SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez a bunda nem az a bunda

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-16
A panírozás, vagy magyarul bundázás a legelterjedtebb konyhatechnikai módszer. Bundázhatunk azért, hogy kiadósabb, laktatósabb legyen az étel, de a bunda arra is jó, hogy ne engedje elillanni a zamatokat, hasznos anyagokat.
Ez a bunda nem az a bunda
 Nagyon változatosan bundázhatunk, de bármely megoldást választjuk, az aranyszabályt tartsuk be: a sütésre szánt anyagot mindig töröljük szárazra és csak közvetlenül a panírozás előtt sózzuk meg. Így nem ereszt levet, a panírozás sütéskor nem válik le. A bepanírozott darabokat ne rakjuk egymásra, és ne hagyjuk sokáig állni, mert a bundázás elázik, nem lesz ropogós. Magát a műveletet  ne sokkal a sütés előtt végezzük, különben a panírréteg puha, nedves lesz, és leválhat. A sütést bőséges, forró zsíradékban, olajban végezzük, minimális alkalommal forgassuk a szeleteket, és ne szúrjuk át a bundát, kiszedéskor papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsír felszívódjék.

Sokféle panírt készthetünk. Például kétszersülttörmelékest, kókuszreszelékest, reszelt sajtosat (kemény, de vigyázzunk, mert a sajt hamar megbarnul, és akkor keserű lesz) zsemlemorzsával összekeverve, szezámmagosat, diósat, mandulásat.

 Az angolos panírozáskor a kivert, besózott húst olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A duplapanírnál a sorrend: felvert tojás, liszt, megint tojás, finom zsemlemorzsa. A bunda nyilván vastagabb lesz, a hús viszont extra szaftos marad. Ha a panírt ízesíteni akarjuk, a felvert tojásba keverhetünk különféle fűszereket. Sokan a párizsias bundát jobban kedvelik, mert nem olyan száraz. Akkor kevés tejjel, sóval felvert tojást liszttel csomómentesen elkeverünk (akkor jó, ha a palacsintatésztánál sűrűbb, de a nokedlitésztánál azért folyósabb), ebbe forgatjuk a húsokat. A  bundát ízesíthetjük sajttal, illetve különböző fűszerekkel is ekkor is. A párizsi bundához vékonyan vagy vastagon reszelt krumplit is keverhetünk.

Sörös-boros tésztás módszert is választhatunk. Ilyenkor 15 dkg liszthez 1,5 dl sört, illetve bort, 2 tojást, egy evőkanál olajat, és kevés sót teszünk, és csomómentesen összedolgozzuk. Lazább lesz, ha a fehérjéket kemény habbá felverve adjuk hozzá.
Finom, omlós ételt kapunk, ha a baromfihúst, karajt, vagy más fehér húst a klopfolás után egy órára kevés tejbe áztatjuk. Tehetünk bele zúzott fokhagymát. Bolondított lesz  a bundázott húsunk, ha panírozás előtt olajos-mustáros-mézes-fűszeres-joghurtos-egyéb pácokkal is átitatjuk.  Bármit lehet bundázni, nem csak húsokat, zöldségeket, gombát, halat, sajtot (speciálisat érdemes) sőt gyümölcsöt is (a banán és az ananász isteni csemege így). Van, aki a bodzavirágot, vagy az akác illatos virágát is megeszi íly módon. Csak ne legyenek benne bogarak!



 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja