SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi aztán nem unatkozunk! Ötletes játékok a lakásban

Családinet [cikkei] - 2009-09-22
Betegeskedik a gyermek és nem mehet ki a szabadba? Vagy annyira csípős hideg van, hogy csak kevés ideig lehetne mozogni odakint? Semmi baj, játékötleteink segítségével a szobában is garantáltan kitűnő lesz a hangulat. A következő játékok fejlesztik a mozgást, a kézügyességet, kreativitást a gyermeknél. A javasolt játékötletek 1-2 éves kortól alkalmazhatók.
Mi aztán nem unatkozunk! Ötletes játékok a lakásban

Mozgásos játékok

Táncoljunk. Tegyünk be egy lendületes zenét, vagy énekeljünk táncra buzdító dalocskákat (pl. Hopp Juliska, hopp Mariska), és táncoljunk a szobában gyermekünkkel. 

Az állatok szökése. Dugjuk el a lakásban a gyermek plüssállatait, a játékállatkert, legó vagy play mobil műanyag figuráit. Mondjuk azt neki, hogy az állatok megszöktek az állatkertből vagy az udvarról, segítsenek nekünk megkeresni őket. Egy játék babakocsiba, nagyobb játék teherautóba össze tudja ezeket gyűjteni a gyermek, majd visszaviszi a gyerekszobába. 

Szappanbuborék fogás. Fújjunk szappanbuborékokat, melyeket a kicsi elkapdos. Próbálja meg úgy elkapni a buborékot, hogy kezében ne rögtön pukkanjon szét. A gyerek talán már maga is tud szappanbuborékot fújni.
Magunk is készíthetünk alapanyagot a folyadékhoz:
Oldjunk fel 1 l vízben 1 dl mosogatószert, vagy gyermeksampont. Tegyünk hozzá 140 ml glicerint (a gyógyszertárban kapható), így nem fog rögtön szétpattanni a buborék. A folyadékot beletöltjük a készen is kapható fújóba.

Játékötletek kis kezeknek

Kutatás a táskában. Adjuk oda csemeténknek kézitáskánkat, amit előzőleg teleraktunk különféle veszélytelen tárggyal. A gyermekekre különben is mágikus vonzerővel hat anya táskája. Szívesen kotorásznak benne, kipakolják, majd újra berakják tartalmát.

Játsszunk fodrászosat. Adjunk a gyermek kezébe fésűt és hajkefét, esetleg hajgumikat és csatokat is. Engedjük meg, hogy új frizurát varázsoljon nekünk, vagy csak egyszerűen babráljon a hajunkkal.

Dobozvarázs. Gyűjtsünk össze különböző nagyságú dobozokat (Pl. cipős doboz, csomagküldő karton, sajtos doboz). Ezekből házat, tornyot építhetünk közösen, vagy lehet babaágy, állatkuckó is belőlük, a játékszerek szortírozására is alkalmasak. A dobozokat együtt kiszínezhetjük, színes papírral, matricákkal díszíthetjük.

Mi a nyitja? A gyermekek rettenetesen szeretik csavargatni a fedeleket, kupakokat. Adjunk a kezükbe kimosott krémes dobozokat, tusfürdős- és samponos flakonokat. (A kupakokkal vigyázzunk, a kicsi nehogy a szájába vegye!) Üres fémdobozokkal is játszhatnak (pl. tápszeres, neszkafés doboz) leveszik, felteszik rájuk a műanyagfedelet. Tehetünk bele egy marék száraztésztát, így lehet rázogatni, zörgetni. 

Játék madzaggal. Csak pár méternyi vastagabb kötöző zsineg kell hozzá. Üljünk le a gyermek mellé, tekerjük gombolyaggá a madzagot, majd fejtsük vissza. Ezt ismételjük meg többször is. Egy idő után kérlelni fog minket, hadd csinálja ő is. Meglepően kitartóak a gyerekek, amikor ugyanazt a tevékenységet szeretnék végezni, amit mi - a játék nem csak a kézügyességet fejleszti, hanem a koncentrációs képességet is.
A zsinegből fektessünk le egy utat, amit a gyereknek követni kell. A végén megjutalmazhatjuk pl. egy szem gumicukorral. A zsinegből képezhetünk figurákat is, a gyerek pedig találja ki, mi az. (Ügyeljünk, nehogy a nyakára tekeredjen!)

 

Kép: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja