A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hajhullásban atkáknak is lehet szerepük!

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2013-03-07
Az ember hátán valósággal feláll a szőr, ha elolvassa azokat az orvosi cikkeket és a bulvársajtóban megjelent írásokat, amelyek a hajhullást kiváltó "férgekről" helyesebben atkákról megjelentek.
A hajhullásban atkáknak is lehet szerepük!

Mi a „demodex folliculorum"?
Mindenekelőtt nem egy ismeretlen féregről szó, mert már a XIX. században leírták. A pontos szakmai nevén „demodex folliculorum” egy apró, nyolclábú atka, amely 0,1-0,4 milliméter hosszúságú állat (1. ábra) amely beépül a hajtüszőkbe és elszívja a táplálékot, ezzel a haj szerkezetének károsodását okozza, végső soron ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladást okoz a környező szövetekben (2. ábra).

 

(1. ábra) A nyolclábú atka képe (2. ábra) Az atka a szőrtüszőben (nyilak jelzik)

 
A demodex teljes életciklusát a gazdaszervezeten élősködve tölti. Igen gyorsan szaporodik, egy alkalommal 12-14 petét rak le a hajtüszőkben, és a faggyúmirigyekben. Az atkák növekedése következtében a pórusok eltömődnek, és fertőzés alakul ki a környékükön. Teljesen kifejlődve az atkák elhagyják fészküket, párosodnak, és új tüszőben rakják le a petéiket, mely ciklus 14-28 nap között zajlik le. Napközben az atkák a tüszőkben maradva annak fehérjéit, táplálékait eszik, éjjelenként a fejbőrön párkereső útra szélednek, és intenzív mozgásukkal irritálják az idegvégződéseket, ami a fejbőrön viszkető érzést okoz. Ráadásul  az atkákon számos baktérium is lehet, amely további fertőzés forrást és károsodást okozhat. A fejbőrön kívül a szemhéjakon, szempillákon, az arcon is megtelepednek és idült gyulladást, esetleg bőrdaganatot („basaliomát”) okozhatnak.

A demodex terjedése:
Ez az atka érintkezéssel terjed az egyik gazdaszervezetről a másikra. Leggyakrabban éjszaka történik a fertőzés, amikor az alvás időszakában párnánkra kerülve, lassan mozogva a mellettünk fekvő házastársat fertőzhetik.  A másik gyakori ok a közös fésű használat lehet. Hazai adatok szerint a fertőzöttek aránya eléri, ill. meghaladja a 40%-ot.

Diagnózis, gyógyítás és megelőzés:
A diagnózis a klinikai tünetek mellett a fejbőr váladékának mikroszkópos vizsgálatából áll. Jóllehet ez az eljárás viszonylag egyszerű, annál nehezebb a gyógyítás. Ugyanis a Demodex nagyon ellenálló különböző vegyszerekre és gyógyszerekre egyaránt. A kezelésnek több formája lehetséges.  A legújabb ismereteket ez év januárban megjelent közlemény foglalja össze (Int J Infect Dis. 2013 Jan 4. pii: S1201-9712(12)01315-X. doi: 10.1016/j.ijid.2012.11.022. [Epub ahead of print] Salem DA, El-Shazly A, Nabih N, El-Bayoumy Y, Saleh S.: Evaluation of the efficacy of oral ivermectin in comparison with ivermectin-metronidazole combined therapy in the treatment of ocular and skin lesions of Demodex folliculorum).  A kezelések közül az ivermectin és a metronidazol, ill. ezek kombinációja kecsegtet eredménnyel. Kedvező eredményt írtak le a TTO (tea  tree oil) tartalmú samponról is.

Megelőzés:
Gyakran hangsúlyozzuk ennek fontosságát. Ez ebben az esetben különösen fontos. Ismert, hogy az atka általában valamilyen endokrinológiai vagy immunológiai ok miatt legyengített szervezetet támad meg. A haj növekedésének több fázisa ismert (3. ábra).  Az itt felsorolt okok külön-külön és együttesen is eredményezhetik a bőr és ezen belül a hajhagymák ellenálló képességének csökkenését. Ezáltal egy ördögi kör alakulhat ki. A pajzsmirigy autoimmun gyulladásában szenvedő egyén vérében csökken a hormonok szintje, a megjelenő antitestek károsítják a hajhagymákat, amelyek ellenálló képessége tovább romlik. Tehát ezért fontos, hogy kiderítsük azokat a kiváltó okokat, amelyek a fertőzéshez vezethetnek.

Mit érdemes megvizsgálni:

  • A szervezet hormonális státuszát (pajzsmirigybetegségek)
  • Női és férfi hormonok szintjét
  • Az immunológiai státuszt (Van-e immunhiányos állapot? Van-e autoimmun betegség?)
  • A nyomelemek és vitaminok (D vitamin) szintjét

A megfelelő immun- és endokrin egyensúly, a stressz feldolgozása kellő védelmet jelent a fertőzéssel szemben.

(3. ábra)

 

(4. ábra) Kezelés előtt (5. ábra) Kezelés után
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja