SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülinapok, gyerekzsúrok, játékok... 3

Verzár Éva [cikkei] - 2009-02-20
Jó a hangulat? Ha igen, akkor játsszunk tovább...
A "Kelj fel, Jancsi" mindenki számára ismerős játék lehet, de hogy ne feledjük el, azért mégis elhoztam, vidám kinti játék, amelyben a legkisebbtől a nagyobb gyerekekig mindenki részt vehet.
Szülinapok, gyerekzsúrok, játékok... 3

rajz

Hogyan is játsszuk?

Sorba állnak a gyerekek, velük szembe egy kérdező, ha nem tudunk megeggyezni a személyében, kiszámolós játékkal is kiválaszthatjuk.
A kérdező labdát dob a sorban elsőnek álló gyereknek és azt mondja:
- Kelj fel, Jancsi!
- Hány órára? - kérdez vissza a megszólított.
- Két békaugrásra.
A kérdező joga megnevezni, hány lépést kell előre tenni a játszótársnak, és milyen lépésben. Sorra azok győznek, akik beérnek a már előre meghatározott határvonalra.
Az utolsó gyerek lesz a következő kérdező.

Még egy érdekes játék, amelynek nagyon szeretem a hangulatát.
Sok helyen szoborjátéknak nevezik.
Kiszámolós játékkal keressük a kezdő játékost, aki háttal áll a mögötte felsorakozó gyerekeknek, majd elindul.
Amikor pedig hirtelen hátrafordul, szabály szerint a mögötte levő gyerekek szoborszerűen merevednek abba a testhelyzetbe, amelyben akkor voltak, amikor társuk megfordult.
Csak hasra ne essetek, de ha igen, az sem baj...

Óvodában játszottuk, benti játékra ajánlom a következő játékot, amely nem kis vidámságot szerez gyereknek, felnőtteknek.
A gyerekek leülnek a földre, egy gyerek lesz a cica, aki körbemászik a lakásban, és nyávogó hangon odadörgölőzik valamelyik ülő gyerekhez. Az ülő gyerek megsimogatja a nyávogó cicát, s nagyon komolyan azt kell mondania: "Szegény cicus". Ha elneveti magát, akkor ő lesz a mászó cica, aki minél "cifrábban" nyávog, annál hamarabb adhatja át helyét a következő játékosnak.

Rajzolós játék, amely még albumba is kerülhet, nem kis örömet szerezhet felnőttkorban, amikor előkerülnek a gyerekkor féltve őrzött kincsei.

A gyerekek körülülik az asztalt, mindenki előtt színes ceruza, papír. Embert kell rajzolni, de úgy, hogy előbb mindenki lerajzolja az ember fejét, aztán hátrahajtja a papírt, és a mellette levő gyereknek adja tovább, aki rárajzolja a nyakat, hátrahajtja a papírt és így tovább, amíg el nem készül a rajz, fel nem kerül az ember lábára a cipő.
Végül megnézzük a műveket. Aki ragaszkodik hozzá, haza is viheti.

Elég gyakran említettem, hogy kiolvasással lehet játékost választani. Milyen kiolvasók, kiszámolók is vannak?
Lássuk csak, de hisz beletörik a nyelvetek!

Éni, péni, jupiténi
Éni, péni, jupiténi,
Efer, gefer, guminéni,
Iszipó, iszipó,
Te vagy a fogó!

A közkedvelt: Ecc, pecc...

Ec, pecc, kimehetsz,
Holnapután bejöhetsz,
Cérnára, cinegére,
Ugorj cica az egérre, fuss!

A jó ritmusú: Egyedem-begyedem

Egyedem, begyedem, tengertánc,
Hajdú sógor, mit kívánsz?
Nem kívánok egyebet,
Csak egy falat kenyeret,
Szil, szál, szalmaszál,
Eriggy pajtás, te hunyjál.

Lementem a pincébe

Lementem a pincébe vajat csipegetni,
Utánam jött édesanyám hátba veregetni,
Nád közé bújtam, nádsípot fújtam,
Dí, dá, dú,
Te vagy az a nagyszájú

Még jövök!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A szerkesztő ajánlja