SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez az oka annak, hogy a mai gyerekek gyakran türelmetlenek és nem képesek elviselni az unalmat

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-12-19
Boldoggá szeretnénk tenni őket, de ez valahogy nem sikerül. Szakértők szerint a probléma része az is, hogy a gyerekek minden kívánságát azonnal teljesítjük és állandóan szórakoztatjuk őket - gyakran okostelefonnal -, így nem tanulnak meg egyedül, elmélyülten játszani, unatkozni, vagy monoton tevékenységeket csinálni.
Ez az oka annak, hogy a mai gyerekek gyakran türelmetlenek és nem képesek elviselni az unalmat

Így nevelünk türelmetlen gyerekeket, akik nem tudnak mit kezdeni az unalommal

Egy olyan világban élünk, ahol sok gyerek számára az unatkozás már-már ismeretlen fogalom. Folyton lekötjük őket valamivel, és ha épp nem tudunk rájuk figyelni, inkább egy kütyüt nyomunk a kezükbe, hogy csöndben maradjanak, ahelyett, hogy hagynánk őket egy kicsit szöszmötölni, elmélkedni.
 

Azonnal ugrunk és kielégítjük az igényeiket

Természetes, hogy amikor kicsi a baba, akkor minden igényét, szükségletét azonnal ki szeretnénk elégíteni. Ha éhes, megetetjük, ha álmos, elaltatjuk, ha unatkozik, akkor pedig játszunk vele. Ahogy azonban egyre nagyobb lesz a gyermekünk, meg kell tanulnia, hogy néha késleltetni kell a szükségletei kielégítését. Lehet, hogy ahol éppen vagyunk, ott nem tud azonnal enni, inni, pisilni vagy játszani, várnia kell egy kicsit. 

Ha a gyermek megtanulja, hogy néha várnia kell bizonyos dolgokra, vagy lemondani a boltban egy játékról, javul a stressztűrő képessége. 

Ha minden kérését azonnal teljesítjük, azzal nem segítjük őt ebben a folyamatban. 

Vekerdy Tamás úgy vélte, hogy aki mindent azonnal megkap, abból egy önző kis zsarnok lesz, akit mi teszünk azzá. Ha rögtön pattanunk, amikor a gyerek kiejt valamit a száján, az a pszichológus szerint abnormális és teljes mértékben rosszat tesz a gyereknek. Ha a vágyai mindig azonnal ki vannak elégítve, azzal mi magunk neveljük önzővé, aki felnőtt korában is csak magára fog gondolni.
 

Kezükbe nyomjuk a kütyüket, ahelyett, hogy kint szaladgálnának

Sokszor a szülő annyira fáradt, kimerült vagy elfoglalt, hogy nincs ideje a gyerekével foglalkozni. Ő pedig nem tud önállóan, egyedül, elmélyülten szöszmötölni, játszani, vagy a szabadban rohangálni. Vekerdy Tamás gyakran hangoztatta, hogy a gyerekeknek napi 3-4 órát kellene a levegőn tölteniük, miközben szabadon játszanak, rohangálnak, fára másznak, billenő pallókon lépkednek. 

A mai gyerekek azonban nagyon kevés időt töltenek a szabadban, és az is gyakori, hogy a szülő a kezébe adja az okostelefont, csak hogy ne unatkozzon, hogy lefoglalja magát. Ezzel azonban azt éri el, hogy a gyermeke fantáziája, képzelőereje, mozgása nem fejlődik megfelelően - a telefonon keresztül pedig túl sok inger éri őt, amitől besokallhat és ingerültté, hisztissé válhat. 

A kütyükkel tönkretesszük gyermekünk idegrendszerét, és az iskolában sem tudnak emiatt a monotonnak tűnő tanórákon figyelni.
 

Elhalmozzuk őket csilingelő játékokkal

A gyerekeket játékokkal halmozzuk el, és arra törekszünk, hogy a játék minél többet tudjon, zenéljen, csilingeljen, beszéljen, pörögjön, forogjon, stb. 

Aztán meglepődünk azon, hogy nem akar segíteni a gyerek otthon az olyan monoton teendőkben, mint a teregetés vagy a játékok elpakolása. 

Vekerdy Tamás szerint a legegyszerűbb játékok a legjobbak: "széttárom a kezemet és én vagyok a repülő, lenézek a szőnyegre és az a tenger". Kockából bármit lehet építeni és homokból is, sőt utóbbiból jókat lehet "főzni" is. 


A gyerekek tudják, mit szeretnének, de nem tudnak tenni érte

Kiegyensúlyozott étrend, pihentető alvás és a rengeteg program és feladat mellett egy kis unatkozás, elmélyülés. Erre van szükségük a gyerekeknek. Nem kell mindig fejlesztő játékot játszani, nem kell mindig mindennek értelmet találni. Sokszor a legegyszerűbb dolgok fejlesztik őt, amire nem is gondolnánk, nevezetesen az, ha unatkozik és nem csinál semmit, hanem látszólag csak "bambul", szöszmötöl.

Ha ezek is jelen vannak az életében, akkor az iskolában valószínűleg nem lesz figyelmetlen, szorongó vagy ingerlékeny. 

Fontos az is, hogy otthon végezzen monoton feladatokat is: ha tehetjük, akkor vonjuk be őt a házimunkába is! 

Tanítsuk meg neki, hogy ha el szeretne valamit érni az életben, azért tennie kell! Tűzzön ki egy célt maga elé és nézze meg, hogy annak eléréséhez milyen lépéseket kell megtennie! Így nem fogja annyi csalódás sem érni az életben, ha pedig problémába ütközik, önállóan keresi majd a megoldást. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja