SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ingerszegény környezet, rácsok nélkül - Így aludjon a 2-3 éves gyerek Montessori szerint

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-01-19
A gyerekeknek nemcsak nappal, de éjszaka is szabadnak kell lenniük. A szülők hajlamosak színes tapétával, matricákkal, plüssökkel telerakni a kiságy környékét, pedig a nyugodt alváshoz Maria Montessori elvei szerint nem erre van szükség.
Ingerszegény környezet, rácsok nélkül - Így aludjon a 2-3 éves gyerek Montessori szerint

A gyereknek nemcsak nappal, hanem éjjel is szabadnak kell lennie 

Maria Montessori nevelési elveinek alapja, hogy a gyerekeket bátorítani kell az önállóságra. Ehhez azonban rengeteget kell gyakorolniuk. Nemcsak nappal, hanem éjszaka is. 

Ezt úgy szemléltette, hogy azt mondta, képzeljük csak el magunkat alvás közben. Egy kényelmes ágyunk van, amiben jólesik pihenni, és ahonnan bármikor felkelhetünk. Mi lenne akkor, ha be lennénk zárva egy kalitkába, ahonnan nem tudunk bármikor kijönni? 

Úgy vélte, a gyerekeknek is éppen arra van szükségük a nyugodt alváshoz, hogy ne legyen tele sokféle ingerrel az ágyuk környéke, sőt, hogy ne is ágyon aludjanak...

De mielőtt még erre rátérnénk, mit is értünk az alatt, hogy ne legyen sok inger? A szülők hajlamosak színes tapétát választani a gyerekszobába, felmatricázni a falat, teletömni a kiságyat plüssállatokkal, színes ágyrácsvédővel, stb. Pedig a kicsiknek Montessori szerint nem erre, hanem csak egy nyugodt, ingerszegény helyre lenne szükségük a pihentető alváshoz.
 

2 éves kor után egy matracon kellene aludniuk

Montessori szerint a gyerekeknek 2 éves koruk után egy matracon kellene aludniuk a földön, amiről bármikor felkelhetnek egyedül is. 

Ha alacsony ágyon vagy csak egy matracon alszik a gyerek, akkor szerinte sokkal kipihentebben ébred reggel, ha pedig éjjel felébred, akkor önállóan ki tud menni és nem kell segítségre várnia, hogy kiszállhasson az ágyból. 

Ez persze csak akkor megoldható, ha a gyereket tudatosan neveltük az önállóságra, és kiküszöböltük a veszélyforrásokat. Montessori szerint a szülőnek meg kell tanítania a gyerekét arra, hogy önállóan tudjon közlekedni az otthonában, és arra is figyelni kell, hogy minden gyerekbiztos legyen. 

Ha a gyereknek olyan ágya van, ahonnan fel tud kelni, és ahova be tud bújni egyedül, akkor szívesebben megy majd este aludni. 

Montessori szerint az is fontos, hogy a gyerek megtanuljon egyedül levetkőzni és felöltözni, amikor erre már megérett.

alvó gyerek

Kép: Depositphotos.com
 

"Segíts, hogy magam csinálhassam!"

Korábban egy Montessori óvoda mindennapjaiba lestünk be.

”Segíts, hogy magam csinálhassam!” - ezt a mottót szem előtt tartva a Montessori módszer egyik alappillére, hogy a pedagógus csak annyit segít, amennyit éppen kell. Például ha mindig mi kötjük be a cipőfűzőjüket, hiszen úgy gyorsabb, akkor sosem . vagy csak jóval később - fogják tudni megtanulni a technikát.

”Ha túl sokat segítünk, akkor azzal hátráltatjuk. Meg kell tanulni kivárni, amíg a gyerek megtanul elvégezni egy feladatot. Ha pedig saját maga éri el a sikert, akkor sokkal boldogabb és önállóbb lesz. A cél az, hogy önálló és szabad lehessen, vagyis ne legyen mindig rászorulva egy felnőtt segítségére” – mondta Szirma Krisztina intézményvezető. 

Maria Montessori volt az, aki megalapozta a gyerekméretű bútorokat, vagyis neki köszönhetjük, hogy ma már minden óvodában kisméretű asztalok és székek vannak. De az önálló munka, a naposi munka is az ő nevéhez köthető. 


Szabadság és nem szabadosság van a Montessori ovikban

Az eszközök ki vannak készítve a polcokra, a gyerekek pedig maguk döntik el, hogy mivel szeretnének játszani. Kis szőnyegeken, egyedül is el tudják foglalni magukat.

”Tévhit, hogy a Montessori pedagógia szerint mindent szabad és mindent meg lehet engedni” – mondja Kuruczné Hegedűs Magdolna óvodapedagógus.
 

játszanak

Fotó: Tóth Nikolett


”Vannak szabályok. A Montessori sarokban lévő játékokat például csak ott lehet alkalmazni. A kockát sem visszük fel a galériára, amikor van építőszőnyeg is. Mindent szabad, de csak szabott keretek között. Olyan szabályt kérünk csak, amit be is lehet tartani, ami a gyerek biztonságos helyzetét szolgálja, és ami nyugodt légkört teremt az elmélyült játékhoz.”
 

Sokkal fegyelmezettebbek lesznek és jobb lesz a kommunikációjuk

A Montessori csoportokban minden nap van egy úgynevezett köridő, csendlecke és beszélgetőkör. A játékokat zenére pakolják el, a Montessori pedagógiában nagyon fontos, hogy rend legyen a gyerekek körül.

”A köridőben a gyerekekkel sok anyanyelvi játékot játszunk, és olyan elemeket építünk bele, mint például a boldogság óra. Beszélgetünk háláról, szeretetről és megbocsátásról. A gyerekek nagyon szeretik a köridőt. A csendleckében pedig egyensúlyozó járást végzünk vonalon vagy szőnyeg körül.”
 

szőnyeget pakolnak

Fotó: Tóth Nikolett


A gyerekek között hamar kialakul egyfajta harmónia:

  • szeretjük egymást,
  • nem bántunk senkit,
  • elfogadunk mindenkit,
  • mindenkivel jó kapcsolatunk van.

”Olyan dolgokat gyakorlunk, amik segítik a gyerekek személyiségfejlődését, valamint azt, hogy empatikus, jó emberekké váljanak a világban.”

Indexkép: Jill Wellington képe a Pixabay-en

Olvasd el ezt is: 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja