SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Már 8 hetesen wc-zik a kislány - Vekerdy úgy vélte, még az sem baj, ha oviskorra sem szobatiszta a gyerek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-21
A 4 hónapos csöppség már jelez, ha ki kell mennie a mosdóba, anyukája pedig viszi is őt azonnal. Vekerdy Tamás pszichológus ellenezte a túl korai szobatisztaságra nevelést, szerinte régen is azért lettek korábban szobatiszták a gyerekek, mert erőszakkal vették rá a kicsiket a wc használatára.
Már 8 hetesen wc-zik a kislány - Vekerdy úgy vélte, még az sem baj, ha oviskorra sem szobatiszta a gyerek

Megdöbbentő felvételek a vécéző kisbabáról a TikTokon

A 26 éves édesanya büszkén mutatja a világhálón, hogy az ő kicsikéje már vécézik. Ráadásul régóta. 8 hetes korában kezdte őt a szobatisztaságra szoktatni. 
 

@lexiabdelaziz and that’s on not buying or cleaning anymore diapers👶🏻🚽✨ #pottytrainning #babiesoftiktok #momsoftiktok #fyp #foryourpage ♬ The Little Mermaid (Marimba Remix) - Harry Goes Boom!

 

A most 4 hónapos Aya tehát már régóta használja a wc-t: anyukája azt mondta, amikor a kislánynak ki kell mennie a mosdóba, akkor jelez neki, és ő azonnal viszi. 

Az édesanya egyébként a közösségi médiából vette az ötletet, látta, hogy mások is így csinálják, például a komikus, Katherine Ryan is. Ezért is döntött úgy, hogy belevág, és úgy tűnik, nem bánta meg. 
 

@lexiabdelaziz Replying to @sadghostie21 regressions are a thing, but there’s ways to prevent them👶🏻🚽✨ #eliminationcommunication #pottytrainning #babiesoftiktok #momsoftiktok #fyp #foryou ♬ Deep Coughing - user3488332569599

 


Vekerdy elítélte az agresszív, ”csak azért is”, ”minél korábban” módszereket

”Magyarországon a szobatisztaság kifejezetten nyomasztó téma, ami gyakran először bír rá szülőket arra, hogy terrorisztikusan lépjenek felés ezzel megalapozzanak a gyerekben egy esetleg csak később kicsapó agressziótömeget” – mondta Vekerdy Tamás, aki szerint rettenetes hazai divat az is, hogy az édesanyák gyakran még a hat hónapos babáról is lekapják a pelenkát, és a bili fölé emelik őt; ha kell, akkor szopizás közben is, mondván, hogy látszik rajta, hogy éppen kakil.

És mit látnak az édesanyák a környezetükben? Azt, hogy mindenkinél ez a központi téma. A játszótéren aggódva mesélik egymásnak, hogy éppen hol tartanak a szobatisztaságban, kérdezgetik egymást, hogy mit hogy kellene csinálni. De az idősebb generáció is nyomást gyakorol a szülőkre: a nagymama szidja a gyerekét, hogy az unoka még nem szobatiszta másfél évesen, mondván, hogy régen ez egyáltalán nem így volt.
 

Kiságy vagy járóka sarkához kötözték a gyereket a bilin ülve

Mert régen hogy volt? A textilpelenkák korszakát éltük. Nem volt mosógép, a nők kézzel mosták, súrolták, főzték a pelenkákat, akár napi 10 darabot is - a többi ruha mellett természetesen. Utána szárították, vasalták. Logikus tehát, hogy az első jelnél elkezdték a szobatisztaságra nevelést. Ki így, ki úgy…

Voltak, akik drasztikusabb eszközökhöz folyamodtak, odakötözték a gyereket - még ha gyengén is - a kiságy vagy a járóka sarkához, a bilin ülve, és nagyon megdicsérték, ha produkált valamit a kicsi.

De más oka is van annak, hogy hamarabb lettek szobatiszták a gyerekek: a textilpelenka hamar átnedvesedett, a gyereket korán elkezdte zavarni, hogy pisis vagy kakis, és megtanulta, hogy szóljon, ha kellemetlen és pelenkát kell cserélni.

Most azt mondják, hogy nagyjából 2-3 éves korára érik meg a gyerek arra, hogy tudja szabályozni a visszatartást és az elengedést, régen mégis általában másfél éves korra mindez le volt tudva.
 

A pszichológus szerint nem kell siettetni a szobatisztává válást, sőt...

Vekerdy Tamás szerint ha nem siettetnénk a szobatisztaságot, akkor az magától is bekövetkezne, ráadásul nem olyan drasztikus módszerekkel, amelyekkel sokan éltek és élnek. Ő sem a jutalmazást, sem a büntetést nem javasolta, azt mondta, figyeljük meg a természeti népeket: a gyerekek egy idő után elkezdik utánozni a családtagjaikat. Vagyis magától lekerül a pelenka.
 

bilin ülő kislányFotó: Tóth-Vincze Nikolett


Azt ajánlotta az erőszakos módszerek helyett, hogy

  • nyáron szaladgáljon sokat meztelenül a gyerek
  • ha éppen kakil vagy pisil, akkor hívjuk fel rá a figyelmét: "Anna most pisil"
  • ne siettessük, ne görcsöljünk rá, mert azt a gyerek is megérzi, és akár az ellenkezőjét is elérhetjük vele: hogy elkezdi visszatartani a székletét vagy a vizeletét
  • amíg kéri a pelenkát, addig adjuk rá, ne vegyük el tőle akkor sem, ha például kakilni csak abba szeretne


Nem baj, ha ovis korára sem szobatiszta

A pszichológus szerint nyugodtan adjuk oda a pelenkát a gyereknek addig, amíg kéri. Igen, még akkor is, amikor már óvodás.

”A magyar óvoda csak akkor veszi fel a gyereket, ha szobatiszta… Vajon miért? Angliában van egy külön polc az óvodában, ahol a szülők tárolják a pelenkát, hogy rá tudják adni a gyerekre, ha szükséges, és ezt mindenki teljesen normálisnak tartja.”

Indexkép: Depositphotos.com 
Idézetek forrása: Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak című könyve

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja