SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vekerdy Tamás: "Ne hasznos, ne tanító játékokat játsszon a gyerek, csak egyszerűen: játsszon"

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-07
Újabb és újabb játékokat vásárolunk, de a gyerek egyikkel sem akar játszani, unatkozik, vagy kidobálja a szekrényből és szétszedi, ideges és ingerlékeny lesz. Miért? Mert a gyereknek nem arra van szüksége, hogy elhalmozzuk őt kész játékokkal. Így pont attól a képességétől fosztjuk meg, hogy szabadon játsszon. Hiszen a gyerekek mindenből tudnak alkotni bármit. A legjobb játékok pont a legegyszerűbbek: homokból vagy kockából mindig mást lehet építeni. Ha kitárjuk a kezünket, bármerre repülhetünk, de ha felhúzzuk a kisautót, az mindig ugyanúgy villog és forog.
Vekerdy Tamás: "Ne hasznos, ne tanító játékokat játsszon a gyerek, csak egyszerűen: játsszon"

”De nem tudtok gyerekek lenni, gyerekek!” – A szabad játék fontossága

A tökéletes, kész játékok a játszás csődje

A környezetemben, a játszótéri anyukáktól folyton azt hallom, hogy a gyerekük otthon semmivel sem hajlandó játszani. Hiába vesznek neki világító mozdonyt vagy beszélő babát, egyszerűen bevágja a szekrénybe és nem játszik vele. Vagy unatkozik, vagy csapkod, szétszór, szétszed, kidobál, tönkretesz mindent.

Vekerdy Tamás szerint az igazán jó játék egyszerű és kezdetleges, ilyen a homok, a kockák, a rongy, vagy a kirakós mozaikok.

”A tökéletes technikai játékok elárasztották a világot… Kis túlzással: ez a játék a játszás csődje. A gyerek szerepe csak ennyi: felhúzza a szerkezetet. Első pillanatban elbűvöli őt a mozgás, de hamar rá is un. Hiszen a mozdulat – a játék mozdulata – mindig ugyanaz, gépi, gépies – nem úgy, mint amikor saját maga alkotja, s játszás közben képzeletben és valóságban folyton újraformálja, átformálja a játékát.”

A boldog és önfeledt játszást kész játékokkal is meg lehet valósítani. A pszichológus szerint azok a legjobb játékok, amelyek a felnőttek mindennapi használati tárgyai, csak kicsiben, például kis konyha, főzőkészlet, kisasztal, kisszék, kisseprű, kisvödör, stb. - ezek a kis apróságok sokkal többet érnek, mint pár nagyobb játék.

”Hiába vásárolunk mindig újat, másfélét, csak ,,idegessé” tesszük a játékok tömkelege közt kielégítetlenül maradt gyereket.”
 

Készítsen ő maga játékot!

Sokszor nem is az a játék, hogy játszunk egy eszközzel, hanem az, hogy elkészítjük azt. Gondoljunk csak a gesztenye figurákra, vagy a zoknibábokra: milyen jó dolog készíteni.

”Elnézem olykor játékaikban a mai gyerekeket, mondani nem merem nekik, csak gondolom: - De nem tudtok gyerekek lenni, gyerekek!”

Hiszen a gyerekek szó szerint mindennel képesek játszani és mindenből mindent képesek alkotni. Csak egy pár fűszál és néhány bot kell, és már kész is a vitorláshajó, ami a kavicsokon megy, ami a tenger. Vagy tologassuk a kezünket a kádban a víz tetején, ezzel utánozva egy motorcsónakot. Bármi lehet bármi, csak a játéknak csupán a képzelet szab határt.

A pszichológus szerint azzal, hogy elhalmozzuk a gyerekeinket játékokkal, pont ettől a képességétől fosztjuk meg. Vagyis hagyni kell, hogy mindenből mindent csináljon, és inkább ebben segítsünk neki kibontakozni.


Szabadban játsszon!

Fontos az is, hogy a játszás lehetőleg szabadban történjen, ugyanis akár nyár van, akár tél, a gyerekeknek naponta 4-6 óra szabad levegőn való játszásra van szükségük.

”Némi túlzással: amennyivel kevesebbet töltenek, annnyivel ,,rosszabbak”, ,,idegesebbek.”

Kint tud szaladgálni, vadulni, ugrándozni, ahogy csak kedve tartja. Ráadásul a még csak kúszni vagy mászni tudó babát is érdemes kitenni a fűbe, hogy hadd fedezze fel a világot.

gyerekek futnakKampus Production fotója a Pexels oldaláról


Ha kényszerrel leállítjuk a játékát, ideges lesz

”Minden játékszernek közös törvénye: akkor bontakoztatja ki igazi gazdagságát, ha rávezette a gyereket a nyitjára a felnőtt, a játszótárs” mondja Vekerdy Tamás, aki szerint a gyerek elsődleges játszótársa kiskorban a szülő, a felnőtt, de a gyerek bárkit a játszótársául tud fogadni. Ha pedig nincs, aki ezekre a játékokra rávezesse a gyereket, akkor az idegessé és ingerlékennyé válik. De 2-3 átjátszott nap után mintha kicserélték volna, teljesen kigyógyul az idegességéből.

Gyakori az is, hogy fáradtak vagyunk a nap végére, gyerekünk pedig újra és újra tologatja a kisautót, és közben hangosan kiabálja ugyanazt, például: Végállomás, kiszállás, mindenki szálljon ki! Ezt képes százszor is egymás után elmondani, közben pedig rendületlenül tolja a lábunk között az autót.

”Jó volna, ha meg tudnánk állni, hogy beszóljunk rá: „Hagyd már abba” – mert játszani egész nap kell. És ez ellen a gyerek nem tehet semmit. Ha kényszerrel leállítjuk – először szomorú, aztán "ideges" lesz.”

Viszont ha ilyenkor közbeszólunk, hogy a végállomáson másképp szokott szólni a vezető, azt örömmel fogadja, hiszen szeretné minél pontosabban leutánozni az adott szituációt.


A boldog gyerek napközben piszkos! Ne féltsd a ruháját!

”Jaj kislányom, most nézd meg, hogy néz ki a nadrágod! Nem, az új cipődben nem mehetsz bele a pocsolyába!” – halljuk gyakran a szülőktől. Pedig a gyereknek napközben nem kell tisztának lennie, úgyis megfürdik majd este. Vekerdy Tamás szerint a boldog gyerek napközben piszkos. Vagyis hagyjuk, hadd csússzon-másszon a sárban, hadd feküdjön bele a homokba, vagy hadd ugráljon bele a pocsolyákba. Legyen inkább rajta minden nap olyan ruha, amit nem sajnálunk.

”Boldogtalan a gyerek, ha új csizmát kapott, és sehol egy pocsolya, amin keresztülgázolhatna.” (svéd közmondás)

festékes arcú kisfiú

Maurice Garlet képe a Pixabay-en

Indexkép: Astrid Pereira képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja