SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vekerdy: "Topmenedzser abból lesz, aki gyerekkorában szabadon játszhatott"

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-06-11
Vekerdy Tamásnak nagyon markáns véleménye volt a korai nyelvtanulásról, a szabad játékról, és a babakori fejlesztésről. Te egyetértesz vele?
Vekerdy: "Topmenedzser abból lesz, aki gyerekkorában szabadon játszhatott"

Évtizedek óta nem látott régi barátokkal ülünk egy kerti partin. A harmincas éveink közepén járunk – a társaság jó része kisgyerekes, vannak, akik még nem alapítottak családot, és ott vagyok én a kiskamaszaimmal.

„Ádi lassan elhagyja a pelenkát” – mondja az egyik anyuka.
„Ó, Panni még csak most lesz kétéves, de már egy hónapja nincs pelusunk éjjelre sem. Folyékonyan is beszél, a szomszéd kisfiú fél évvel idősebb nála, de még mindig nem érteni, mit mond. Mondjuk mi sokat beszélünk hozzá, biztos, hogy az okozza”
- számol be egy másik. 
„Dávid sem beszél még folyékonyan, de mi szinte csak angolul szólunk hozzá, valószínűleg azért. Szerintem most ez a legfontosabb. A nagyszülők kicsit sérelmezik, hogy nem tudnak vele beszélgetni, mert Dávid nem tud magyarul, de majd az oviban megtanul” – tette hozzá a harmadik anyuka.

Én ennél a pontnál csatlakoztam a gyermektelenek klikkjéhez, mert egy percig sem bírtam tovább.


A versenyeztetés lélektana

Persze értjük a kisgyerekest is. Tele kétséggel, megfelelni vágyással valóban abban méri a szülői kompetenciáját, hogy a gyereke előbb hagyta-e el a pelenkát, mint a szomszédé. A gondos szülő tudja, hogy gyerekkorban dől el sok minden, és nem szeretné a gyerekét megfosztani a soha vissza nem térő lehetőségektől – ezért hordja már babaként fejlesztésre, íratja be versenysportra, nyelvtanfolyamra, informatikára és ki tudja még mire óvodás korában, ezért viszi minden nap autóval három várossal odébb az elit általános iskolába.

Pedig régóta tudjuk, hogy az életben való érvényesüléshez nem az irányított fejlesztés, a korai tanfolyamok és a totyogós korban felmutatott eredmények szükségesek. Hanem valami egészen más:

„A gyereket nem kell fejleszteni, ezt a legtöbb szülő tudja, csak hülyék vagyunk, és nem tudjuk megállni. Éppen hogy abból lesz jó eséllyel topmenedzser, aki gyerekkorában szabadon játszhatott, akit dögönyöztek és csiklandoztak, és nem volt baj, ha kamaszkorában lerontotta a jegyeit” – vélte Vekerdy Tamás.


A szabad mozgás fejlesztő hatásai

A legendás gyermekpszichológus véleményét tudományos eredmények is igazolják. Ma már széles körben ismert tény, hogy a szabad játék – főleg az olyan klasszikus gyerekes tevékenységek, mint a fára mászás, a biciklizés vagy a bukfencezés – olyan agyi pályákat aktiválnak, amelyek megkönnyítik a nyelvi fejlődést, az írás-olvasás tanulását, így végső soron ezek a jó iskolai teljesítmény zálogai. A fáról lemászó, az ágakat a lábával kitapogató gyerek sokkal jobban tornáztatja az agyát, mint az, akit ettől féltésből eltiltanak, és inkább a fejlesztő foglalkozásra küldenek.

(Olvasd el ezt is: Okos gyereket akarsz? Engedd fára mászni!)

„Ötévesen nem angolul kell tanulni, hanem rohangálni az udvaron, friss levegőn, látszólag céltalanul, mert attól fejlődik az agyuk. Gilisztát fogdosni, bodobácsot gyűjteni, sarazni és koszosnak lenni, rettenetesen koszosnak. Csúszni-mászni, bunkert építeni” - mondta el Vekerdy Tamás számtalan alkalommal.

Hány gyereknek adatik ez meg ma? Hányat engednek közülük sarazni, gilisztát megfogni, "veszélyes" játékokat játszani? Hányan vannak ma még, akik mögött nem lohol az anya a folyamatos tiltásaival: „Leesel!”, „Koszos leszel!” „Bele ne menj a pocsolyába!”, „Ne rohangálj össze-vissza, játssz inkább értelmesen!”? Sajnálatosan kevesen vannak. Azok a szülők, akik annak idején még szabadon játszhattak, egyre kevésbé szeretnék ezt a lehetőséget a saját gyerekeiknek megadni.

(Olvasd el ezt is: Túlféltés és mentális zavarok - mi lesz azokkal, akik felnőttként találkoznak először a veszéllyel?)

Pedig érdemes lenne félretenni a megfelelési vágyat, semmibe venni a játszótéri anyukák rosszalló pillantását, és biztosítani a gyerekeinknek az önfeledt gyermekkort. Tudományosan bizonyított tény, hogy boldogabb és sikeresebb felnőttekké válnak tőle.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Országos Széchenyi Könyvtár/youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja