SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Folytassuk vagy hagyjuk abba a szoptatást, ha kezdődik a bölcsi vagy az ovi?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-31
Ha csak cicin nyugszik meg, akkor mi lesz vele a bölcsiben vagy az oviban? Hogy fogják majd megnyugtatni, ha sír? Ha megmondjuk a bölcsiben, hogy még cicizik, egyből ráfoghatják, hogy azért szokik be nehezen, vagy azért van vele viselkedési probléma. És ha titkoljuk? Rengeteg anya dönt az elválasztás mellett bölcsi vagy ovikezdéskor. De vajon előnye vagy hátránya lesz abból a kicsinek, ha folytatódik a szoptatás?

Folytassuk vagy hagyjuk abba a szoptatást, ha kezdődik a bölcsi vagy az ovi?

Nagy dilemma: szoptassunk bölcsőde és óvoda mellett is?

”Természetesen folytatódjék: mindenki számára az lenne az ideális, ha mindenki boldog” - adta a választ tőle megszokott optimizmussal és hatalmas mosollyal az arcán Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadó, aki nagy szaktekintély ezen a területen.

Ez azonban nem mindenki számára magától értetődő. Az anyák gyakran rengeteg rosszalló tekintetet, rosszindulatú megjegyzést kapnak a környezetüktől, ha felvállalják, hogy igenis folytatják a szoptatást. Egy 2 éves kislány anyukája, Gabi is erről mesélt a Családinetnek.

”Mindenki azzal nyaggat, hogy meddig fogom még szoptatni. Hiszen már 2 éves, 1 év múlva ovis lesz, ekkora gyerek már nem is igényli ezt, ez csak az anya igényeiről szól. Hogy ez milyen ciki. Hogy mennyire rossz anya vagyok. Hogy az oviban, ami hangsúlyozom, 1 év múlva lesz, nem fogja tudni megnyugtatni az óvónéni ha sír, mert nem lesz cici, amitől megnyugszik. Hogy abban nincsen semmilyen tápérték. Hogy az nem folyadék. De nem is étel. Hogy abban már nincs is tej. Én meg teljesen össze vagyok zavarodva” – vallotta be őszintén az édesanya.  


Nehezebb a beszoktatás, ha még cicizik?

És nem ő az egyetlen, aki ilyen problémákkal küzd. Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadó rendszeresen találkozik hasonló történetekkel. A következőkben vele beszélgettünk.

- Sok fórumon, akár bölcsik/ovik honlapján is azt olvasni, hogy a beszoktatás idejére szoktassuk le a gyerekünket a szoptatásról, hiszen annál nehezebb lesz beszoktatni. Tényleg ne szoptassunk tovább? Ha igen, akkor hogyan?

- Különválasztanám az óvodát és a bölcsődét, hiszen olyan sokat fejlődnek, változnak a gyerekek hetek, hónapok alatt, plàne évek alatt. Az, hogy egy édesanya le szeretné-e szoktatni a gyermekét a ciciről, az csak rajta, rajtuk múlik.
 

Tévhit, hogy nehezebben szoknak be azok a gyerekek, akik ciciznek, mint akik nem. Semmi hátránnyal nem jár, ha folytatódik a szoptatás, sőt, csak előnyei vannak, hiszen a tejben rengeteg az immunanyag még mindig, kevesebb a betegség, vagy gyorsabb a gyógyulás.

Dióhéjban: A gyerekek nagyon okosak, pontosan tudják, ha nincs anya, nincs cici! Ovis korú gyermekkel pedig már mindent meg lehet beszélni!

anya szoptatwillsantt fotója a Pexels oldaláról


Édesanyák történetei

- Talán a leghasznosabb az lenne, ha mesélnék pár igaz történetet az elmúlt napokból. Az utolsó 10 esetet, ami az elmúlt 2 napban talált meg.

10 anyukából 2 anyának volt valóban szüksége gyengéd elválasztásra! Pusztán azzal, hogy hiteles információt kap az anya, máris teljesen új nézőpontok kerülnek elő.

Egyik mama azt mesélte, nem egyedi eset, hogy egyszerűen nem mondta el a bölcsiben, hogy cicizik még a 19 hónapos gyereke, így nem tudják a beszoktatás kezdeti nehézségeit ráfogni a szoptatásra. Úgy érezte, azért volt szüksége erre a döntésre, mert az első gyermekét drasztikusan választotta le a bölcsi kezdése miatt, amit azóta megbánt. Most az éjszakai cicizések csökkentését beszéltük át.

Másik mama abban kért segítséget, hogy várandós, és azt javasolták neki, hogy ne szoptassa a nagyobbik gyereket, hiszen úgyis bölcsis már, neki arra semmi szüksége. Gondolni vélik a kívülálló bárkik is… Sem az anya, sem a bölcs bölcsis nem így gondolta, hiszen egy normális, panaszmentes, alacsony kockázatú várandósság alatt lehet szoptatni a nagytesót.

3,5 éves kislány édesanyja pedig megerősítést szeretett volna, hogy jó az út, mert neki az a vágya, hogy természetes ütemben történjen az elválasztás folyamata. Csak annyira hangos már a család, hogy szoktassa le, de a védőnőjük és a gyermekorvosuk is biztatja a szoptatás folytatására.

Egy másik mama azt meséli, hogy 1 éves gyermeke kezdi a családi napközit, hogy kezdje az elválasztást? Úgy érzi, hogy nehezen kezeli azt is, hogy “hamar” intézményesíti a gyereket, gyakran szúrós tekinteteket kap, pedig külföldön élő barátnői 3 hónapos, 6 hónapos baba mellől visszamennek dolgozni. Hogy lehet ezt jól csinálni? Terelgetést és a kontaktus jelentősségét átbeszéltük sikeresen.

A gyengéd elválasztás mindenképp lassú, fokozatos ütemben történik, egy folyamat, alkalmazkodik a gyerek igényeihez és anya igényeihez is természetesen - mondta el a szakértő. 

Indexkép: MART PRODUCTION fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja