SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Online szülői értekezlet: a külcsín és a belbecs

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-02-24
De hiszen - gondolhatja az egyszeri szülő - , a programok, az iskolai tudnivalók, a tanítás nélküli munkanapok  dátuma, az információk átjönnek e-mail-ben is az osztály levelezési listájára. A nebuló jegyeit, hiányzásait, beírásait  látjuk az E-naplóban. (Természetesen a gyerek belépési kódjával) Az ebédbefizetés online zajlik, nem kell már havonta sorba állni a gazdasági iroda előtt. Az osztálypénzt átutaljuk. A közösségi médiában nem is napra, hanem percrekész csoportja van az osztálynak. Lehet, hogy a szülői értekezletnek, mint műfajnak leáldozóban van a napja, és az online szülői ennek a hanyatlásnak a köztes állomása?
Online szülői értekezlet: a külcsín és a belbecs

Az a félévenként kétszeri röpke kis két óra, amikor visszalényegülünk tanulóvá, és betuszkoljuk magunkat a gyerek padjába! Amikor újra szorulunk! Amikor minden csapatépítőn szerzett tapasztalatunkat felfüggeszthetjük, és újra a frontális módszerhez térünk vissza, gyermekké válva újra. Amikor ismét megéljük a Nagy Lapítás Pillanatait az Iskolai Szülői Szervezet választásakor. (Nehogy a nagymama lelkesen elvállalja!) Amikor olyan közösség tagjaivá válunk, melyet nem mi választottunk magunknak. És amiről többnyire úgy jövünk haza, mint egy felbőszített szélesszájú rinocérosz… Hazaérve rárontunk a gyerekre, magyarázatokat és mentségeket követelve. A szülői értekezlet időnként megalapozza még hétvége hangulatát is.

A járvány adta helyzetben most ettől is meg vagyunk fosztva. Kicsit megkönnyebbültünk, ám mégis hiányzik a légkör, a többiek, még az iskola szaga is. A kis osztályterem, amit a szülők festettek ki, hátul a gyerekek tornazsákjaival a fakkokban. A személyes találkozás helyett maradt nekünk az online tér, a virtuális találkozás lehetősége.

Kezdődik. A szülők pont úgy és olyan sorrendben érkeznek, mint a gyerekeik az online órákra. Közülük is van, aki nem szeret beszélni, ők lekapcsolják a mikrofonjukat. Micsoda lehetőség! Van, akit csakúgy, mint a gyerekét, az zavar, hogy látható, ők a kamerát kapcsolják ki. Az értekezlet "padja” alatt kezdődik a géllakkozás meg a vacsora készítés… A tanár egy ideig lenémítva beszél, így csak bólogatni kell, azután megtalálja a hangját. Egy- egy karika, benne a betűvel jelzett szülőtárssal időnként eltűnik, és csak remélhetjük, hogy az illető anyukát kidobta a rendszer, és nem egyszerűen megunta a műsort.

Az első tíz perc elmegy a technikával: Te hallod, én nem hallom, a mikrofon jelet tessék megnyomni, új felületet nyitunk, lefagyott, nem tölt, gerjed a mikrofon. Link volt a link. A passzív szülők Mekkája ez. Azok a szülők viszont, akik ezen a fórumon szokták a szülői erényeiket megélni, rosszul érzik magukat. Hiányzik a közös fórum. Nem lehet a végén odamenni a tanárhoz egy kis külön beszélgetésre, különbékére, és nem lehet a többi szülővel összeverődve még egy after-szülőit tartani.

Gyermekünk, aki szintén kihasználja a technika nyújtotta lehetőséget, mögénk áll, és a takarásban minden szülőt jól megnéz magának. Már aki látható.

Vannak olyan országok, ahol a szülő előre megbeszélt időpontban megy be a gyermek tanárához, és ebben az időpontban csak az ő gyerekéről beszélnek. Esetleg egy ilyen tíz- tizenöt perces találkozóba bevonható egy-egy szaktanár is, ha az ő órájukon merült fel valami probléma a gyerekkel. Ez is lehetőség, de mi, magyarok, valahogy jobban szeretjük, ha együtt vagyunk…

A technika immár lehetővé teszi, hogy az iskola a szülői közösség kialakítása nélkül tartsa a kapcsolatot a szülőkkel. Az utóbbi majdnem egy év alatt belecsúsztunk az online szülői értekezletek sajátos világába, annak minden gyerekbetegségével és gyakorlatias hasznával együtt.

Mit tesz hozzá az iskolai szülői értekezletek által kialakított közösség az életünkhöz és gyermekeink iskolai életéhez? Akkor most hogyan tovább?

Fotó: a depositphotos-on

Olvasd el ezeket a cikkeinket is!

Karantén, digitális oktatás, elszigeteltség - ebben él a kamasz gyermeked lassan egy éve. Így segíts neki, hogy ne sérüljön lelkileg!

Hogyan hat a középiskolásokra az online oktatás? Hátrány vagy előny?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja