SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, amikor pénzügyekről beszélsz a gyermekednek!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-18
A pénzügyek sok családban a kényes témák körébe tartoznak. Van egy hiba, amit nagyon sokan elkövetnek, a legjobb szándék ellenére is. Mutatjuk, hogy mi az!

Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, amikor pénzügyekről beszélsz a gyermekednek!

Warren Buffet nevét szinte mindenki ismeri, aki egy kicsit is otthonosan mozog a pénzügyi világban. Ő fogalmazta meg azt a mondást, mely szerint a szülők legnagyobb hibája, amikor a gyermekeiket a pénzügyekre tanítják, hogy túl későn, általában csak tizenéves korban kezdik el.

Szerinte a gyerekek nagyon fogékonyak az új dolgok iránt, ezért a pénzügyi nevelés már óvodás korban elkezdhető lenne. Már ekkor képesek megérteni bizonyos összefüggéseket, melyekre később, komolyabb tudás építhető.

Ezt az elméletet kutatók is alátámasztották. A Cambridge-i Egyetem ugyanis megállapította, hogy a gyermekek már 3-4 éves koruk körül képesek megérteni bizonyos pénzügyi fogalmakat, hétéves korukra pedig kialakulnak a jövőbeni pénzügyi magatartással kapcsolatos elképzeléseik.

Ezzel szemben azonban nagyon sok családban megvárják a tizenéves kort, és csak akkor kezdenek el a pénzszerzési forrásokról, a megtakarításokról és úgy általában a pénz kezeléséről beszélni. Sajnos az sem ritka, hogy kamasz korú gyerekeknek fogalmuk sincs, hogy a szüleik mennyit keresnek, illetve mennyi és milyen számlát kell befizetni ahhoz, hogy egy háztartás működjön.
 

Hogyan állj neki gyermeked pénzügyi tanításának?

1. Mutass példát!

Ne viselkedj úgy, mintha valami misztikus dolog lenne a pénzkezelés. Beszélj nyugodtan nyíltan a kisebb gyermek előtt is arról, hogyan éltek. Mutasd meg neki, hogy mikor fizeted be a számlákat, hogyan fizetsz a boltban, illetve hogyan takarékoskodsz. Ha ezeket a dolgokat nem a gyermektől elzárva intézed, akkor az élete részévé válik, és természetes lesz számára, hogy például minden hónapban számlákat kell fizetni.

2. Beszélgess vele őszintén, ne ijeszd meg!

Nagyon fontos, hogy te hogyan reagálsz a pénzügyekkel kapcsolatos dolgokra. Az, amit gyermekkorában lát, nagyban befolyásolja a pénzhez való hozzáállását felnőttkorában.

Soha ne legyints rá, amikor kérdez valamit. Ne mondd neki, hogy ő ezt úgysem érthetné, mert ezek olyan mondatok, amik egy életre meghatározhatják. Ha úgy fogadja el magát, hogy neki nem kell foglalkozni a pénzügyekkel, mert úgysem ért hozzá, akkor ez később komoly problémákat eredményezhet.

3. Ismertesd meg játékosan a pénzügyekkel!

Legyen a játékok része a pénzügyi nevelés. A legtöbb családban imádnak boltosat játszani a gyerekek. Figyelj oda rá, hogy ne csak annyiból álljon, hogy beteszi a kosárba a gyümölcsöt és elköszön. Mutasd meg neki, hogy azért bizony fizetni kell, nem szabad csak úgy elvinni. Ti sem ezt csináljátok a boltban.

Jó módszer lehet a takarékoskodásra, ha van a családnak egy perselye. Ezzel szemléltetheted a gyermekednek, hogy mekkora jelentősége van a gyűjtögetésnek. Legyen egy fagyiperselyetek, amibe a hideg hónapok során beledobjátok a zsebetekben maradt aprópénzeket, vagy egy előre megbeszélt összeget. Ha nyáron fagyira vágytok, akkor fizessétek ebből!

Nagyobb gyerekekkel már akár társasjátékok formájában is gyakorolhatjátok a pénzügyi nevelést. Rengeteg jó játék kapható, de akár ti magatok is készíthettek hasonlót. A lehetőségeknek csak képzeletetek szab határt.

4. Zsebpénz is jó lehet!

A zsebpénz kérdésben elég megosztó a családok véleménye, azonban ez egy nagyon jó eszköz a korai fejlesztésre. A gyerekek imádják az apró kütyüket, a 20 Ft-os érmével pörgethető apróságokat, de szülőként nem szívesen költesz ilyenekre. Állapítsatok meg egy keretösszeget, amit havonta elkölthet ilyen dolgokra. Ha elfogy, akkor nincs több abban a hónapban. Így a gyermek a saját bőrén érezheti, hogy mit jelent elkölteni vagy takarékoskodni.

5. Nyugodtan mesélj el neki egy-egy történetet a saját életedből!

A gyerekek nagyon szeretik hallgatni a családi történeteket. Mesélj neki arról, hogy ti hogyan kezeltétek gyerekkorotokban a pénzt, hogyan tudtál bánni vele, amikor már önálló életet éltél, és hogyan sikerült családként az első otthont berendezni. Minden családban vannak vicces, figyelemfelkeltő és tanulságos történetek, amik a pénzügyeket is érintik. Használd őket nevelő célzattal!

Kép forrása: Andre Taissin fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja