SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karanténsztorik: éljen a vakáció! Ja, nem...

Edina Dózsa [cikkei] - 2020-04-06
A kisgyerekes anyuka, aki három hétig reménytelenül próbálta a négy fal között lefoglalni óvodás gyermekét, végül lázadásra adta a fejét, és kimerészkedett az ajtón.
Karanténsztorik: éljen a vakáció! Ja, nem...


Ajándék szünidő?

Harmadik hete vagyunk itthon az egész családdal. Két gyerek, 1 és 3 évesek, és egy home office-ozni próbáló férj, meg persze én. Szuper család vagyunk, csakúgy, mint mások. Imádjuk egymást, egymás társaságát és életünk legjobb döntése, hogy létrehoztuk ezt a kis közösséget, még ha néha egymás agyára is megyünk. Ez a karanténhelyzet azonban néha kifog rajtunk.

Az ovi bezárását követő első héten a paradicsomban éreztem magam. Végre itthon lehet a nagyobb fiam is, nem csak a frusztrált, éhesen ideges gyereket kapjuk meg négykor. Jobban összeszokhatnak a kicsivel is, hátha tovább mélyül a kapcsolatuk a folyamatos irigykedés és civakodás szintjéről. Meglepetés vakáció! Így is beszéltem róla, nem néztük az ovis videókat, nem csináltuk a feladatokat, hisz ez most vakáció. Előrébb hoztuk a tavaszi szünetet és élvezzük, hogy itthon lehetünk együtt.

Egyedül a férjem lógott ki a sorból, aki egész nap próbálja itthonról intézni a céges ügyeit, mintha mi sem történt volna, komoly hangon telefonál, még ebédhez is úgy jön, mintha az irodában lenne, bekap két falatot és már rohan is vissza. Nem érti ezt a nagy szabadság ünneplést, az óriás kacagásokat, az ugyanakkora, vagy nagyobb sírásokat, a folyamtos rohangálást. Képtelen a munkájára koncentrálni. Én letudtam annyival, hogy a vakáció nem tart örökké, engedjük, hogy élvezzék a gyerekek az életet.
 


Gyülekeznek a felhők

A második hét közepén jött a megérzés, hogy ezt a karantén dolgot én csúnyán félreértettem. Mert ez nem egyenlő a vakációval, és nem is egy hétig tart csupán. Racionális, gyors gondolkodású ember vagyok - a matek nem megy fejben túl jól, talán itt csúsztam el -, de nekem egészen eddig a pillanatig nem esett le, hogy ez most akár szeptemberig is tarthat.

A másfél heti, szinte 24 órás készenlét, a kicsivel az éjszakai virrasztásokat követő, minimum 13 órás aktív napközbeni szórakoztatás, séta, játék, háztartás monotonitása és energiaigénye bizony lassan kikezdi az idegeimet. Miközben mindenhol azt látom, hogy “Húúúú, de jó a karantén! Nyelvet tanulok, minden nap sportolok, megtanultam drónnal becsavarni a villanykörtét! Végre van időm befelé figyelni és magammal törődni!”
Hát én még vécére se jutok el egyedül. Sőt, most hárman járunk...

Ez a szuper helyzet, amit én elsőre vakációként aposztrofáltam - hahaha! - egyelőre fekete lyukként szívja magába az energiámat. Nem az a típus vagyok, akinek a család boldog mosolya a frissen sült kuglóf felett szárnyakat ad. Jó érzés persze, örülök nekik és imádom is őket, mindennél jobban, de minimális pihenőre, vagy csak 5 perc magányra szükségem lenne. Ezt eddig az ovi ideje alatt el tudtam lopni magamnak, míg a kicsi aludt. Jelenleg még csak a napirendjüket sem sikerült összehozni. Mondjuk a rendrakáskor egyedül vagyok, talán azzal kellene kezdenem valamit.



Karanténsztorik: maradj otthon, könnyű azt mondani!


Maradjunk itthon, halljuk, olvassuk, magyarul, angolul, olaszul, és csak akkor mozduljunk ki, ha nagyon muszáj. Ez viszonylag gyorsan eljött, a harmadik hét eleje meghozta az áttörést. Kint gyönyörűen sütött a nap, a nagyobbik fiam már elviselhetetlen volt, hiába építettem ugrópályát, futottunk egyik szobából a másikba egy lábon ugrálva, hátrafelé, indiánszökellésben, nem volt elég, nem tudtuk elhasználni az energiáit. Szerencsések vagyunk, mert itt lakunk az erdő mellett, így kimerészkedtünk a négy fal közül.

Kövezzetek meg nyugodtan. Gondolom az alsó szomszéd inkább imába foglalta a pillanatot, amikor végre rávettem magam erre a lépésre, és megszűnt a feje felett az állandó dübörgés. Legalábbis csillapodott picit.

Arra gondoltam, hogy az erdő elég nagy, sok ösvénnyel, így, ha magunkfajta renitenskedőkre bukkanunk, akkor csak átmegyünk egy másik erdei csapásra. A babatáskát telepakoltam azért a szükséges alapokon kívül még extra meleg ruhákkal, hátha a fák között hűvösebb lesz, illetve, ha már kint vagyunk, akkor piknikezzünk, tízórai és pokróc is került a csomagba. Kisebb gyerek babakocsival, amit jól megpakoltam, a nagyobb futó bicajjal jött. Amit persze egy idő után természetesen én vittem. Hátamon egy hátizsák, babakocsi tele a piknik cuccokkal és a kabátokkal, a bicaj a babakocsi tetején, én fogom a nagyobbik kezét és szép lassan haladunk a teljesen csendes, még kopasz erdőben.

Nyilván érzek némi lelkiismeret furdalást, szabálykövető ember vagyok, rám hatott az iskolai poroszos nevelés. Folyamatosan pásztázom az erdőt, keresem a többi embert, minden ágroppanásra odafigyelek, nem tudom mi a rosszabb, ha találkozunk valakivel, aki mellől nem tudunk kitérni, vagy ha ránk törnek a vaddisznók. Pont úgy, mint a katasztrófafilmekben az anyák, amikor utolsó túlélőként összeszedik még a maradék erejüket, mindent becsomagolnak, amijük maradt, fogják a gyerekeiket, és elindulnak életben maradni, vagy egy másik kolóniát felfedezni, mert apa az utolsó zombi támadásnál feláldozta magát. A mi esetünkben simán hazamentünk. Se emberrel, se állattal nem találkoztunk. A zombi apokalipszis is elmaradt. Ellenben a gyerekek, még a nagyobb is azonnal kidőlt ebéd után. Igen! Lett egy kis időm magamra is!

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: VGstockstudio / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja