A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alternatív fegyelmezés: 7 módszer, amit alkalmazhatsz, ha nem akarsz folyton NEM-et mondani

Kercsó Dorottya - 2020-03-04
A folyamatos nemet mondás nem csak frusztráló mindenkinek, de még hatástalan is: a gyerekről egy idő után lepereg, és legfeljebb a hangerő fokozásával lehet megpróbálni nyomatékot adni neki. Ha te is el szeretnéd ezt kerülni, próbáld ki az alábbi alternatív fegyelmezési módszerek valamelyikét:
Alternatív fegyelmezés: 7 módszer, amit alkalmazhatsz, ha nem akarsz folyton NEM-et mondani


1. Pozitív fogalmazás

Hacsak lehet, azt mondd, mit tegyen, ahelyett, hogy mit NE. „Ne fogd meg!” helyett hatásosabb a „Tedd le!”; ”Ne visíts!” helyett pedig az, hogy „Mondd kicsit csendesebben.”


2. Választási lehetőség

Egyértelmű, hogy nem lehet mindent most azonnal, de nagyban csökkenti a gyerek frusztrációját, ha ezzel együtt azt érzi, hogy van választási lehetősége. Ha szeretné, ajánlj fel neki előző este két-három pólót és nadrágot, amelyek közül ő döntheti el, melyiket szeretné másnap felvenni az oviba.


3. Mutasd ki, hogy érted az érzéseit

A kisgyereknek még akkor is rossz érzés, hogy valamit nem tehet meg, ha felnőtt fejjel egyértelmű, hogy helytelen dologra készült. Bármennyire is rossz dolog például verekedni, ő attól még mérges a testvérére, és ezt ki szeretné fejezni valahogy. Mondj neki valami ilyesmit: „Értem, hogy mérges vagy, és valahol igazad is van, de megverni a másikat akkor sem szabad. Egyszerűen hagyd ott, ha idegesít.”


4. Csak vészhelyzetben emeld fel a hangod

Ha egy gyerekre folyton ideges, emelt hangerőn szólunk, egy idő után hozzászokik, és akkor sem fog rá odafigyelni, amikor életbevágóan fontos lenne. Ezért ameddig csak lehet, őrizd meg a nyugalmadat, és higgadt hangon kérni, hogy a boltban ne fogdosson össze mindent, vagy hogy most már tényleg maradjon az ágyában.
Nem tilos a kisgyerekre rákiabálni akkor, ha éppen az útra készül kiszaladni, de ez mindenképpen kivétel legyen. Így fel fogja ismerni azt a helyzetet, amikor tényleg elkerülhetetlen, hogy szót fogadjon, és meg is fogja tenni.


5. Érts egyet

Bizonyos esetekben használ, ha egyetértünk a gyerekkel, de kihangsúlyozzuk, hogy mit kell tennie. Ha ebéd helyett csokit akar enni (előfordul…), nyugodtan mondd neki: „Igen, finom a csoki, én is nagyon szeretem. Ebéd után lehet azt is enni.”


6. Tereld el a figyelmét

Kisebb gyerekeknél gyakran jól működik a figyelemelterelés. Ha még nem lovallta magát teljesen bele a kétségbeesésbe, hívd fel a figyelmét egy kismadárra, a szivárványra, bármire – a lényeg, hogy elfelejtse, mit is akart olyan nagyon elérni.


7. Példálózz másokkal

Nagyobbaknál alkalmazható módszer: egyszerűen mondd el, hogy az osztálytárs szülei sem engedik a késő estig tartó számítógépezést, vagy hogy azt olvastad, egy híres focista kedvenc rágcsálnivalója a nyers sárgarépa. Persze csak akkor folyamodj ilyesmihez, ha tényleg igaz, amit mondasz, de abban az esetben valószínűleg hatásos lesz.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: MNStudio / shutterstock

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja