SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az öt legnépszerűbb tévhit a fegyelmezésről

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-06-14
Gyereket fegyelmezni elméletben mindenki tud: legyél határozott, következetes, probléma megoldva. Noha a gyakorló szülők általában tisztában vannak vele, hogy ez nem ilyen egyszerű, a köztudatban a mai napig számos olyan törvényszerűség él a témával kapcsolatban, amely nem állta ki az idő próbáját.
Az öt legnépszerűbb tévhit a fegyelmezésről

Kevés dologgal lehet jobban megbántani egy szülőt, mint ha "neveletlennek" nevezzük a gyermekét. A neveletlenség olyan mumus, amelytől a többség még ma is úgy fél, mint a tűztől (még ha kívülállók számára ez időnként nem is így tűnik). Érdemes azonban végiggondolni, hogy a megfelelő fegyelmezési módokat választjuk-e ki gyermekünk kordában tartására. Az alábbiakban következzen néhány olyan népszerű elmélet, amelyek annak ellenére masszívan tartják magukat a köztudatban, hogy a tudomány már régen igazolta a hatástalanságukat.

 

Az elkényeztetés legjobb ellenszere a büntetés

A jutalmazások és büntetések kifinomult rendszerére épülő nevelési stílusnak komoly szakirodalma van a mai napig. Kérdés azonban, érdemes-e egymás szinonimájának tekinteni a fegyelmezést és a büntetést. Egyre többen vannak azok a szakemberek, akik szerint a fegyelmezésnek elsősorban a tanításról és nem a kellemetlen élmények begyűjtéséről kellene szólnia.

Bonnie Harris, a When Your Kids Push Your Buttons (nagyjából: "Amikor őrületbe kergetnek a gyerekeid") című könyv szerzője szerint a nem megfelelő viselkedést inkább arra kell használni, hogy általa is alkalom nyíljon egy kiadós beszélgetésre a helyes és helytelen cselekedetekről. Ebből sokkal többet tanul a gyermek, mint ha a szobájába küldjük egyedül "gondolkodni".
 

Fájdalom nélkül nincs eredmény

Hiába számít elvileg már évtizedek óta szalonképtelennek a testi fenyítés, a legtöbben a mai napig meg vannak róla győződve, hogy nagy vétségek esetén szükség van a fájdalmas büntetésre annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló. Ebből azonban semmit nem tanul a gyerek.
"Régen túlhaladott az az elképzelés, miszerint a későbbi jó érdekében néha rosszul kell éreznünk magunkat", fogalmaz Harris.
 

A gyerek rossz akar lenni

Nem, nem akar. A helytelen viselkedést pusztán egy jónak tűnő ötlet, nem a rosszalkodás szándéka szokta vezérelni. Éppen ezért hibás az a logika is, hogy ha jól megbüntetjük őt, akkor legközelebb kétszer is meggondolja, viselkedjen-e rosszul. A büntetéstől ráadásul a legjobb szándékunk ellenére is személyében érzi elutasítottnak magát, ami alacsony önértékeléshez és később valóban szándékosan helytelen viselkedéshez vezet.
 

A szülői hatalom megkérdőjelezhetetlen

Észrevehető, hogy a mai, egyenlőségre épülő világban mintha lenne némi zavar a különböző fogalmak körül. A hatalom nem egyenlő a tisztelettel. A tisztelet ugyanis alapvető minden emberi kapcsolatban, így fontos, hogy a családtagok is tiszteljék egymást – a szülő a gyereket és a gyerek a szülőt egyaránt. A hatalom azonban azt jelzi, hogy jogom van megmondani, mi legyen a másikkal. Az a gyermek, aki belső meggyőződéséből tiszteli a szüleit, követi őket a jóban, akire azonban ezt a tiszteletet rákényszerítik, az első adandó alkalommal le fogja rázni a láncokat magáról.
 

Nincs kompromisszum

"A kimondott »nem« maradjon mindig »nem«!"

Hányszor hallottad már ezt a jó tanácsot? És hányszor mardosott a lelkiismeret, amiért engedtél végül a könyörgésnek, és még ott maradtatok a játszótéren, megnézhetett még egy mesét, és aznap este is megvártad az ágya szélén, amíg elalszik?
Nem baj az, ha a gyerek megtanul kompromisszumot kötni. Az csak jó, ha látja, hogy egyenrangú tagja a családnak, és az ő igényei éppolyan fontosak, mint a többiekéi. Később ennek is hasznát lehet venni: ha például sokadik kérésre sem végzi el a rábízott házimunkát, majd este közli, hogy el szeretne menni, nyugodtan figyelmeztetheted rá, hogy ha megteszi, amit kértél, te is megteszed azt, amit ő kért. Nincs az a büntetés, ami ennél hatékonyabban tanítaná meg őt az együttélési szabályokra.

Indexkép: pixabayambroo

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja