SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pszichológus tanácsa: ne foglalkozz az iskolával!

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-02-05
Kamaszkorában Dosztojevszkijt imádta, de az örök kedvence Rejtő Jenő. A gyerekekkel való foglalkozás az élete, azonban 83 éves korára megtanulta értékelni a csendet is. Vekerdy Tamás gyermekpszichológussal az NlCafé készített interjút.
A pszichológus tanácsa: ne foglalkozz az iskolával!

„A gyerek akkor van jól, ha az anyja jól van” – szól a pszichológus híres megállapítása. Véleménye szerint nem szabad letagadni sem szégyellni, ha néha idegesít a gyerek, és nem szabad mártír üzemmódban minden percünket rááldozni, majd beleőrülni a mókuskerékbe.
„Igen, szabad elmenni, és rábízni a gyerekeket másra, és kikapcsolódni, mert azt is kell! Az teljesen normális, ha valakit nagyon idegesít a gyereke, mert halál fáradt. Ilyenkor ő türelmetlen, a gyerek ezt megérzi, és még idegesítőbb lesz... Szabadulj meg tőle egy időre!” – vallja, és ezekkel a mondataival anyák ezreit szabadította már meg a felesleges lelkiismeret-furdalástól.

Vekerdy Tamás, a Waldorf-mozgalom egyik hazai úttörője már régóta figyelmeztet, hogy a magyar iskolarendszer megbetegít. Azokra a kislányokra találták ki, akik mindenből egyformán átlagosan jót tudnak produkálni, de semmiben sem igazán kiemelkedőek. Márpedig az igazi tehetség nem ilyen.  A tehetség egyfajta „deviancia”, az ilyen gyerek kitűnő abban, ami igazán érdekli, a többi tárgyból azonban inkább bukdácsol. A differenciálás pont erre lenne való: ápolni a tehetséget, felemelni a gyengébbet, és amennyire csak lehet, egyénre szabni a tananyagot. Egy központosított rendszerben azonban ez elképzelhetetlen.

A nemzetközi figyelem nem hiába fordul mindinkább a finn oktatási rendszer felé. Az ottani oktatáspolitika jelszava, hogy a kevesebb több. Négy-öt órájuk van naponta a diákoknak, az is lazán elosztva, a vasfegyelmet nem ismerik. A kiküldött tanterv inkább csak támpont, a miniszter maga kéri a mellékelt kísérőlevélben, hogy a tanár szabja azt a mindenkori gyerekekhez és osztályközösségekhez. Mégis rendre ők teljesítenek a legjobban a különböző felméréseken.
Eközben a magyar gyerekek fejébe évről-évre több adatot próbálnak belesulykolni, már elsőben is előfordul, hogy hat órájuk van egy nap, később pedig megjelenik a nulladik, a hetedik, sőt a nyolcadik óra is. Mégsem mutatja azt egyetlen vizsgálat sem, hogy a mi diákjaink okosabbak lennének, vagy jobban megállnák a helyüket a mindennapi életben.

Nem hiába gondolkodik egyre több szülő azon, hogyan tudná gyermekét kimenekíteni az embertelen oktatási rendszerből. A legkézenfekvőbb megoldást az alternatív iskolák jelentik, ezek azonban nem mindenki számára elérhetőek, megfizethetőek. Éppen ezért egyre divatosabbak az úgynevezett tanulókörök. Ezek keretében néhány család összeáll, felvesznek egy nyugdíjas tanítónőt, aki harmadannyi idő alatt, stresszmentes, oldott légkörben adja le nekik a tananyagot.

Akiknek minderre nincs lehetőségük, azoknak a pszichológus azt javasolja, hogy ne kerítsenek túl nagy feneket az iskolának. Azt persze Vekerdy is bevallja, hogy mondani könnyebb, mint megvalósítani: apaként ő is többször ráncolta a homlokát egy-egy rossz jegy miatt, pedig szakemberként már akkor is azt vallotta, hogy nem kellene. Mindenesetre érdemes legalább törekedni arra, hogy ne a jegyek körül forogjon a család mindennapi élete. Ha választani kell az esti beszélgetés vagy a leckeírás között, habozás nélkül válasszuk az előbbit. A gyereket pedig tanítsuk felelősségvállalásra: ne nyomjuk a kezébe a tornazsákot, hanem engedjük, hogy megtanulja, hogy a saját dolgait magának kell számon tartania.

Kép: bruce mars / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja