SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vekerdy Tamás: Boldog gyereket csak boldog anya tud nevelni

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-01-24
Miért válnak egyre agresszívabbá a gyerekek? Miért ártalmas a kicsiknek még a legszebb természetfilm is? És vajon mennyire fontos a vasalt ing? Ezekről és még sok másról beszélt Vekerdy Tamás a baon.hu interjújában.
Vekerdy Tamás: Boldog gyereket csak boldog anya tud nevelni

„Könyörögve kérem az anyákat, ne vasaljanak!” – szokta mondani Vekerdy Tamás, gyermekpszichológus. Véleménye szerint a vasalás időpocsékoló és idegörlő tevékenység, minden felesleges házimunka iskolapéldája. A konkrét kijelentéssel lehet, hogy többen vitatkoznának – nem egy olyan ember van, aki kifejezetten kikapcsoló időtöltésnek tartja a vasalást –, de a lényeg nem is ezen, hanem a filozófián van: ne legyünk maximalisták, vegyük észre, mi fontos és mi nem a család életében, és ha választani kell, hogy a gyerek lelke legyen ápolva vagy a nadrág kivasalva, habozás nélkül válasszuk az első lehetőséget.

Az élet ugyanis megváltozott körülöttünk. Mások a körülményeink, mások az igényeink. Egy gyermek akkor lesz rendben, ha a szülei is rendben vannak, márpedig egy agyonhajszolt, a munkájában és a háztartásvezetésben egyaránt a maximumra törekvő anya mellett ez nehezen elképzelhető. Ilyenkor fordul elő, hogy az esti órákban hazaeső, majd rögtön a házimunkával foglalatoskodó szülő inkább levágja a tévé elé a gyerekét, mert semmi energiája nem marad már arra, hogy vele foglalkozzon.

A pszichológus azt tartja ideálisnak, ha az anya "kemenceszerűen" otthon van, finomakat főz, és mindig van ideje a gyerekeire. Úgy gondolja, ezért érdemes anyagi áldozatot is hozni. Ugyanakkor az is fontos, hogy az anyának legyen ideje időnként „szabadságra menni” a gyerekek mellől: egy-egy este a férjével vagy a barátnőivel feltölti energiával, és a továbbiakban a gyerekeihez is türelmesebb tud lenni.

A legnagyobb problémát véleménye szerint az okozza, hogy noha a világ rohamosan változik, az emberi agy ugyanolyan maradt. Egy gyereknek ma is ugyanarra lenne szüksége, amire kétezer éve: rengeteg mozgásra, szabad játékra, elmélyült képzelődésre. Ehelyett korlátozzuk a szabadban töltött idejüket, csendben tartjuk őket, s hogy ne nyugtalankodjanak, leültetjük őket a képernyő elé. Ez rövid távon hatásos módszernek is látszik, azonban az idegesség más utakon tör ki: a gyerek kényszeres mozdulatokat végez, a körmét rágja, rázza magát.

Hasonló a helyzet a rengeteg különórával, amelyeket szintén a gyerek idejének lekötése céljából veszünk igénybe. A minden szabadidejétől megfosztott gyerek – alkatától függően – vagy agresszívvé válik a rengeteg frusztrációtól, vagy magába fordul, és depressziós tüneteket kezd mutatni. Agresszió alatt nem csupán a fizikai erőszakot kell érteni: a szóbeli támadás napjainkban sokkal jobban átjárja az életet, sokkal elfogadottabb széles körben, pedig ugyanolyan mérgező.

A gyerek fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy elmélyült játék közben működésbe lépjen a képzelőereje, és maga gyártsa a belső képeket. A televízió a készen adagolt képekkel elnyomja ezt a folyamatot. Ez igaz a legszebb természetfilmre is, ezért Vekerdy iskolás kor alatt még az ilyesmi nézését sem tartja kívánatosnak, később pedig legfeljebb napi 20 perc tévézést ajánl, lehetőleg azt is a szülővel közösen.

Míg egy bizonyos kor felett a gondosan megválogatott televíziós program már nem okoz gondot, a hírműsorok és erőszakos filmek minden életkorban romboló hatással vannak a gyerekekre – különösen azokra, akiket érzelmileg elhanyagoltak. Az akció- és horrorfilmek mellett ugyanis a híradóból is válogatás nélkül ömlenek a szörnyűségek, és az ilyen információknak kitett gyerekek frusztrációja a végén valódi agresszióban robban.

Kép: Brett Sayles / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja