SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"A gyerekeket hagyják békén!" - Meddig mehetnek el a pártok a kampányolás során?

Németh Noémi [cikkei] - 2018-03-13
Balatoni József komoly problémára hívja fel a figyelmet - s rajta kívül egyre több szakember és szülő üzen a politikusoknak: hagyják ki a felnőttek játszmáiból a gyerekeket. A törvény ugyan nem tiltja - de hol van a jóérzés határa, ha kampányolásról van szó?
"A gyerekeket hagyják békén!" - Meddig mehetnek el a pártok a kampányolás során?

A választási kampányidőszakban a gyerekek könnyen a politikai játszma és befolyásolás eszközévé válhatnak. Rendszerint előfordul, hogy politikai szereplők a választók érzelmi meggyőzésére játszva a saját céljaikra használják őket. Gyerekei körében ábrázolt képviselőjelöltek az újságokban, iskolába látogató politikusok a közösségi oldalakon, a pártra szavazó mintacsaládok portréi a buszmegállóban, diákkórus a párteseményeken vagy diákönkormányzati képviselők politikai befolyás alatt: csak néhány példa, melyek veszélyeztetik a gyermeki jogok érvényesülését.
 


 

Miután mindezt élőben is megtapasztalta, Balatoni József - Jocó bácsi - fontos üzenetet fogalmazott meg Facebook-oldalán. Ahogy tőle már megszokhattuk, ismét egyedül a gyerekek érdekeit tartja szem előtt és az ő védelmükben töri meg azt a csendet, melyben sokan tétlenül nézik végig, hogy kerülnek politikai befolyásolás alá az ártatlan gyerekek, akiknek még hosszú évekig nem kellene részt venniük ezekben a játszmákban. Üzenetét, melyet az iskolájában tapasztalt események ihlettek, változtatás nélkül közöljük.


MartinVlogol / Youtube

"NAGYON SZÉPEN KÉREK MINDENKIT, A GYEREKEKET HAGYJÁK BÉKÉN!

Ma reggel megjelentek politikai aktivisták és egy országgyűlési képviselő-jelölt az iskola előtt gyerekeket állítottak meg, tollat és gyümölcsöt osztogattak nekik. A felnőttek e mellé szórólapot is kaptak. Két tízéves kislány megijedt és tőlem kérdezte, a "bácsik" miért állítják meg őket és miért akarnak nekik valamit adni? Nagyon okosan hozzátették azt is, hogy ők nem fogadhatnak el idegentől semmit, mert ezt tanították neki. Nem értették, miért akarták mindenáron a kezükbe nyomni az "ajándékot." Őszinte leszek, nem tudtam nekik elfogadható magyarázatot adni... Mert én sem tudom, miért!

Megdicsértem őket, hogy okosan teszik, ha nem fogadnak el senkitől semmit és megnyugtattam őket, hogy nem kell félni. Magam láttam, hogy a gyerekek elé állva, sokszor tukmálva próbálták a kezükbe tuszkolni a kampánytollat, meg egy kis gyümölcsöt...

Több szülő és pedagógus jelezte feléjük, hogy ezt itt ne tegyék. A válasz az volt: ez közterület, itt lehet.

Nem, nem értem. A köznevelési törvény 24. § (3) kimondja, hogy "A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható."

A köznevelési intézmény területéhez tartozik a kapujától/kerítésétől számított 5 méteres körzet. tehát azon belül nem lehetnek a pártaktivisták. Ennek értelmében viszont 5 méteren kívül lehetnek. Legalábbis a törvény szerint.

De mit mond az jóérzés? Lehet elfogadható magyarázat arra, hogy miért kampányol valaki kisgyerekek körében, amikor ők nem választópolgárok? Lehet-e az, hogy idegen emberek megállítanak gyerekeket az iskolába menet, hogy ajándékot adjanak neki? Elmondja nekik, hogy miért kapja? Ha igen, akkor az nem kampány? Ha nem mondja el, akkor a gyerek nem fogja érteni és értetlenül áll. Ez néhány gyereket felzaklathat, nagyon is. Értem, hogy mindenki minden eszközt próbál bevetni. De amikor szülők és pedagógusok kérik, hogy ne tegyék - nem politikai hovatartozás, hanem emberi, szakmai indokok miatt - ők akkor is folytatják. Mi a cél? Cél a gyerekek felhasználása? Mire és miért?

"A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 8. § (1)14 bekezdése alapján tilos az olyan reklám, amely a gyermek -és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését károsíthatja, valamint az olyan gyermek-, illetve fiatalkorúaknak szóló reklám, amely alkalmas a gyermek-, illetve fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására." A törvény ezen betűi elég tágan értelmezhetőek. Nekem egy iskola előtti politikai kampány igenis károsítja a gyerekeket, mert nem értik mi történik, esetleg megijednek. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeknek azt tanítják meg elsőként, hogy idegenektől ne fogadjanak el semmit. Most ezt pedig a politikai érdekek felülírják és felrúgják?

A pedagógusok és a szülők hiába jelzik ezt, kikérik maguknak, törvényt igazából nem sértettek. A morális értékeket viszont szerintem súlyosan. A gyermek az gyermek, és joga van ahhoz, hogy úgy is kezeljék: a politikai kampány nem rájuk tartozik, ki kell őket ebből hagyni!

Szívből kérek minden politikust, párttól, világnézettől függetlenül, hogy hagyják békén a gyerekeket! Ne próbálják meg őket - számomra érthetetlen okból - befolyásolni semmire! Köszönik, jól vannak az ajándék nélkül is. Gyümölcsöt pedig minden nap kapnak, ettől az egytől nem váltódik meg a világ!

Ne vegyék el tőlük a gyerekkorukat, ne kelljen magyarázkodni nekik, hogy miért állítják meg őket idegenek az iskola előtt, az iskolába menet! Hagyjuk meg őket gyereknek lenni és ne keverjük őket bele törvényes (igen, végül is az), de etikátlan kampányokba. Senki semelyik gyereket!

A szülők, pedagógusok pedig nyugodtan jelezzék, hogy ezzel nem értenek egyet, kérjék ki maguknak, hogy a gyerekük gyerek, és hagyják őket békén! Mert ennyit tudnak tenni. A gyerekek kérdéseire pedig úgy látszik, fel kell készülni, hogy miért állítják meg bácsik az iskola előtt... Én már felkészültem, de nem akarok többet ilyen kérdéseket kapni! Ne kelljen magyarázkodnom etikátlan bácsik helyett!

Köszönöm!"


A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakmai anyaga felhívja a figyelmet arra, hogy a politikai kampányokban és a politikusok által szervezett rendezvényeken milyen típusú gyermekrészvétel sérti a gyermekjogokat, és ajánlásokat fogalmaz meg a valódi gyermekrészvétel érdekében.

Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár. Nem lehet kihasználni és politikai előnyökhöz jutni gyerekeken keresztül. A Gyermekjogi egyezmény szerint egy gyereknek joga van ahhoz, hogy minden őt érintő ügyben figyelembe vegyék a véleményét. Önkéntes és felelős döntést kell neki biztosítani ahhoz, hogy eldöntse, szerepet vállal-e egy adott politikai párt adott kampányában, de a részvételhez való joga azt is jelenti, hogy közösségben is kiállhat véleménye mellett. A gyerekek közügyekben való részvételét támogatni kell, nem kihasználni.

Mielőtt valaki a politikai kampányának részévé tenné a gyerekeket, gondolja át, hogy azzal elősegíti vagy éppen porba tiporja a gyermekjogokat. Ebben segít a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány politikusoknak és felelős felnőtteknek szóló szakmai segédanyaga és gyakorlati öt pontja:

  1. A gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai.
  2. A gyereknek joguk van a megfelelő tájékoztatásra a politikáról. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és pártpolitika szerepét a közélet alakításában.
  3. A gyerekek nem használhatók politikai célokra.
  4. A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és legjobb érdeküket.
  5. A gyerekeknek vannak polgári jogaik, és részt vehetnek az őket érintő közéleti kérdésekben.

„Ha egy politikus fontosnak tartja a gyerekek jóllétét, és szeretné demonstrálni gyerekbarát programját, akkor kezdje azzal, hogy tiszteli a gyerekeket. Ne használja őket politikai fegyverként, és vegye komolyan őket. A közügyek a gyerekeké is. Joguk van ahhoz, hogy saját magukat képviseljék benne.” – Németh Barbara (Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány), a Gyermekjogi 1×1 politikai kampányok szervezőinek és politikusoknak című szakmai kiadvány szerzője.

„Ne azért legyen benn egy gyerek egy kampányban, mert gyerek, hanem mert üzenete van, amit közvetíteni szeretne. Ha egy gyereknek nem a véleménye és tapasztalata számít, akkor az nem lehet más, mint kizsákmányolás” – fogalmazták meg a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyermekjogi követei. A 14–18 éves fiatalok 2017 nyara óta aktívan foglalkoznak gyermekjogi témákkal és képviselik a gyermekjogokat különböző fórumokon.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért.

Forrás: Jocó bácsi Világa, hintalovon.huwww.facebook.com/hintalovon 
Képek: hintalovon.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja