SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A báb, és egy barát... csodákra képes

- 2017-11-11
Hella 2 éves lehetett, amikor először megláttam. Bátyjáért jöttek édesanyjával az oviba. Hatalmas szemei mindig szomorúak voltak. Arcát megsimogattam, kedves szavakat mondtam neki, de ő nem reagált. Csak ült a kis padon, és várt türelmesen. Ez így ment majdnem egy évig.
A báb, és egy barát... csodákra képes

Aztán ő is ovis korú lett. A mellettem levő csoportba került, és egyáltalán nem beszélt  semmit a tanévben az óvó néniknek. Amikor az öltözőben szinte naponta találkoztunk, kérdeztem testvéréről: szeret-e  a suliban, vannak-e ötösei? Nagy örömömre halkan, suttogva válaszolt. Édesanyja boldog volt, hogy végre „idegennek „ is megszólal. Mindig egy picit többet, és többet.

Amikor átkerültem a felső épületbe, az anyuka megkeresett azzal, hogy szeretné hozzám átkérni kislányát, mert úgy érzi, nálam jobban beszélne, fejlődne, és sokat emleget otthon. Kettős érzés volt ez nekem: egyfelől boldog voltam, hogy rám bízza kislányát, másfelől kellemetlen helyzetbe kerültem kollegiálisan. Aztán minden elrendeződött. Én lettem az óvó nénije.

Igyekeztem, hogy ne csak hozzám kötődjön, hanem társaival is komunikáljon. A gyerekek szerették nagyon, és vitték játékaikba, de Hella csak minimálisat beszélt, és nem mosolygott. Mozgásán is látszott szorongása, bizonytalansága. Figyeltem a napját: gyönyörűen rajzolt, alkotott, egyedül szívesen játszott, de aggasztott, miért nem nyit a többiek felé? Autista, vagy szorongó, gátlásos? Mi lehet a baj?

Aztán egyik nap a vezetőm megkeresett, hogy egy SNI-s beszédfogyatékos kisfiú jön hozzám. S valóban. Egy igen gátlásos, nehezen beszélő,  gyönyörű szemű fiúcska jött a csoportba. Dani mindig mosolygott, és egyedül játszott. Bújós, szeretgetős fiú volt. Társai előtt dadogva, rendkívül nehezen beszélt, a közösség előtt pedig nem is mert megszólalni. Egyik délelőtt báboztunk a gyerekekkel. Hella és Dani nem vállaltak szerepet, ők nézték az „előadást”.

Hella a fülembe súgta: - Szép a cica, nekünk is van!

Délután elfogytak a gyerekek, s már csak 4-en maradtak. Köztük Hella és Dani. Hella egyszer csak elbújt a bábparaván mögé, és nyávogni kezdett, majd ezt mondta:

- Szervusztok gyerekek! Én vagyok a cica!

- Dani! Szerintem örülne a cica, ha lenne barátja! Van kedved odamenni?- kérdeztem.

Azt hiszem itt kezdődött minden. Dani ment, és báboztak. Először nehezen jöttek a szavak, később már egyre ügyesebben. Örültem mikor láttam, hogy egymás társaságát keresik, s minden erőmmel azon voltam, hogy barátságot kössenek. Láttam, hogy nagyon jól húzzák egymást felfelé. Sokat társasoztak, kártyáztak, báboztak, nevettek együtt. A gyerekek előtt csak a paraván mögé bújva, de ha már csak néhányan voltunk, a paraván  előtt. Szinte minden játékban egymást választották.

A szülők is észrevették, hogy megváltoztak a gyerekek. Élményeket meséltek az oviról, családjaikról, és meghívták magukhoz egymást. Nagyon örültem, hogy ilyen szép barátság szövődött. A két kisgyermek egyre jobban kinyílt. Örömmel szerepeltek dramatizálásban, s sokat változtak társaikkal szemben is. Eleinte nem találták helyüket, ha nem volt ott a barát, később már ez sem jelentett gondot. Óriási boldogság volt, mikor Daniról év végén „lekerült”az SNI .

Ma már iskolások mindketten. A tanító nénik azt mondják, ügyesek, jól teljesítenek. Sokat gondolok rájuk. Nagyon jó érzés tudni, hogy megállják a helyüket. Hella még mindig csendes, de van barátnője, és jól érzi magát. Dani sportol is, és állandóan beszél, ezt mondja róla a családja.

Úgy érzem jó döntés volt egymás felé terelni a két kis „napsugaramat”. A báb pedig ismét bebizonyította varázslatosságát, hiszen a  cica, és a  maci nyitotta meg a kaput e zárkózott lelkek előtt.

A „Keressük a legkreatívabb magyar gyermeknevelő szakembereket!” pályázatra beérkezett cikk.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja