SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így jártam Szófiával: Szófia nyaral

Bucsányi Krisztián [cikkei] - 2017-10-25
Egyetlen másodperc alatt történt minden. Még láttam felbukkanni a pici, hercegnő fürdőruhás testét, miközben teljes erőmmel úsztam utána, messziről az anyukája kétségbeesett sikolyát hallottam, de a 14 hónapos kislányunkat soha többé nem láttam. Csak a Duna folyt tovább. A következő pillanatban felébredtem: a feleségem az orrát fájlalta, orrba vágtam. Szofi a másik szobában szuszogott, miközben szorosan átölelte a Vakondot. Indul a nyár.
Így jártam Szófiával: Szófia nyaral

A dilemma: Görögország

Fülledt nyáreleji este volt, mindenki érezte, ma nagy dolog történik: egy pillanatra megállt az idő. A tücskök abbahagyták a ciripelést, a kutya - tévesen - azt gondolta, csontot kap, ezért addig közelített, amíg a combtövemen nem éreztem a leheletét, a bébiszitter nagyi pedig éppen rágyújtott, amikor megtört a csend: Görögország – mondta a feleségem, és már el is képzeltem, ahogy a tenger simogat, a hatodik koktélt iszom, egy heroikus pillanatban, mint egy görög félisten, mögöttem a szorosan hozzám bújó feleségemmel, egy pej hátán belelovagolok a naplementébe, vagy legalább a mindig lerobbanó, bérelt motoron pöfögve keresem a következő lagúnát, ahol megmártózunk, ketten.  

Szofival – folytatta a feleségem, és ebben a pillanatban eltűnt a koktél, a motor, és a naplementébe lovaglás, ehelyett azt láttam magam előtt, ahogy hajkurászom a tízenpár hónaposat, küzdök vele az asztalnál, és az agyára megyek mindenkinek, de a feleségem folytatta: és elvihetjük anyut is, vigyázna Szofira.

Ebben a katartikus pillanatban a mama egy slukkal elszívta a maradék fél cigijét, a kutya elsomfordált, Szofi belerúgott az ágykeretbe, és „mama” felkiáltással tudatta, ébren van. A tücskök rázendítettek, én pedig azon gondolkodtam, melyik bank ad nekünk vissza nem terítendő hitelt: de talán jó lenne még most lecsapni az ajánlatra, mielőtt a mama eszébe jut papa is, mert hát úgy kerek a család (meg amúgy is 30. házassági évforduló). Végül, persze, itthon maradtunk.
 

Szófia és a strand

A feleségem úgy döntött, hogy mielőtt kivisszük Szofit a strandra, le kell tesztelnünk. Kicsit féltem, hogy azzal fogja folytatni, hogy a mamával, de mama most szóba sem került, mert nem volt nála fürdőruha, úgyhogy felcsillant a remény egy közös, gyerekmentes strandolásra, de semmi nem úgy történt, ahogy gondoltam.

Amint a feleségem meglátta a babamedencét, vérszemet kapott, és habtestű, talpig sminkben Freud elméleteiről beszélgető anyukák, s acéltestű, Bambit kortyolgató Adonisz apukák tekinteteinek kereszttüzében fittyet hányva minden szabályra - majdnem -  belesétált, azért, hogy leellenőrizze, valóban sehol nem mélyebb 15 centinél, és biztosan legalább 30 fokos a víz, miközben tőlem azt várta volna el, hogy futkározzak a medence szélén, tegyek hirtelen 90 fokos kanyarokat, s teszteljem le azt, mennyire csúszik, és az esés milyen károkat okozhat bennem.

A babamedence klórtartalma, a víz összetevői és az, hogy a benne fürdő gyerekek láthatóan nem szenvedtek maradandó károsodást, meggyőzték arról, hogy Szófiát el lehet hozni a medencébe fürdeni: mindössze a kettő karúszóra, a mentőmellényre és nagyobb úszógumira, rá, mamára, és rám lesz még szükség.

Ez volt az a pillanat, amikor eszembe jutott a kutya lehelete, és az, hogy talán Görögország mégis jobb választás lett volna.

Másnap Szofival együtt támadtuk a medencét, aki először belemenni nem, majd kijönni nem akart, valószínűleg ennek az a kisfiú lehetett az oka, akivel a kis karúszós, Disneys fürdőruhás meg akarta osztani a szitát, a labdát, vagy bármit - mintha a Vakondot is mondta volna - azért, hogy végre felfigyeljen rá a kissrác. Aki persze a füle botját nem mozdította, ezért Szófia először dühösen babanyelven kiosztotta, majd a mondandóját  nyomatékosítva felé dobta a karúszót, aztán hangos: „mamma” kilátásokkal odament a mamához, aki most csak azért nem szívta el a cigijét egyetlen slukkal, mert elektromos volt: mégiscsak egy olyan strandon vagyunk, ahol a helyi anyukák zárt Fészbúk csoportjában a felnégyelés, a keresztre feszítés, a meg- és a kiátkozás, valamint a nyilvános megszégyenítés jár annak, aki nem úgy viselkedik ahogy - egyes könnyen sértődő - mamik elvárják.

Szófia mindezzel nem foglalkozott: élvezte a strandot. Először sült kolbászt, aztán lángost akart enni, rögtön azután, hogy megkapta a mini labdát - alig 1000 forintért -, amit a következő pillanatban el is hagyott. Később láttam vele játszani egy 25 kilós hároméves kislányt, de nem mertem közelebb menni hozzá, elkérni tőle -  Szófia később hasra esett a vízben, de mielőtt anyucici (vagy a döbbent nagymama) odaért volna, felállt, kijelentette, hogy inni, mintha nem ivott volna eleget, majd kacagva odafutott a kissráchoz, azért, hogy visszaszerezze a nemrég hozzávágott karúszóját.

A nap további része azzal telt, hogy anyucici 200 faktoros naptejjel kenegette Szófiát, nagyjából percenként, ezért Szofi csak ott barnult meg egy picit, ahol a fürdőruha takarta, máshol nem. A mama többet elő sem merte venni az elektromos cigit (mint később kiderült, nem töltötte fel folyadékkal, ezért nem volt benne semmi), én pedig egyszer néztem balra, akkor is pechemre a strand segge ment el tőlem nem messze, amiért kikaptam: mintha én hívtam volna oda, és én mondtam volna neki, hogy lehetőleg zsinórtangában flangáljon, a legszörnyűbb mélységekbe taszítva ezzel a strandon gyerekeikkel bíbelődő nemtúlfitt anyukákat, és arra kényszerítse az apukákat, hogy keresztbe nyeljék le a sörösüvegüket, mind ahányszor a strand segge arra billeg.

Szófiát az egész nem érdekelte: egy fa árnyékában, a babakocsiban, a Vakondot ölelgetve édesdeden aludt, és valószínűleg nem is sejtette, hogy a kissrác kétszer is jött: igaz, mindkétszer a Vakondot szerette volna megszerezni tőle. 
 

Szófia és a Duna

Napok óta 35 fok volt, amikor úgy gondoltuk, hogy eljött az ideje annak, hogy a Duna megismerje Szófiát, ezért levittük a híres strandunkra, ahol megdöbbenve láttuk, hogy alig 30 négyzetméternyi helye van a fél városnak, mert soha ilyen magas vízállás még nem volt.
Anyucicit azonban nem a kevés hely zavarta: először arra akart rávenni, igyak a Duna vizéből, mert lehet, mérgezett, de nem volt az. Aztán a sodrástól aggódott, ezért kilátásba helyezte, hogy Szófia bokáig sem mehet bele a vízbe, akkor sem, ha hárman vigyázunk rá, és csak akkor enyhült meg, amikor látott más kisgyereket a vízből élve kijönni. (Egy pillanatra a cápatámadás is felmerült benne, de ezt talán ő is érezte, hogy túlzás). A mama kivételesen nem volt velünk, mert előző nap napszúrást kapott, a strandon, amikor a lángossal küzdött, amit Szofi meghagyott neki.  
Szófia egyébként élvezte a Dunát: talált a parton egy korhadt fatörzset, arra mászott fel, és alá, talán ha néhány másodpercet töltött el a vízben, akkor is a kacsák érdekelték, akiket szeretett volna elkapni, de először kecsesen odébb úsztak, majd egyszerűen elszálltak, amit Szofi hangos gaga kiáltásokkal konstatált, majd unottan leült anyucici ölébe, és a mélyzöld szemeit le sem véve a vízről, egy teljesen másik világba sodródott, és csak akkor vidult fel egy pillanatra, amikor meglátta a tegnapi kisfiút: mintha odaköszönt volna (megbánja még ez a kissrác 14-15 év múlva, hogy sorozatban nem fogadta Szófia köszönését), aztán ismét a vizet nézte, mindaddig míg nem hoztunk neki egy fagyit, amit egy oda nem illő pillanatban megosztott a Vakonddal is, aki emiatt a mosógépben végezte este.


 

Szófia és Velencei tó

Nem sok emléke lesz Szófiának a Velencei tó plázsáról, egészen egyszerűen azért, mert az egyetlen hely volt, ahova idén nem vittük magunkkal, így pontosan 4 óránk volt arra, hogy ketten legyünk, hogy pihenjünk egy kicsit, miközben az otthon maradtak élő telefonos vonalban voltak velünk, hogy bármikor megkérdezhessük, épp mit csinál Szófia, aki szuperül eljátszogatott a kerti medencében, ahol nem zavarta a cápa, a Vakond, a kissrác sem, ahol nagyi elszívhatott egy cigit, ha akart.

A nyár utolsó napján aztán amikor a tücskök tényleg el akartak költözni, Szófiát várta a bölcsi, a kutya megint telelihegte a combom, és Szófia, az anyukája és én is a naplementét néztük, valakiből csak kibuggyant: jövőre, Görögország? Hárman? 

Olvasd el a cikksorozat többi részét is:

Így jártam Szófiával (A megszületés története)
Így jártam Szófiával - Segítség, apa leszek
Így jártam Szófiával - Szofi, és a pálinka-party
Így jártam Szófiával - Az Első napok itthon
Így jártam Szófiával: Először kettesben
Így jártam Szófiával - Először nélküle, kettesben
Így jártam Szófiával - Szofi és az Olimpia
Így jártam Szófiával - A nagy utazás
Így jártam Szófiával - Szofi és az injekció
Így jártam Szófiával: először beteg
Így jártam Szófiával: szertefoszlott álom
Így jártam Szófiával: Az első karácsony
Így jártam Szófiával: Szófia megváltozott
Így jártam Szófiával - Szófia és a fura pillanatok
Így jártam Szófiával - mindjárt egy éves
Így jártam Szófiával - Szófia első szava
Így jártam Szófiával - A gyereknap 
Így jártam Szófiával - anya újra dolgozik 
Így jártam Szófiával: Szófia nyaral

Így jártam Szófiával: Szófia és a bölcsi 
Így jártam Szófiával - Szófia ellopja a karácsonyt 
Így jártam Szófiával: Szófia vásárol 
Így jártam Szófiával: egy átlagos nap 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja