A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megtalálhatták a diszlexia okát - egy egyszerű LED lámpa lehet a gyógymód

Teszáry Nikolett - 2017-10-24
Egy franciaországi kutatócsoport úgy véli, sikerült felfedezniük az olvasási nehézség okát, szerintük a probléma könnyen orvosolható is lesz. Tanulmányukat nyilvánosságra hozták, miszerint az ok és a gyógyítás módja is a páciens szemében, pontosabban a parányi fényérzékelő sejtekben bújt meg.
Megtalálhatták a diszlexia okát - egy egyszerű LED lámpa lehet a gyógymód

A diszlexia, vagy olvasási nehézség mintegy 700 millió embert érint világszerte. Akik ezzel küzdenek, azok számára a nyelv és irodalom tanulása nagyon nehéz, sok gyermek számára válik emiatt kellemetlen élménnyé az iskola nemzedékek óta. Napjainkban korai szűréssel, tanulási módszerekkel helyzetük könnyíthető, azonban a pontos kiváltó ok ismerete nélkül gyógyítási lehetőség nem létezett. Eddig.

Francia kutatók a tanulmány készítése során eltéréseket fedeztek fel a diszlexiások és a nem diszlexiások szemének működésében - írta meg a The Guardian. Az elváltozás felfedezéséhez meg kell vizsgálni az adott személy szemeit - a Rennes-i Egyetem kutatója, Guy Ropars ennél tovább ment, szerinte elképzelhető, hogy felfedezték a diszlexia okát.

Egy kis biológia: A normál emberi szem működése úgy néz ki, hogy a két szem két külön képet érzékel az előtte lévő dolgokból. Nem csak azért, mert kicsit más szögből látja két szemünk az elénk táruló képet, hanem azért is, mert a két szemgolyó sejtes felépítése minimálisan eltér. A két kép az agyba tükörképként érkezik, majd visszafordulva egyesül, és egy háromdimenziós képpé rendeződik. Mivel a két szem nem egyformán észlel, ráadásul mindenkinek van egy domináns szeme, az átlagember agyában ez nem okoz gondot. A mostani felfedezés szerint a diszlexiások szemének sejtes felépítése azonban nem asszimetrikus, hanem teljesen egyforma - így az agy összezavarodik, nem tudja melyik a valós kép, és tükörképként mutatja azt is, amit nem kellene. Ezért lehet gyakori probléma a b és d betűk tévesztése, mivel ezek egymás tükörképei. A tudósok azt is észrevették, hogy a valós és a tükörkép nem egyszerre érkezik meg az agyba, hanem néhány milliszekundum eltéréssel, mely továbbnehezíti az agy számára a döntést: melyik képet válassza?

A tanulmány szerint úgy tűnik, megtalálták az anatómiai és biológiai hátterét az olvasási nehézségnek, s reményt látnak annak egyszerű kezelésére is.

A kísérlet folytatásaként egy speciális led lámpa villogtatásával (mely szabad szemmel nem észlelhető gyorsasággal villog) meg tudták zavarni a diszlexiás páciensek agyát, mely ezáltal - a normál vizuális észleléshez hasonlóan - kiszűrte a zavaró tükörképeket. A kísérletben részt vevők csodalámpaként emlegették az eszközt, mely későbbi tesztek során is bizonyította: a kutatók minden bizonnyal hatékony eljárást fedeztek fel a diszlexia gyógyítására. A gyakorlati alkalmazásig még sok vizsgálat van hátra, de az első eredmények rendkívül biztatók.

A felfedezés óriási áttörést jelenthet és emberek millióinak adhat reményt világszerte.

Fotó: Emmanuel Huybrechts / flickr

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja