SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülő vagy szórakoztató személyzet? Avagy hagyjuk néha unatkozni a gyereket!

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-06-30
A nyári szünet nem csak a dolgozó szülők számára kihívás. Az otthon lévő anyák is gyakran előre rettegnek, hogyan fognak tartalmas programot kitalálni az elkövetkező tíz hétre. Egyre hangosabbak azonban azok a hangok, amelyek nyugalomra intik a szülőket, mondván: nem tragédia, ha a gyerek néha unatkozik.
Szülő vagy szórakoztató személyzet? Avagy hagyjuk néha unatkozni a gyereket!

Szokatlanul őszinte videó jelent meg a Scarymommy-n. Egy háromgyerekes anya vall arról, hogy nem gondolja, hogy a gyerekei szórakoztatása az ő feladata lenne. Mint fogalmaz: „Szülőként rengeteg feladatom van. Háziasszony vagyok, bevásárolok, többtonnányi ruhát mosok, etetem és fürdetem a gyerekeimet, figyelmeztetem őket, hogy mossanak fogat, mert olyan szájszaguk, mint a koszos macskaalom, autóval hordom őket mindenfelé, mert még nincs jogosítványuk, de nem az én dolgom szórakoztatni őket. Nekik kell szórakoztatniuk saját magukat.”
Sokak érzéseit fogalmazta meg, és rengetegen lélegeztek fel a szavait hallva.

Nem szívesen írok ilyet, de egyben biztos vagyok: az, hogy a mai óvodások és kisiskolások nagy tömegei képtelenek magukat egyedül elfoglalni mesenézés és számítógépezés nélkül, kizárólag a mi hibánk. Csecsemőkoruktól elhittük, hogy a szülő nem más, mint 24 órás szórakoztató személyzet. Aki megteheti anyagilag, inkább ételt rendel és takarítónőt fogad, hogy „ne a gyerektől vegye el az időt”, aki pedig ezt nem engedheti meg magának, az a gyerek alvásidejében zavarja le a házimunkát. Elterjedt nézet, hogy a jó anya folyamatosan a gyerek mellett ül fejlesztő foglalkozást tartva, de legalábbis jártában-keltében mondókázik és énekel, hogy a kicsinek egy pillanatra se kelljen magától kitalálni, mit is csináljon.

Az eredmény sokunk számára ismert. Nem tagadom, számomra is. Folyamatos foglalkozást igénylő, nyafogó óvodás, aki még a vécére is az anyja után megy, vagy értelmes játékra képtelen testvérek, akik ha magukra maradnak, kizárólag verekedni vagy törni-zúzni tudnak.

Nem volt ez mindig így. Minket anyáink jórészt a Pikler-módszer szerint neveltek (akkor is, ha ennek nem voltak tudatában.) A módszer kidolgozója, Pikler Emmi úgy tartotta, hogy a gyerek akkor fejlődik a legjobban, ha békén hagyják. Napi egy óra, napirendbe illesztett irányított foglalkozást javasolt, ezen túl pedig önálló játékot a járókában, esetleg a babakarámban, rengeteg mozgást a szabadban, és sok alvást.

A mai anyák generációja számára azonban ez már leginkább csak álom. Rettegünk az unalomtól, mert akkor esetleg sírna (sírni hagyni pedig nem szabad, ezt mindenki tudja.) Pedig az unalom hasznos is tud lenni! Az unatkozó gyerek először talán nyafog, de amikor látja, hogy ezzel nem ér célt, kénytelen megoldást találni. Kicsiként elindul felfedezni a környezetét, a nagyobb előveszi a rajzeszközeit, leül legózni, szerepjátékba kezd a plüsseivel vagy – aminél szebbet valószínűleg kevés szülő tud elképzelni – kitalál valamit közösen a testvérével.

Hogy a téma milyen sok családot érint, mi sem mutatja jobban, mint hogy az utóbbi idők egyik legnépszerűbb gyereknevelési útmutatója Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című műve lett. A szerző ebben részletesen kitér az unalomra és annak jótékony hatásaira is. Véleménye szerint legyen a jelszavunk az: „Mindig van mit csinálni.”
Ezt válaszoljuk nyugodt hangon az unalomról panaszkodó, ezért tévézni vágyó vagy minket nyúzó gyerekeinknek, akik egy idő után kénytelenek lesznek beadni a derekukat, és csodálatos dolgokat találhatnak ki a nagy semmittevésben.

Természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy ne foglalkozzunk a gyerekeinkkel, ne játszunk velük, és ne szervezzünk családi programokat. Közös játék és kirándulás nélkül sivár lesz a gyerekkor. Csupán arról van szó, hogy ne erről szóljon a nap minden perce. Ha még nem késtünk le róla, kezdjük csecsemőkorban! Ha jól elvan a pici a kiságyban vagy a földön a fényeket nézegetve, ne zökkentsük ki, és teljesen felesleges lyukat beszélni a hasába. Később ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha időnként megkérjük a gyereket, hogy most hagyjon békén. Akár, mert dolgunk van, akár, mert pihenni szeretnénk. A „rosszul szoktatott” gyerekek is hihetetlenül hamar bele képesek szokni az új rendbe – erről megbizonyosodhat bárki, aki a nyári szünet alatt például otthonról dolgozik, így tényleg nem tud folyamatosan velük foglalkozni.

Tartsunk tehát egyensúlyt. Nagy élmény a családi program, jó dolog együtt kézműveskedni is a gyerekekkel, de az is fontos, hogy  néha „csak úgy” üljünk otthon minden cél nélkül. Bízzunk  gyerekeinkben, hogy sikerül elfoglalniuk magukat!

Kép: Free-Photos / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja