A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Berg Judit: Micsoda idő! - meselemez

Családinet [cikkei] - 2009-06-30
A "Micsoda Idő!" Berg Judit népszerű mesekönyve alapján készült. Nem egyszerű hangoskönyv, sokkal inkább egy zenés meselemez.
Berg Judit: Micsoda idő! - meselemez

IBBY-díjas mesekönyv írónk történeteit Bizek Emi Fonogram-díjas zeneszerző varázslatos zenéi színesítik. Zongora, fuvola, picolo, fagott, hegedűk, brácsák, csellók és nagybőgők, rézfúvósok és ritmushangszerek kísérik végig az erdő lakóinak történeteit. A két kis tündér, Panka és Csiribí kalandjait Ónodi Eszter meséli el.

Hogyan lehet furulyaszóval felhőt vigasztalni? Ki lehet-e engesztelni a megsértődött napot? Felszáll-e a köd, ha megcsiklandozzák? A „Micsoda Idő” történetei az időjárás tematikájához kapcsolódnak, amivel szórakoztató formában fejlesztik a kicsik szókincsét és fogalomtárát. A mese hőseinek izgalmas kalandjai maximálisan lekötik a gyerekek figyelmét, de mellette tiszta, egészséges értékrendet közvetítenek, igényes nyelvi köntösbe öltöztetve.

A mese alatt dramaturgiai szempontok szerint, „filmzene szerűen” megkomponált aláfestő zene támogatja Ónodi Eszter előadását.  Az egyes szereplők zenei motívumai mind egy-egy szimfonikus hangszerhez köthetők. A komolyzenei kíséret így egyszerre fejleszti a kicsik muzikalitását és segít az egyes hangszerek megismerésében. Az alkotók a lemez www.micsodaido.hu címen elérhető honlapjára kigyűjtötték az egyes hangszerek hangjait. Ezek segítségével jó játék és tanulás is egyben az instrumentumok megkeresése, felismerése a lemez hallgatása közben.

Az újszerű kezdeményezéssel az alkotóknak a szórakoztatás mellett tehát az is céljuk volt, hogy az egyszerű hangoskönyvnél többet nyújtó műfajt hozzanak létre. Régi-új ötlet ez, hiszen volt idő, amikor csak rádiót hallgathattak  az emberek. Abban az időben természetes volt, hogy igényes, „filmzenei” dallamok vezetik végig a hallgatót a rádiójátékok történetein. Mára sajnos a hangoskönyvek többsége nem több egyszerű felolvasásnál. Azonban a sokszor valóban magas színvonalú színészi munka sem helyettesítheti a zenét. A „Micsoda Idő” e tekintetben reformernek tekinthető.

Közismert, hogy a gyermekek óvodás korban nagyon fogékonyak a mesékre és a zenére. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mit hallgattatunk velük!

A zenés meselemez létrejöttében a Törpike Óvoda óvodásai és nevelői segítették a zeneszerzőt. A szakértő tesztközönség nagyon sokat segített a lemez létrehozásában! Ónodi Esztertől még színesebb előadásmódot, Bizek Emitől még több zenét kértek. Az ő ötleteik alapján került a cd tokba egy kis rajzos füzetecske is, ami Pásztohy Panka tündéri rajzaival mutatja be a szereplőket.Ne felejtsük el, hogy mi felnőttek rengeteg „alvást előkészítő” cselekményt végzünk este. Hosszasan mosakszunk, átöltözünk, készülünk az ágyba, olvasunk vagy - rosszabb esetben - tévézünk még elalvás előtt. A tv műsorok villódzó képsorai - különösen lefekvés előtt - csak feleslegesen felkavarják a kicsiket. A gyermekeknek a mese vagy a zenehallgatás segíthet elaludni.
Ha hosszabb útra indulunk, a manapság egyre divatosabb hordozható DVD lejátszók is rendkívül fárasztók a néző szemének. A „Micsoda Idő” zenés meselemez este, vagy autóban, de a nap bármely szakában kellemes kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak, miközben igényesen fejleszti a gyerekek szókincsét és muzikalitását is.

Berg Judit ma négy gyermek édesanyja, és tizenkét mesekönyv szerzője. Saját bevallása szerint, három lánya és kisfia nemcsak ihletője történeteinek, de néha ötletgazdáik vagy épp "megrendelőik" is. Történeteit a tematikus szerkesztés és a világos megfogalmazás jellemzik, amit a gyerekek is könnyen megértenek, ám a felnőtteknek sem együgyű. A „Micsoda Idő”-ben az erdei tündér és állatszereplők mellett megjelennek az időjárás alakítói: a nap, a szél, a felhők, és a köd. Az Év Gyermekkönyve-díjat 2007-ben Rumini című könyvéért kapta meg.

Bizek Emi édesanya és zeneszerző. Az ELTE ének-, zenetanár, karvezetés szakán végzett. Már nagyapja is zenész volt, az Ő hatására, 10 éves korában kezdett zongorázni. Zeneszerzőként több, mint 50 saját szerzeményt írt. „Álomszép - zene babáknak és mamáknak” című CD sorozata mára arany és platinalemezek. Kepes András: „Világfalu” című sorozatához szerzett filmzenéiért 2006-ban Fonogram Díjat kapott.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja