SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ügyetlen a gyermekem! Mit tehetek?

Horvátth Kata [cikkei] - 2011-03-04
Az iskolaérettségnek egyik fontos mutatója a gyermek motoros képességeinek fejlettsége. Ma már rendkívül sok fejlesztési lehetőség van. Speciális mozgásterápiák sora áll a szülők segítségére akár már picurka kortól is, egészen kamaszkorig bezárólag.
Ügyetlen a gyermekem! Mit tehetek?

Itt az elején szeretnék minden kedves szülőt buzdítani az ebben a témakörben is megjelent könyvek olvasására. Egyet meg is említenék, amely sok hasznos praktikus tanáccsal látja el az olvasót közérthetően: Ernst J. Kiphard: Az ügyetlen gyerekek című könyve. Egy kis ízelítő a könyvből: „Nem csupán szépséghiba, ha egy gyerek ügyetlen"- így kezdi a könyv egyik fejezetét a szerző. A későbbiekben tanulási, beilleszkedési nehézségeket, magatartászavart, az egész életre kiható cselekvési inkompetenciát, kisebbrendűségi érzést okozhat a mozgás ügyetlensége.

Mit jelent az ügyetlenség?

Ez a probléma az óvodában szokott inkább előtérbe kerülni, hiszen ott a gyerekek nap mint nap kifejezetten pontosságot, a tevékenységekhez megfelelő szem-kéz-láb-koordinácós képességeket igénylő mozgásokat végeznek. Az iskolaérettséghez közeledve, 6-7 éves korban, kijelenthető, hogy gyermekünk fejlesztésre szorul, ha

  • mozgásában ügyetlen
     
  • saját testén nem tud tájékozódni (nem ismeri testrészeit)
     
  • térben (jobb-bal irányok ismerete) és időben (napszakok, a hét napjainak, évszakok, hónapok egymás utániságának ismerete) nem tud tájékozódni.

Láthatjuk tehát, és nap mint nap tapasztaljuk is, hogy a mozgásügyesség mekkora szerepet játszik gyermekünk életében. Forrása lehet önbizalma, önállósága erősödésének, de sajnos gyengülésének is. Ezen képesség  nagyon fontos most és fontos  lesz eljövendő életszakaszaiban is.

Mire kell odafigyelnünk?

Ahogyan halad gyermekünk az életkorokban felfelé, úgy kell a nagymozgásokról - kúszás, mászás, járás, futás, testtengely körüli gurulások - haladnunk a finomabb mozgások felé. Az első három évben ezekre helyezzük a hangsúlyt! Teremtsünk gyermekünknek sok lehetőséget, teret  ezen mozgások játékos megélésére, ehhez remek eszközöket lehet már kapni, de akár mi magunk is kialakíthatunk akadálypályákat: kisasztal alatti átmászás, kúszás, lépegetés nagyobb kockákról, tárgyak játékos kerülgetése - ehhez mi magunk találhatunk ki a gyermekkel közösen kis meséket, gyárthatunk szabályokat. Már ekkor hagyjuk, hogy gyermekünk próbálgathassa kreativitását, megvalósíthassa saját kis ötleteit, persze az általunk felállított, elsősorban balesetveszélyre koncentráló kereteinken belül. Ezzel fejlesztjük önállóságát és mozgásbátorságát.  Ahogyan haladunk az óvodáskor felé, egyre jobban elő kerülnek a több végtagot igénylő komplexebb, vagy éppen kifejezetten csak a láb vagy a kéz finommozgásaira épülő játékos gyakorlatok.

Egy nagyon egyszerű tipp: a mindennapok során, tevékenységeinkbe vonjuk be gyermekünket, megéri az a kis takarítás, egy-egy közös pogácsasütéskor, tésztagyúráskor. Énekeljünk, mondókázzunk, közben mindezt kísérjük mozdulatokkal, egyszerűbb táncjellegű mozgásokkal, biztosan ismerősek sokak számára az ujjmondókák, amik játékosan beilleszthetők akár az öltözködésbe, testápolásba, vagy az esti fürdésbe.

Csak napi 20 perc!

Eljön majd a gyurmázás igen fontos időszaka, ami előkészíti a finomabb mozgásra az apró kezeket, amikor majd a zsírkrétával, és végül a ceruzával ismerkedik gyermekünk.  Legjobbat akkor teszünk gyermekünknek, ha a különböző mozgásokat játékosan összekötjük. A napi közös tevékenykedések mellet iktassunk be egy-egy ilyen játékot is életünkbe. A későbbiekben sok ilyen játékot szeretnék közkinccsé tenni, ezen témakörben.

Naponta 20-25 perces önfeledt játékkal megtehetünk mindent azért, hogy gyermekünk egyéni adottságainak megfelelően fejlődhessen ezen a területen.

Legközelebbi írásomban már konkrét játékokat említek a kisgyermek első éveitől egészen az iskolakezdésig a mozgásügyesség fejlesztésére, hogy mindez a gyermeknek és a szülőnek élvezetes és eredményes elfoglaltság lehessen.

Várom kérdéseiket ebben a témakörben is. Játékra fel!

Fotó: renelutz: Für Glückliche Familie

 

Kép: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja