SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kössük le gyermekeinket otthon? - 10 szuper játékötlet

Szénási Viktória [cikkei] - 2011-04-28
Avagy mit is kezdjünk 4 gyerekkel otthon egy esős délután?
Hogyan kössük le gyermekeinket otthon? - 10 szuper játékötlet

Az évek során már sok mindent kipróbáltam 4 csemetém nevelése során akik most 8, 6, 3.5 évesek ill. a legkisebb majdnem 3 hónapos (ő még nem sok vizet zavar boldog, ha hordozókendőben lóghat rajtam, szopizhat, meg ha énekelek neki, beszélek hozzá vagy a nagyok szórakoztatják). Csokorba gyűjtöttem az általuk leginkább kedvelt egyszerűen megvalósítható játéktippeket. Álljon itt tíz ötlet, ami segíthet, hogy mégse elszenvedjük a napot, hanem épp ellenkezőleg, örülni tudjunk az együtt eltöltött időnek mert gyerekekkel otthon lenni csodálatos.


1) Az abszolút kedvencek egyike a nagy csomagolólapra rajzolt kisoroszlán. Kivágtam a szája helyén egy lyukat (kartonpapír tányérral megerősítettem, hogy ne szakadjon be) azon kell átdobálni a nyereményt (cukrot, frutit, becsomagolt aszalt gyümölcsöt, gumicukrot, szaloncukrot-ki mit szokott adni a csemetéknek-én pl. utálom, ha cukrot esznek, nem is nagyon kapnak ezért iskolai, óvodai bulikon mindent összeesznek, aminek aztán megvan a böjtje, de ez már egy másik történet). Természetesen, amit átdobott meg is eheti. Az oroszlánt a konyhában két szék közé felkötött spárgára csipeszelem fel eddig (már több mint két hónapja megvan) még nem szakadt el pedig 2  bulin is bevetettük már.

2) A másik abszolút favorit a kincskereső játék. Ezt már évek óta játszuk. Ennek keretében kitalálok egy mesét legutóbb először a sárkány barlangján kellett átmászni. Most már van alagutunk, de lehet egymás mellé tett székeken is átbújni (ez talán még jobb móka főleg, ha a székeket valamivel letakarjuk). A második állomás a krokodilos tó volt, ahol zsombékokon  ÿ(földre tett párnákon) kell ugrálni vigyázva nehogy valaki félrelépjen és bekapja egy krokodil. Harmadik állomásként elvágtattunk paripánkon (ugrálólabda, ami szuper dolog nem nagy beruházás és nagyon jól levezeti a felesleges energiákat) az üveghegyre. Onnan kristálygömböt (labdát) kellett pókjárásban szállítva eljutattni a tündér palotájáig. Ő vagyis én az üveggömbökért cserébe odaadta a rejtvényt, melynek megfejtése volt a kincs lelőhelye. A rejtvényben a gyerekek által egyszerűen megválaszolható kérdések voltak. Amíg nem tudtak olvasni, addig rajzoltam nekik. A kincset-ami lehet egy-egy matrica, lufi, rágó, vagy földimogyoró, vagy szinte bármilyen apróság  pedig becsomagoltam krepp papírba.

3) Sláger még a diavetítés

4) Sütés-főzés a gyerkőcökkel nálunk abszolút kedvenc a kókuszgolyó ebből a masszából készült már kalózhajó, villáskulcs, szívecske, sőt még tank is!!.

5)Bábozás-ők kiválasztják, hogy milyen bábok legyenek a mese szereplői én pedig kitalálom a történetet. A fotel mögé elbújva szoktam bábozni, de lehet két szék közé egy partvist is rakni és azt letakarni egy lepedővel. Az IKEA-ban lehet ujjbábokat kapni olcsón, de plüss állatokkal is kiválóan lehet mesét előadni. Lányaimnak a „lányos” mesékhez szoktam színezőt kinyomtatni az internetről. Ők kiszínezik. Aztán kivágjuk és hurkapálcikára ragasztjuk. Ezeket élvezik a legjobban, mert ők ilyenkor tevőlegesen is közreműködnek a mese létrejöttében.

6) Tánc és tánc-ehhez csak zene kell, meg párnák, ebből számtalan verzió létezik az egyik az, amikor először annyi párna van, ahány gyerek és amikor elhallgat a zene párnát kell keresni, mindig 1-el kevesebb párna van végül az nyer, akinek az utolsó párna marad. A másik kedvencünk, az újságpapíron táncolás, amikor a zene elhallgatásakor hajtani kell a papíron. A végén mókás a lábujjhegyen táncolás. A harmadik megunhatatlan a szoborjáték, amikor elhallgat a zene meg kell állni, aztán folytatódhat tovább a tánc. Aki megmozdul kiesik. A két nagyobb már évek óta népi táncol. Ott rengeteg táncos játékot tanultak, de ezek zöme inkább csak bulikra alkalmas, mert többen jó csak játszani.

7) Nagyon szeretik még a masszás szalonomat, ami abból áll, hogy megmasszírozom őket gyógyszertári napraforgó olajjal. Utána a lányok jöhetnek a fodrászszalonba is, ahol különleges frizurát kapnak. Nem kell hozzá más mint hajkefe meg néhány csatt és már készülnek is a mesteri kontyok. Persze az egyik legizgalmasabb dolog, amikor a ruháimat és ékszereimet felvehetik és abban pipiskedhetnek.

8) Csomagolópapírra rajzolás. Itt is lehet variálni a dolgokat. Miszerint rajzoljunk bekötött szemmel, bal kézzel, lábbal vagy akár szájba tett ceruzával, de az is jó móka, ha felragasztom csak a csomagolópapírt a falra.

9) Kézműveskedés-erre számtalan ötletem van, de a legegyszerűbb talán a só-liszt gyurma ennek hozzávalói mindig találhatók otthon és számos dolog készíthető belőle. Mi csináltunk már babaételeket (zöldségeket, gyümölcsöket, péksüteményeket,), képkeretet, karácsonyfa díszeket, egyéb dísztárgyakat mint pl.: mécses tartót. Megsütöttem a kész alkotásokat a sütőben és egyből lehetett festeni.

10) A nagyfiammal egyik kedvencünk a levelezés. Egy már kiürült papírdobozból csinált postaládát kifestette, vágott rá nyílásokat. Rögzítette szigetelőszalaggal a gyerekszobában az egyik bútorhoz. Ez lett a levelesládánk ebbe érkeznek a levelek a választ is ide kell berakni. Néha express jön a levél légi postán (papír repülővel) ilyenkor természetesen sürgős választ vár. Sok minden terítékre kerül, legtitkosabb vágyai, sérelmei. Rengeteget tanulhat belőle a szülő mindenkinek csak ajánlani tudom. Nagylányommal pár hete rajzban kezdtünk levelezni, mert ő még nem tud írni én viszont szeretek rajzolni. Ez is igen érdekes, csak sok időt vesz igénybe.

Mindenkinek rengeteg türelmet, erőt, leleményességet kívánok a gyerekneveléshez és jó mulatást a játékokhoz!

 

Úgy érzed, nincs eszközöd a hiszti kezelésére?

Akkor jó hírünk van! Előadássorozatunk második része következik: Novák Ferenc egy újabb gyakorlatias előadást tart a Csaladinet.hu szervezésében olyan, 2-10 éves korú gyermekek szülei számára, akik úgy érzik, nincsenek eszközeik gyermekeik hisztizésének kezelésére. A szakértő bemutatja a hiszti különféle formáit, és gyakorlati módszereket is a kezünkbe ad, melyekkel megoldhatjuk a problémát.

Részletek: HISZTI és/vagy EGYÜTTMŰKÖDÉS - Novák Ferenc előadása

https://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/programajanlo_(csaladdal_gyerekkel)/33993/hiszti_es_vagy_egyuttmukodes_-_novak_ferenc_eloadasa

Foglald le a jegyed most!

Indexkép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja