SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Féltékenység és anyahibáztatás: ezért olyan bonyolultak az anya-lánya kapcsolatok

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-03
Természetesen rengeteg harmonikus, kiegyensúlyozott anya-lánya kapcsolat létezik. Azonban nagyon gyakori az is, hogy ez a viszony súlyos konfliktusokkal terhelt - szakértők szerint pedig ez nem véletlen. Már a társadalomban is jelen van az egyenlőtlenség, a szexizmus és sok más negatív tapasztalat, amiket nőként átélünk. Ez pedig családon belüli feszültségekhez vezethet: féltékenyek vagyunk, nem halljuk meg a másikat, és gyakori az "anyahibáztatás" is.
Féltékenység és anyahibáztatás: ezért olyan bonyolultak az anya-lánya kapcsolatok

Ha a társadalom ilyen, akkor nem várható el, hogy egy családban ez másképp működjön

Dr. Rosjke Hasseldine terapeuta már több mint 20 éve kutatja az anya-lánya kapcsolatokat. A HuffPost UK Am I Making You Uncomfortable? podcastban elhangzottak szerint még mindig olyan társadalomban élünk, ami nem hallgat a nőkre. 

"Az anyák és a lányok ezt kijátsszák a kapcsolatukban – az egyenlőtlenséget, a szexizmust, az erőszakot és a többi olyan tapasztalatukat, amelyeket a nők átélnek."

Szerinte ha a társadalom ilyen, akkor nem várható el az, hogy egy családban ez másképp működjön, vagyis hogy anya és lánya egymás felé forduljon és meghallja a másikat. Pedig minden nő megérdemli, hogy figyeljenek rá és meghallgassák.


Az anya-lánya kapcsolatot beárnyékoló jelenségek

Féltékenység

Dr. Hasseldine több száz családban, különféle kultúrákban vizsgálta a családokat. Szerinte a féltékenység nagyon gyakori az anya-lánya kapcsolatokban. 

"Ha egy anya féltékeny lánya karrierjére, sikereire, akkor szégyelli magát - erről nem beszél róla, hanem hallgat."

A szakértő szerint a nők általában nem tudnak őszintén beszélni ezekről az érzésekről, ehelyett az anyák inkább megjegyzéseket tesznek a lányukra, vagy nem örülnek a sikereiknek.
 

Anyahibáztatás

Ennek a folyamatnak pedig az úgynevezett "anyahibáztatás" a következménye. Ilyenkor az történik, hogy a lány problémái miatt az anyát hibáztatják. Például ha egy lánynak étkezési zavarai vannak, akkor azt mondják, hogy ezért az anyukája a felelős, csakis ő tehet róla. Az anya pedig bűntudatot érez emiatt, pedig más, külső tényezőket is figyelembe kellene venni. 

Dr. Hasseldine azt tapasztalta azonban, hogy egyre több nő keresi a terápia lehetőségeit a 20-as, 30-as vagy a 40-es éveiben, hogy javítsa a kapcsolatát az anyukájával.
 

Így javíthatunk a kommunikáción az édesanyánkkal / lányunkkal

A szakértő szerint egymás meghallgatásának megtanulása kulcsfontosságú ahhoz, hogy javuljon a kapcsolat. 

Dr. Chloe Paidoussis Mitchell tanácsadó pszichológus szerint az alábbiak segíthetnek javítani a kapcsolatot. 


1. Gondold át, mi az, amit szeretnél, ha hallana az édesanyád

A beszélgetésre érdemes felkészülni, akár gyakorolni is lehet előtte egy kicsit - és érdemes átgondolni, mi az, amit mindenképp szeretnél, ha meghallana az édesanyád, mi a legfontosabb mondanivalód. Ezzel elkerülhetőek az olyan viták, amelyek úgy kezdődnek, hogy én megmondtam...
 

2. Próbálj meg beszélni magadról, a gondolataidról és az érzéseidről!

Nyugodtan használj olyan szavakat, mint "úgy éreztem… gondolkodom… remélem…”

A saját érzéseidről beszélj és ne őt minősítsd, ne mondj olyanokat, hogy: "te mondtad...., te csináltad... stb.". 


3. Vigyázz a hangnemedre!

A hangnem legalább olyan fontos, mint az, hogy mit mondunk. Ha mondasz valami pozitívat, de azt dühös hangon teszed, akkor például elveszhet a pozitív üzenet. 
 

4. Állíts fel sorrendet és határokat!

Ha vannak olyan témák, amiket kerülni szeretnél, akkor összpontosíts arra, hogy most miről szeretnél beszélni - és mondd azt, hogy a többiről most nem, majd máskor. 
 

5. Ne siesd el a beszélgetést!

Ha hirtelen felhúzod magad és indulatból válaszolsz, akkor inkább tarts egy kis szünetet, fújd ki magad és nyugodj meg, mielőtt valami olyat mondanál, amit később megbánnál. 

Ha pedig jól sikerül a beszélgetés, akkor ezt fogjátok fel sikernek és mondjátok is ki: látod, most ez milyen jól ment, legközelebb is így kellene kommunikálnunk egymással!


Olvasd el ezt is: 7 nehézség, amelyet a rossz anya-lánya viszony okoz

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja