SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Féltékenység és anyahibáztatás: ezért olyan bonyolultak az anya-lánya kapcsolatok

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-03
Természetesen rengeteg harmonikus, kiegyensúlyozott anya-lánya kapcsolat létezik. Azonban nagyon gyakori az is, hogy ez a viszony súlyos konfliktusokkal terhelt - szakértők szerint pedig ez nem véletlen. Már a társadalomban is jelen van az egyenlőtlenség, a szexizmus és sok más negatív tapasztalat, amiket nőként átélünk. Ez pedig családon belüli feszültségekhez vezethet: féltékenyek vagyunk, nem halljuk meg a másikat, és gyakori az "anyahibáztatás" is.
Féltékenység és anyahibáztatás: ezért olyan bonyolultak az anya-lánya kapcsolatok

Ha a társadalom ilyen, akkor nem várható el, hogy egy családban ez másképp működjön

Dr. Rosjke Hasseldine terapeuta már több mint 20 éve kutatja az anya-lánya kapcsolatokat. A HuffPost UK Am I Making You Uncomfortable? podcastban elhangzottak szerint még mindig olyan társadalomban élünk, ami nem hallgat a nőkre. 

"Az anyák és a lányok ezt kijátsszák a kapcsolatukban – az egyenlőtlenséget, a szexizmust, az erőszakot és a többi olyan tapasztalatukat, amelyeket a nők átélnek."

Szerinte ha a társadalom ilyen, akkor nem várható el az, hogy egy családban ez másképp működjön, vagyis hogy anya és lánya egymás felé forduljon és meghallja a másikat. Pedig minden nő megérdemli, hogy figyeljenek rá és meghallgassák.


Az anya-lánya kapcsolatot beárnyékoló jelenségek

Féltékenység

Dr. Hasseldine több száz családban, különféle kultúrákban vizsgálta a családokat. Szerinte a féltékenység nagyon gyakori az anya-lánya kapcsolatokban. 

"Ha egy anya féltékeny lánya karrierjére, sikereire, akkor szégyelli magát - erről nem beszél róla, hanem hallgat."

A szakértő szerint a nők általában nem tudnak őszintén beszélni ezekről az érzésekről, ehelyett az anyák inkább megjegyzéseket tesznek a lányukra, vagy nem örülnek a sikereiknek.
 

Anyahibáztatás

Ennek a folyamatnak pedig az úgynevezett "anyahibáztatás" a következménye. Ilyenkor az történik, hogy a lány problémái miatt az anyát hibáztatják. Például ha egy lánynak étkezési zavarai vannak, akkor azt mondják, hogy ezért az anyukája a felelős, csakis ő tehet róla. Az anya pedig bűntudatot érez emiatt, pedig más, külső tényezőket is figyelembe kellene venni. 

Dr. Hasseldine azt tapasztalta azonban, hogy egyre több nő keresi a terápia lehetőségeit a 20-as, 30-as vagy a 40-es éveiben, hogy javítsa a kapcsolatát az anyukájával.
 

Így javíthatunk a kommunikáción az édesanyánkkal / lányunkkal

A szakértő szerint egymás meghallgatásának megtanulása kulcsfontosságú ahhoz, hogy javuljon a kapcsolat. 

Dr. Chloe Paidoussis Mitchell tanácsadó pszichológus szerint az alábbiak segíthetnek javítani a kapcsolatot. 


1. Gondold át, mi az, amit szeretnél, ha hallana az édesanyád

A beszélgetésre érdemes felkészülni, akár gyakorolni is lehet előtte egy kicsit - és érdemes átgondolni, mi az, amit mindenképp szeretnél, ha meghallana az édesanyád, mi a legfontosabb mondanivalód. Ezzel elkerülhetőek az olyan viták, amelyek úgy kezdődnek, hogy én megmondtam...
 

2. Próbálj meg beszélni magadról, a gondolataidról és az érzéseidről!

Nyugodtan használj olyan szavakat, mint "úgy éreztem… gondolkodom… remélem…”

A saját érzéseidről beszélj és ne őt minősítsd, ne mondj olyanokat, hogy: "te mondtad...., te csináltad... stb.". 


3. Vigyázz a hangnemedre!

A hangnem legalább olyan fontos, mint az, hogy mit mondunk. Ha mondasz valami pozitívat, de azt dühös hangon teszed, akkor például elveszhet a pozitív üzenet. 
 

4. Állíts fel sorrendet és határokat!

Ha vannak olyan témák, amiket kerülni szeretnél, akkor összpontosíts arra, hogy most miről szeretnél beszélni - és mondd azt, hogy a többiről most nem, majd máskor. 
 

5. Ne siesd el a beszélgetést!

Ha hirtelen felhúzod magad és indulatból válaszolsz, akkor inkább tarts egy kis szünetet, fújd ki magad és nyugodj meg, mielőtt valami olyat mondanál, amit később megbánnál. 

Ha pedig jól sikerül a beszélgetés, akkor ezt fogjátok fel sikernek és mondjátok is ki: látod, most ez milyen jól ment, legközelebb is így kellene kommunikálnunk egymással!


Olvasd el ezt is: 7 nehézség, amelyet a rossz anya-lánya viszony okoz

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja