SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A diplomához és a doktorihoz sem lenne előírás a nyelvvizsga

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-02
Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint félő, hogy ennek hatására pusztán azért, hogy jelentkezőket toborozzanak, nem kérnek nyelvtudást. Szerinte ez nem az európai Magyarországhoz méltó.
A diplomához és a doktorihoz sem lenne előírás a nyelvvizsga

Eltörlik a nyelvvizsga-követelményt

Egy törvénymódosító javaslatból az derült ki nemrég, hogy eltörlik a nyelvvizsga-követelményt. Ez azt jelenti, hogy a jövőben csakis az egyetemeken múlik majd, hogy milyen nyelvtudást várnak el a hallgatóktól, vagy elvárnak-e egyáltalán bármilyet. Így a diplomához, sőt, a  doktorihoz sem biztos, hogy feltétel lesz a nyelvvizsga. 

A javaslat indoklásában ez áll: 

"A nyelvvizsga követelménye, egy adott idegen nyelv ismeretének igazolása számos ponton jelenik meg a felsőoktatási jogban. A nyelvvizsga, mint adminisztratív követelmény önmagában nem biztosít kellő idegen szaknyelvi ismereteket ahhoz, hogy az adott felsőfokú végzettséget szerzett hallgatók megfeleljenek a munkaerőpiac elvárásainak.”

Vagyis az egyetemeknek maguknak kell gondoskodniuk "az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról és a szaknyelvi ismeretek megfelelő méréséről”.

Az új szabályok bevezetése felmenő rendszerben történik, de a javaslatban az olvasható, hogy az oklevelet nyelvvizsga hiányában nem szerző hallgatók szintén mentesülnek a nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól. 


Nem az európai Magyarországhoz méltó

Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke a döntéssel kapcsolatban a Telex-nek ezt írta: 

„Furcsállom a döntést. Egyrészt azért, mert a magyarországi nyelvvizsgák igenis jól mérik az idegen nyelvi készségeket – és ez nemcsak az én véleményem. A nyelvvizsgák a Közös Európai Referenciakeret szemléletéhez igazodnak, széles körű szakmai konszenzuson alapulnak”

Hozzátette: 

„Elvileg helyes lehet egy ilyen döntést az adott egyetemhez delegálni. Félő ugyanakkor, hogy lesznek olyanok, akik a jelentkezők számának növelése érdekében nem kérnek nyelvtudást, amivel sajnos nem tudok egyetérteni, nem tartom az európai Magyarországhoz méltónak. Ami az egyetemek által szervezett nyelvi képzéseket illeti, a tapasztalataim szerint a többség nincsen erre felkészülve, a nyelvtudás megszerzésének helye sokkal inkább a közoktatás, mint a felsőoktatás.”


A doktori képzésre való bejutásnak sem lesz feltétele a nyelvvizsga

„A doktori képzés bejutási feltételeként előírt nyelvvizsga helyébe a doktori szabályzat szerinti nyelvismeret kerül” – szerepel a dokumentumban.

Légrádi Tamás szerint: „Az egyetemek minden bizonnyal a doktori szabályzatukba foglalják a nyelvtudást, mint követelményt”.


A nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerint a kutatásokból egyértelműen látszik, hogy a nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással. 

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Magyarország az egyedüli olyan európai ország, ahol a diplomához elvárják a nyelvvizsgát, mégis anyelvi kompetenciákban az utolsók között vagyunk. 

Indexkép: Marcela képe a Pixabay-en 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja