SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Valami idegen férfi kézen ragadott és elvitt" - randidrogot tehettek a fiatal lány italába

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-15
Egy fiatal lány írt kétségbeesetten egy csoportba a közösségi médiában. Segítséget, tanácsot kér, mit tegyen, ugyanis bulizni volt és úgy gondolja, valamit belekevertek az italába. Sajnos az eset nem egyedi. Különösen most, a fesztiválszezon idején érdemes jobban odafigyelni arra, hogy megelőzzük az ilyen eseteket. Mutatjuk, mit tehetünk!
"Valami idegen férfi kézen ragadott és elvitt" - randidrogot tehettek a fiatal lány italába

Valami idegen férfi kézen ragadott és elvitt

"Sziasztok! Teljesen össze vagyok törve..." Így kezdte sorait az a fiatal lány, aki arról számolt be, hogy egyik hétvégén buliba ment, és úgy gondolja, hogy valamilyen randidrogot tehettek az italába, ugyanis több óra is kiesett az emlékezetéből. 

"Valami idegen férfi kézen ragadott és elvitt..." - írja. Hozzáteszi, hogy semmire sem emlékszik, de a testén lát olyan nyomokat, amikből arra következtet, hogy szexuális kapcsolatot létesített valakivel. Akaratán, sőt tudatán kívül. 


Szétvágott harisnyában, taxival vittek haza idegenek

A kommentelők közül sokan írták, hogy hasonló dolgok velük is történtek. Egy lány például azt mesélte, hogy ő sem emlékszik arra, hogy mi történt vele azután, hogy megitta az italát. A következő emléke az, hogy már a taxiban ül idegenekkel, a harisnyája szét van vágva és hazafelé tart. 

Az eset tehát nem egyedi.
 

A partidrogok színtelenek és szagtalanok, az áldozat könnyen sebezhetővé válik

Ma már nem kell senkit leitatni ahhoz, hogy ki tudják rabolni, vagy meg tudják erőszakolni. Az elkövetők általában randidrogot használnak, ami azért is nagyon veszélyes, mert nem könnyű észrevenni, ugyanis színtelen és szagtalan, könnyen belekeverhető ételbe vagy italba. 

Általában 48-72 órán belül ki is ürül a szervezetből, így ezt követően már nem lehet kimutatni, és az elkövető ezáltal sokszor meg is ússza a bűncselekményt.
 

A legelterjedtebb partidrogok

GHB, más néven "gina" vagy "angyalpor"

Ez a szer alkohollal keverve eufórikus állapotot idéz elő, hatása pár órán keresztül tart, melynek következtében mind a szívverés, mind a légzés lelassulhat, akár le is állhat, így halálhoz is vezethet. 

A gyógyászatban alkohol nélkül keverve használják depresszió, álmatlanság kezelésére, valamint érzéstelenítésre is.
 

Rohypnol

Eredetileg érzéstelenítésre használják. A visszaélések miatt ma már kék színű, de koktélokba még ígyis könnyen belekeverhető. Nagy dózisban eszméletvesztést is okozhat. 

Ezeken kívül sajnos még számos más kábítószert csempészhetnek az italba, például LSD-t vagy ecstasyt, de ezek a legelterjedtebbek.
 

Így lehet ellene védekezni

Nagyon fontos, hogy a gyerekeinkkel beszélgessünk azokról a veszélyekről, amelyek a szórakozóhelyeken érhetik őket. Szerencsére van néhány olyan módszer, amellyel elkerülhetjük a bajt, ezek a következők: 

  • Közvetlenül a pultostól kérjük az italunkat és ügyeljünk rá, hogy mindig előttünk bontsák ki!
  • Ha az üvegünk már nyitva van, akkor ne hagyjuk őrizetlenül, ahogy a poharunkat sem! 
  • Ne fogadjunk el idegentől italt!
  • Szívószál a nemi erőszak ellen: egy új találmány, a különleges szívószál jelzi, ha randidrog került az italba - az eszközt három középiskolás lány találta fel. Részletek: Új találmány a tinik védelmére: szívószál védhet meg a nemi erőszaktól
  • Körömlakk: az Észak-karolinai Egyetem néhány fiú hallgatója egy különleges körömlakkot fejlesztett ki a diáklányok számára. A lányoknak elég az ujjuk hegyét a nekik felkínált italba mártani, és a körömlakk elszíneződik, ha valamilyen tudatmódosító szert tartalmaz az ital. Itt olvashatsz róla bővebben: Körömlakk, amely jelzi a randidrogot: ez lenne a megoldás?
  • Ne menjünk egyedül sehova, és ha csak a gyanúja is felmerül annak, hogy valamit belekevertek az italunkba, akkor azonnal távozzunk a helyszínről azzal, akivel érkeztünk!

"Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát gyűjteni és bevizsgáltatni, mert a nemi erőszak ilyen helyzetben máshogy nem bizonyítható" - figyelmeztet Sevil Atasoy, az INCB elnöke.
 

NANE segélyvonal

Probléma esetén nyugodtan forduljunk a NANE, vagyis a Nők a nőkért együtt az erőszak ellen egyesülethez: 

NANE Segélyvonal bántalmazott nőknek

"Amennyiben bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata, Önnek joga van a segítségre.

06 80 505 101

  • hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22-ig
  • kedd 8-12-ig
  • szerda 12-14-ig
  • anonim
  • ingyenesen hívható mobilról is (Magyarországon belül)
  • külföldről hívható (nem ingyenes) vonal: +36 1 267 4900


Hívja a vonalat, ha:

  • bizonytalan, hogy bántalmazó-e a partnere
  • szeretné átbeszélni a helyzetét és a lehetőségeit
  • családon belüli, párkapcsolati erőszakkal kapcsolatban szeretne hívni minket
  • szexuális erőszak vagy zaklatás érte
  • többet szeretne tudni a bántalmazás természetrajzáról
  • érdekli, hogy hogyan támogathatná érintett ismerősét, kollegáját, rokonát, tanítványát."

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja