SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan ne legyünk túl jó szülők

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2022-03-09
Mit is értünk a túl jó szülő fogalma alatt? Ez esetben a túl jó fej szülőt jelenti.
Anyaként nem kell és nem is lehet mindent tökéletesen csinálni, a legfontosabb, hogy a kisgyermek mindent megkapjon a fejlődéséhez és ahhoz, hogy a benne lévő lehetőségek kibontakozhassanak. Az "elég jó" azt jelenti, hogy nem baj, ha néha hibázik és ezeket a hibákat a legjobb tudása és a gyermek szükségletei szerint igyekszik korrigálni.
Hogyan ne legyünk túl jó szülők

Milyen a túl jó fej szülő?

Arról elég sok fórumon és viszonylag sok szó esik, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a kamaszoknak és a szüleiknek, arról viszont igen kevés, hogy milyen következményei lehetnek, ha valakinek túl jó fej szülei vannak. Olyanok, akik nem viszik túlzásba az aggódást, lazák, fiatalosak, és akikhez bármilyen kényes témában is lehet fordulni.

Ők azok a szülők, akikkel kevés a konfliktus, mert kevés a korlát és az elvárás. Megértőek és elfogadóak, megjelenésükben, ízlésükben, viselkedésükben nem térnek el kirívóan a kamasz gyermekeiktől. Mi lehet itt a buktató? Milyen előnyöket és hátrányokat rejthet mindez magában?


Laza szülő mellett nem tud lázadni a kamasz - és ez nem feltétlen jó

Minden kamasz jó fej szülőt szeretne magának, akivel kevés a megoldani való probléma, aki kevés korlátot állít és nem szab gátat a kamasz próbálkozásainak. Az ilyen felnőtt a barátok körében is nagy népszerűségnek örvend, és szívesen töltenek időt a társaságában. A jó fej szülő elfogadó, fiatalosan öltözködik, senkit nem kritizál - a gyereke mégsem elégedett. Azt szeretné, ha az ő anyukája is olyan lenne, mint a többi, úgy öltözködne és viselkedne. Ha a zenei ízlésük is hasonló, akkor a koncertekre járás is szervezést igényel, ne zavarják egymás köreit. Mindezek látszólag nem bírnak nagy jelentőséggel, a gyermeknek a családról való leválásában játszanak jelentős szerepet.

A kamaszkor az önállósodás az autonómiára való törekvés, a mélyebb önismeret, a függőség-függetlenség kettősségében kovácsolódik. Ebben az időszakban alakul ki az identitás, kiemelt a pszichoszexuális fejlődés, és ami nagy hangsúlyt kap mindezek mellett, az énazonosság kialakítása - ennek céljából újra kell strukturálni a tekintélyszemélyekkel való viszonyt. A kamasz számára fontossá válik, hogy ő maga és az értékrendje különbözzön a szülők által képviselt értékektől. Ez nem a családi normák megtagadását jelenti, hanem egy új egyensúlyt a kapott minták, követelmények és az önálló elképzelések között. Mindez, mint bármiféle új megszületése, konfliktusokkal, lázadással jár. A jó fej szülőkkel nem igazán van miért lázadni, ami ez esetben nem biztos, hogy előnyökkel jár.


A másik véglet sem szerencsés

A klasszikus, tekintélyelvű családokban élő kamasz számára a túl merev családi értékek okoznak gondot.

Itt sokat kell küzdeni a leválásért, nehéz új értékrendre szert tenni, mert az újításokat megtorlás követi.


Így nehezíti meg a kamasz életét a túl jó fej szülő

Ezzel szemben számos példa van arra, hogy a kamasznak határtalanok a lehetőségei, kevés tiltásba ütközik. Szüleivel baráti a viszonya és a kamasz lány az anyukája szekrényéből válogat trendi darabokat, mert egy méretet viselnek.

Ez látszólag nagyon kellemesnek látszik, de éppen a személyiségfejlődés szempontjából fontos ütközéseket lehetetleníti el. Nincs lázadás, nincs miért és nincs kinek ellentmondani. Ezzel a túl jó fej szülők a gyermekükkel kapcsolatosan túl nagy kontrolt gyakorolhatnak. A baráti viszonyra hivatkozva részt vehetnek a gyerekeik házibulijában, beülhetnek csacsogni, elmondhatják a véleményüket és ízlést diktálhatnak. Olyan dolgokba nyerhetnek bepillantást, ahová egyébként nem lenne jogosultságuk.

A szülőnek nem kell mindenről tudni és leginkább nem kell mindennel egyetérteni, amit a tini gyermeke gondol és tesz. Ha a szülő túlontúl rugalmas és elfogadó, a határok pedig gumiból vannak, nyilvánvaló, hogy ezt a lehetőséget a kamasz ki fogja használni.

Nem feltétlenül csak előnyökkel járó helyzet, hogy a szülők ezzel a hozzáállással népszerűségre tesznek szert a barátaik körében is. Ebből adódóan könnyedén alakulhat ki baráti társaság akár még zárkózottabb kamasz estén is, ezzel a népszerűség hamis illúzióját keltve.


A szülő számára sem egyszerű ez a helyzet

A tinédzser szemszögéből ez a szülői közeledés tolakodó lehet, amit rivalizációként élhet meg, ami konfliktusokhoz vezethet, bár nem ott, ahol hasznos lenne. A szülők szemszögéből nézve az esetet, az ő dolguk sem könnyű. Nehéz felvenni a klasszikus szerepeket, miközben a családok hierarchikus jellege megszűnt létezni. Hiányoznak a hagyományos rítusok és megkérdőjeleződtek a korábbi minták. A szülő felé mindenhonnan árad, hogy maradjon fiatal, különben ódivatúvá válik.  

A mostani magyar tinédzserek szülei a gyermek- és a kamaszkorukat a szocializmusban töltötték, és a rendszerváltás idejére esett a családalapítás, illetve az önálló életkezdés szakasza. A kihívások, a minták és a lehetőségek is mások, mint amiben felnőttek és szocializálódtak, ami nem könnyíti meg a megfelelést az élet minden területén - amelybe az elég jó szülővé válás is beletartozik. Mint sok minden másban, itt is arany középút teremti a legtöbbet.

Nyitókép: depositphotos

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja