SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Annyira elhanyagolta anyja, hogy halálra vert két hajléktalant a tatabányai kamasz

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-10-28
A 15 éves fiú brutális tette mögött egy magányos, fizikailag és érzelmileg egyaránt súlyosan elhanyagolt fiatal képe jelenik meg. A szülői elhanyagolás, a szeretethiány ezúttal megdöbbentő agresszióban nyilvánult meg - sokkal nagyobb károkat okozhat a gyermekben a szeretetlenség, mint azt valaha is gondoltuk volna.
Annyira elhanyagolta anyja, hogy halálra vert két hajléktalant a tatabányai kamasz

A Tatabányai Törvényszék első fokon 13 és fél év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte M. Apollót, aki tavaly áprilisban agyonvert két hajléktalant.

A brutális bűncselekmény mögött egy magányos, fizikailag és érzelmileg egyaránt súlyosan elhanyagolt fiatal képe jelenik meg – írja a 444.hu.

2017 áprilisában Tatabányán az akkor 15 éves, hetedik osztályos Apolló éjszakai bulizásból tartott hazafelé, amikor az egyik buszmegállóban észrevett egy ismerős hajléktalant, aki korábban egyszer "beszólt neki". Felébresztette a férfit, hogy kérdőre vonja a korábbi sértés miatt, majd öt percen keresztül olyan súlyosan ütlegelte, hogy az áldozat belehalt a sérüléseibe. A fiú erről mit sem sejtve - állítása szerint még lélegző állapotban hagyta őt magára – hazament, a lakásba azonban nem tudott bejutni, mert nem volt kulcsa, az anyját pedig nem akarta felébreszteni, "mert annak sosincs jó vége". Ezért folytatta csavargását a városban, és ezúttal egy presszó teraszán fekvő hajléktalanba kötött bele, akivel kísérteties pontossággal játszotta le a pár órával korábbi jelenetet. A bántalmazást ez a férfi sem élte túl.

Apolló ezután hazament, a lépcsőházban várta meg a reggelt, amikor is ötéves öccse végre beengedte a lakásba. Hamarosan azonban a rendőrök is megjelentek. Nem volt nehéz dolguk: a vérnyomok a fiú cipőjén egyenesen elvezették őket hozzá. Apolló azonnal beismerő vallomást tett, és megbánta a tettét. "Normálisan beszélni kellett volna velük, ők is emberek, nagyon megbántam" – fogalmazott.

A bíróság szerint az áldozatok borzalmas sérüléseket szereztek, és az átlagot jóval meghaladó mértékű szenvedések után hunytak el. Egy felnőtt elkövető egy ilyen súlyú bűncselekményért minimum húsz év, de akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthatna. Apolló azonban még fiatalkorú, így a rá maximálisan kiszabható büntetés 15 év.
 

Szeretetlen gyermekkor

Hogy végül ennél valamivel kevesebbet kapott, annak köszönhető, hogy a bíróság enyhítő körülményként vette a figyelembe a fiú zaklatott, szeretet nélküli gyerekkorát. Apja külföldön dolgozott, ha hazajött, odavetett neki pár ezrest, de nem ismerte el őt magáénak. Anyja próbálta ugyan eltartani a gyermeket, de ő maga is állami gondozásban nőtt fel, és nem látott megfelelő szülői mintát maga előtt.

"Anyukám többször is azt mondta nekem, hogy apám nem szeret engem. Már kicsinek azt mondta, falhoz kellet volna, hogy basszon. Mindig a rosszat csinálom, már kicsinek is" – mondta el a fiú letartóztatása után a rendőröknek.

Apolló először hétévesen került a családsegítő látókörébe rossz magaviselete és tanulmányi eredményei miatt. Volt, hogy úgy kikészítette az egyik tanárát, hogy a pedagógus pszichiáterhez került. Anyja ekkor "szíjat hasított a hátából", ám a magatartásproblémákra felírt gyógyszereket nem váltotta ki, a nevelési tanácsadóval és a pedagógusokkal nem működött együtt. Apollót 2009 óta többször védelembe vették, és volt, hogy az anyja jelentkezett, hogy lemond a fiáról, mert nem bír vele. Ebből végül nem lett semmi, ahogy Apolló 2016-os kérése sem teljesült, amikor ő maga kezdeményezte az állami gondozásba vételét.

A fiatalt emellett nem csak érzelmileg, hanem fizikailag is elhanyagolták. Egyetlen melegítője és egy pólója volt, amit hetente mosott, táska helyett pedig egy műanyag szatyorban hordta az iskolai felszerelését.

Anyja a bírósági tárgyalást szipogva hallgatta végig. Korábban azt nyilatkozta, hogy hisz a fia ártatlanságában, amikor pedig a bíróság az ő felelősségét taglalta az ügyben, azt kiáltotta, hogy "ő már csak tudja."

"Mindig azt forszírozzák, hogy én vagyok a rossz anya. Miért? Nem drogozok, nem csavargok, dolgozok, hogy fenntartsam a gyerekemet" – fakadt ki egyszer.

A Tatabányai Járási Nyomozó Ügyészség májusban az asszony ellen is vádat emelt kiskorú veszélyeztetéséért.

Indexkép: pxhere

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja