A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Érett-e már a fiatal az önálló életre? - Három készség, amelyet minden egyetemistának el kell sajátítania

Kercsó Dorottya - 2018-08-01
Ponthatárok kihirdetve, a fiatalok és a szüleik tudják, sikerült-e felvételt nyerni a vágyott intézménybe. A középiskolából a felsőoktatásba való átmenet minden esetben hatalmas váltás, ha pedig az eddig otthon élő nagykamasz másik városba is költözik, különösen érthető a szülők aggodalma.
Érett-e már a fiatal az önálló életre? - Három készség, amelyet minden egyetemistának el kell sajátítania

Mark McConville, amerikai pszichológus is számtalan megkeresést kap az évnek ezen időszakában a kétségbeesett szülőktől, akik nem biztosak abban, hogy gyermekük elég érett az önálló életre.

A szakember tanácsait és szempontjait a New York Times-ban foglalta össze.

Még ha a szülői házban marad is az egyetemista fiatal, akkor is újfajta élet kezdődik számára, amelyre nem egy hónappal a tanulmányok megkezdése előtt célszerű megkezdeni a felkészülést. A felnőtt élet számtalan feladatához kell hozzászoknia:

  • magának kell elkészítenie az időbeosztását
  • felelősséget vállalni a tanulmányaiért
  • hivatalos ügyekben intézkedni
  • és az sem árt, ha az esetleges egészségügyi problémáival és azok kezelésével is száz százalékosan tisztában van.

Hogy az első komoly megmérettetésen ne bukjon el, már a középiskolás évektől érdemes egyre nagyobb felelősséghez szoktatni.
 

Egészségügyi és mindennapi teendők

Alapvető, hogy ha a fiatal valamilyen krónikus betegséggel küzd, képes legyen önmagának beosztani a gyógyszereit, követni az ezzel kapcsolatos biztonsági előírásokat, számon tartani az orvoslátogatások időpontjait. Akinek ezen a területen hiányosságai vannak, egyértelműen éretlen még az önálló életvitelre.

Nem csak az ilyen komoly kérdések okozhatnak azonban fejtörést. Tinédzserkortól kezdve érdemes lassan rászoktatni a gyereket arra, hogy magától feküdjön le és keljen fel, megtanítani a pénz beosztására, rábízni a bevásárlást.
Tudnia kell, hogy a háztartás működtetéséhez nem csak élelmiszert, hanem tisztítószereket is rendszeresen be kell szerezni, észre kell vennie, mikor jár le a bérlete, és az sem hátrány, ha a háztartási berendezések működésével is tisztában van, például nem okoz gondot számára, hogy bekészítse a mosást.
 

Tanulmányok megszervezése

Ez talán az egyik legnagyobb váltás egy magyar rendszerben felnőtt fiatal számára. Míg a középiskolában legfeljebb annyi beleszólása lehetett a tanulmányaiba, hogy eldönthette, milyen fakultációra szeretne járni, addig az egyetemen egy komplett órarendet kell magának összeállítania, krediteket számolni, később a vizsgáit is észszerűen beosztani. Mindez komoly kihívás egy olyan 18-20 év körüli fiatalnak, aki eddig ahhoz szokott, hogy mindig mindent előírtak számára, és neki nem volt szüksége arra, hogy komolyabban elgondolkozzon ilyen dolgokon.

Amit a szülő mégis megtehet már a középiskola alatt, az, hogy a tanulmányi előmenetel kezelését a gyerekre bízza. Ahogy halad előre egyre magasabb osztályokba, próbáljuk meg legyőzni a kísértést, és ne mi tartsuk számon, mikor lesz dolgozat, ne üljünk mellette a tanulás alatt, ne kérdezzük ki a leckét. A fiatalnak meg kell tapasztalnia, hogy a tanulmányai elsősorban rá tartoznak, neki kell felelősséget vállalnia értük.
 

Hivatalos ügyek intézése

A nagykamaszok és fiatal felnőttek egyik legnagyobb mumusa. Kevesen vannak, akiknek nem okoz komoly nehézséget ebben a korban, hogy például időpontot kérjenek az orvosnál vagy felhívják egy bank ügyfélszolgálatát. A legjobb, amit tehetünk, ha megmutatjuk nekik, hogy mindez hogyan működik. Vigyük magunkkal őket, amikor ügyet intézünk, vagy kérjük meg, hogy hallgassák végig, ahogy telefonon elrendezünk egy problémát, hogy lássák, az egész messze nem olyan félelmetes, mint tűnik.

Ha egyedül fognak élni, maguknak kell majd kihívni a szerelőt, küzdeni az ügyfélszolgálatokkal, időpontot módosítani az orvosnál. Ezek nem mindig kellemes dolgok, ezért érdemes még az éles helyzetek előtt némi gyakorlatot szerezniük benne.

Minden fiatalnak, aki most kezdi a felsőoktatást, akár marad a szülői házban, akár önálló életet kezd, nagyon boldog egyetemista, főiskolás éveket kívánunk!

Indexkép: flickrCollegeDegrees360

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja