A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan éljük túl az érettségit? - Jocó bácsi 23 hasznos tanácsa a végzős diákoknak és szüleiknek

Németh Noémi - 2017-05-02
Ahogy azt már megszokhattuk, Jocó bácsitól most sem az unásig ismételt, tipikus tanácsokat hallhatjuk - ehelyett olyan dolgokra hívja fel a tanulók és szüleik figyelmét, melyeket valóban érdemes szem előtt tartani ezekben a feszült, izgalommal teli napokban. Sőt, még azt is elárulja, mit nem szeretnek a tanárok viszontlátni a feladatlapokon. Mindenképp olvasd el, ha - így vagy úgy - téged is érint az érettségi!
Hogyan éljük túl az érettségit? - Jocó bácsi 23 hasznos tanácsa a végzős diákoknak és szüleiknek

Pár napon belül kezdetét veszi az érettségi - a rettegett nap, amikor több, mint 100.000 magyar tanulónak kell számot adnia tudásáról. A tét nem kicsi, így érthető az izgalom. Balatoni József, kedvenc történelemtanárunk ismét fontos gondolatokat fogalmazott meg a nagy megmérettetéssel kapcsolatban, tanácsait pedig Facebook-oldalán tette közzé. Ajánljuk minden diák és szülő figyelmébe - és persze sok sikert kívánunk az érettségizőknek!

Az érettségi elől nem lehet elmenekülni, vagyis lehet, de nem érdemes. Bár valóban nagy megmérettetés, de azért – a közhiedelemmel ellentétben – nem ezen múlik az ember élete. Összeszedtem néhány tippet a diákoknak az utolsó pillanatokra és az írásbeli napjaira, amiket érdemes végigolvasni és betartani. A végén pedig a körmüket tövig rágó szülőknek is van pár hasznos tanácsom. Sok sikert kívánok minden leendő érettnek! Hajrá, hajrá, hajrá!

1. Most már ne tanulj! Tényleg ne. Amit az elmúlt 12-13 évben nem tanultál meg, azt nem most fogod. Ha most nekiállsz, abból csak ideges kapkodás lesz, összezavarodsz, az meg felesleges stressz. Ha nagyon nem bírod, és meg akarod nyugtatni magad, akkor lapozgasd az atlaszt, a négyjegyű függvénytáblát, a szöveggyűjteményeket. De csak akkor, ha tényleg nem bírod ki!

2. Használd ki ezt a néhány napot: pihenj sokat, kirándulj, legyél a szabadban, sportolj! Kapcsolódj ki! Ez most a legjobb, amit tehetsz!

3. Az év buliját lehetőleg ne az érettségi napokra szervezd, mert egy alapos berúgás – bár kikapcsol – de a helyzeten nem segít, sőt.

4. Bármennyire is csábító, az izgalmat ne alkohollal akard feloldani! A jobb teljesítmény érdekében ne vegyél be koffeintablettát vagy egyéb szereket! Az izgalommal párosítva kiszámíthatatlan hatást válthatnak ki.

5. Higgy magadban! Bízz benne, hogy menni fog. Ne legyen semmilyen negatív gondolatod. Nem lesz még egy vizsga, amelyre ennyi ideig „készültél". Menni fog, hidd el.

6. Minden este időben feküdj le, és próbálj meg aludni egy nagyot! A kipihentség a legfontosabb ezekben a napokban.

7. Minden reggel hallgasd meg az Eye of the tiger című slágert, és érkezz meg Rockyként, aki mindent legyőz!

8. Legyen nálad rengeteg toll! Murphy törvénye, hogy a vadiúj penna is képes ilyenkor kifogyni.

9. Legyen nálad elegendő üdítő/ásványvíz, szendvics, csoki, szőlőcukor. Mind serkenti az agyműködést, és komfortérzetet biztosít. Nyugodtan egyél-igyál munka közben! Azért a pacalt vagy a bicskával vágott hagyma-szalonna kombót ne erőltesd.

10. Ha van kabalád, gyerekkori plüssöd, nyugodtan vidd be magaddal, mert megnyugtat, erőt adhat.

11. Ne próbálj meg puskázni. Egy-egy válasz nem ér annyit, hogy kizárjanak a vizsgáról.

12. Amikor nekiállsz, minden feladatot alaposan olvass át, értelmezd. Lassan, nyugodtan dolgozz, rengeteg időd lesz rá.

13. Néha szusszanj! Pihenj közben, tedd le a tollat, és relaxálj pár percet. Sokkal jobban fog menni utána a munka.

14. Semmit ne hagyj üresen, mindenhová írj valamit. A rossz válaszért nincs levonás, de az üresen hagyott részekért morcosak szoktunk lenni.

15. Ne menj ki idő előtt!!! Használd ki az időt, nézd át a válaszokat. Utólag már nem tudsz javítani rajta, csak ott helyben.

16. Amikor kijössz, lazíts. Ne nézegess megoldásokat, cikkeket, mert csak elbizonytalanít, és nem is fogsz pontosan emlékezni minden válaszodra. Csak feleslegesen kiakadnál, az meg nem segít.

17. Tényleg menni fog, és meg tudod csinálni, hisz Rocky vagy! Ha nem érzed, akkor pedig a 7. pont újra, többször...


És te mit tehetsz szülőként?

1. Bízz a gyerekedben! Hidd el, meg tudja csinálni, hisz Rocky!

2. Ebben a pár napban ne nyaggasd azzal, hogy tanuljon, úgysincs sok értelme. És a szoba takarítása is várhat már az érettségi utánig.

3. Ne lássa rajtad, hogy izgulsz, idegeskedsz! Hisz a te feladatod megnyugtatni, bátorítani őt! Támasz legyél most, egy biztos pont.

4. Próbáld elterelni a gyerek gondolatait, szervezzetek programokat.

5. Ne legyél ott a sulinál, csak ha a gyerek kifejezetten kéri, mert ez fokozhatja a nyugtalanságát.

6. Bármi lesz is, sose felejtsd el: ő a te gyereked, minden körülmények között, akkor is, ha nem úgy sikerül az érettségi, ahogy elképzelted.

Balatoni József, Jocó bácsi

Érettségi előtt állsz? Akkor ez is jól jöhet most: 101 módszer a stressz csökkentésére - egy középiskolai tanár kincset érő ajándéka a diákok számára

Forrás: WMN 
Kép: Tim Gouw / Pexels

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja