SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megőrjít, ahogy a kamasz gyerekem öltözködik!

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-04-20
Miért akarnak a kamaszok olyan megbotránkoztatóan öltözni? Miért nem képesek hidegben sálat, sapkát venni? Engedjem el iskolába olyan szoknyában, amiből kilóg a feneke? És ez csak néhány kérdés, amivel egy kamasz gyerek szülője nap mint nap szembesül.
Megőrjít, ahogy a kamasz gyerekem öltözködik!

Ahogy a szülő látja

A kamasz lányom vörös rúzzsal mázolja ki a száját, lila szemhéjfestéket ken a szemhéjára, majd az egészet megkoronázza egy vastag fekete tussal. A haját fakószőkére vagy ébenfeketére akarja festetni, és mínusz tíz fokban vékony harisnyában, feneket alig takaró szoknyában indul suliba, miközben a felsőjéből kibuggyan a melle. A kamasz fiam minden lehetséges helyen kivágja a vadiúj farmerét, mert most ez a menő, napokig nem fürödne, ha erre nem figyelmeztetném minden este. A haját viszont minden reggel fél órán át formázza, miközben az ajtón dörömbölök, hogy el fogok késni.
 

Ahogy a kamasz látja

Anyám szívinfarktust kap, amikor felveszem a szatén miniszoknyámat, de én mindig mondom neki, hogy ez a divat. Amikor neccharisnyát veszek fel, azt mondja, hogy kurvásan nézek ki. Miért nem néz bele a régi fényképalbumaiba? Amikor óriási veszekedés után letörlöm a vörös rúzst, nem is sejti, hogy az első tükörnél azonnal visszafestem. A rám kényszerített béna sapkát pedig az első saroknál a táskámba gyömöszölöm. Más nem is kellene, mint hogy a haverok ebben az idétlen cuccban lássanak!
 

Ezért öltözik hülyén

A kamasznak csak az számít, hogy menő legyen a saját csoportjában, ezért minden olyan idétlen cuccot felvesz, ami a hangadók szerint menő, és belehal a szégyenbe, ha a szülője valami vérciki darabot akar rákényszeríteni. Nyugodjunk meg, pár év, és elmúlik. Egy-két év múlva már nem lesz szüksége külső szimbólumokra ahhoz, hogy menő legyen, mert a menőség jelei már belülről fognak fakadni. De addig is miért ne hagyhatnánk, hogy úgy öltözzön a barátai körében, ahogy akar? Azt persze megbeszélhetjük vele, hogy különleges alkalmakra, fontos eseményekre felöltözik rendesen.
 

Mit engedjünk, és mit ne?

A smink ellen is harcolhatunk persze, és megakadályozhatjuk, hogy mini Lolitának festve kilépjen az ajtón, de biztosak lehetünk benne, hogy az első adandó alkalommal visszateszi magára a festéket. Akkor pedig miért játsszuk el a szigorú börtönőrt? Annyit azért megjegyezhetünk, hogy szolidabb sminkben sokkal csinosabb. Lehet, hogy forgatja majd a szemét, de megjegyzi. Hidd el, az első állásinterjúra már nem így fog menni!

Persze jogunk van megtiltani egy-egy durvább ruhadarab viselését, de próbáljunk meg toleránsak lenni, amennyire csak bírunk. A „márpedig ebben nem mész ki az utcára!” mondatot tartogassuk a tényleg nagyon durva ruhadarabokra! Ha minden esetben leszóljuk a gyerek öltözködését, legfeljebb annyit érünk el, hogy elmérgesítjük a viszonyunkat. Amikor bírjuk, tényleg muszáj hagyni, hogy érvényesüljön a kamasz ízlése, így a szavainknak nagyobb súlya lesz akkor, amikor igazán fontos dolgokban akarjuk majd meggyőzni őt. Például hogy nem érdemes drogozni…
 

Hány éves korig szólhatok bele az öltözködésébe?

10-11 éves kortól már hagyhatjuk neki, hogy vásárláskor megválassza a színt és a stílust úgy, hogy kisebb tanácsokkal segítjük. 14-15 éves kortól már meg kellene engedni neki, hogy a pénztárcánk kontójára kiválassza a saját ruháit. Persze hangot adhatunk a véleményünknek, de jó, ha tiszteletben tartjuk az érzéseit, és kerüljük az ehhez hasonló bántó mondatokat: „Fogalmam sincs, kitől örökölted ezt a pocsék ízlést!”, vagy „Ebben a szerelésben úgy nézel ki, mint egy madárijesztő”. Ezek a mondatok mélyen elülnek majd benne, és ripityára törik az amúgy is ingatag önbizalmát. Nem kellemes megélni, hogy anyám/apám, akitől a feltétel nélküli elfogadást várom csúnyának és idétlennek lát. Érdemesebb inkább óvatosan fogalmazni: „Nahát, mennyire más az ízlésünk! Én biztos inkább azt a másikat választanám.”
 

És egy kis vigasz a szülőknek

Ha kételkedünk abban, hogy a kamasz előbb-utóbb civilizáltan fog öltözködni, vegyük elő a saját fényképalbumunkat, és lapozzuk végig. Ma is ugyanúgy öltözöl? Nagy valószínűséggel nem. Hidd el, ez is csak egy korszak. Éppen olyan, mint amikor a kedvenc sárga papucsában akart óvodába menni a szakadó hóesésben. Elmúlik. Épp oly fölösleges harcolni ellene, mint az időjárás ellen. Addig meg hadd csinálja!

Ha pedig szeretnénk megtudni, hogy a csemeténk vajon magáévá tett-e bármit is az öltözködési elveink közül, kérdezzük meg tőle, hogy ő vajon megengedné-e a saját gyerekének ezt a ruhát vagy azt a sminket. Meg fogunk lepődni, hogy legbelül odabent mennyire konzervatívak.

Fotó: karennagato/pixabay
 

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja