SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan segít a gyermeknőgyógyász?

Családinet [cikkei] - 2016-07-20
A gyermeknőgyógyász vizsgálata sok lányban és édesanyában okozhat szorongást, holott erre semmi szükség. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, gyermeknőgyógyásza szerint egyes fertőzések, betegségek kezelése, illetve tinédzsereknél a fogamzásgátlás gyorsan, hatékonyan megoldható orvosi közreműködéssel.
Hogyan segít a gyermeknőgyógyász?

Mi okozhat szorongást?

A kisebb lányoknál, illetve azoknál, akik kiskorúként először járnak gyermeknőgyógyász vizsgálaton, az ismeretlentől való félelem okozhatja a legfőbb gondot. Ilyen helyzetekben a tapasztalt, empatikus szakember először megnyugtatja a kis pácienst és elmondja, mi fog történni. Fontos tudni, hogy enyhébb esetekben nem is szükséges az orvosnak hozzáérnie a pácienshez, amennyiben pedig mégis, az a lehető legkisebb kellemetlenséggel, gyorsan, hatékonyan történik.

Mivel a gyermeknőgyógyászat egy különösen érzékeny orvosi terület, a szakemberek megnyugtató, megbízható személyisége sokat segíthet a kezdeti szorongás leküzdésében. 

Milyen problémával kell gyermeknőgyógyászhoz fordulni?

8-10 éves korig jellemzően nem jelentkeznek komoly nőgyógyászati problémák, többnyire csupán strandon összeszedett fertőzések, „felfázás” panaszaival viszik el a kislányokat orvoshoz. Előfordulhat még az emlő megkeményedése, ami a korai szexuális érés természetes velejárója lehet.

- A tizenévesek már sokkal gyakrabban fordulnak orvoshoz - főként menstruációs problémák miatt, a tinédzserek egy részénél azonban a szexuális úton terjedő betegségek okoznak panaszt. Előfordulhat trichomonas, chlamydia, genitális herpesz, és bakteriális vaginosis. Gyakori, hogy a fiatal lányok megijednek a tünetektől, a váladékozástól, a kellemetlen szagtól, de az sem ritka, hogy figyelmen kívül hagyva a jeleket, továbbadják a fertőzéseket. Holott fontos lenne a szülőknek és a gyerekeknek is tisztában lenni azzal, hogy a kezelés nem csak az akut panaszokat szünteti meg, de megelőzheti az esetlegesen súlyos következményeket is, például a meddőséget – hívja fel a figyelmet dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, gyermeknőgyógyász. 


A védekezés tinédzserkorban kezdődik

Feltétlenül fontos lenne, hogy a lányok szexuális felvilágosítása időben megtörténjen, akár már a kiskorban feltett kérdések megválaszolásával. Amikor pedig a fiatal lány megkezdi a szexuális életet, mindenképpen ajánlatos felkeresni a gyermeknőgyógyász rendelését a megfelelő védekezés kialakítása miatt. Ebben az életkorban ajánlható a kombinált védekezés, például óvszer és spermicid készítmények (például krém, kúp, tabletta) használata – így kerülhető el a legbiztosabban a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek. Amint rendszeressé válik a nemi élet, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták is elérhetők. Ha az édesanya úgy érzi, hogy egy kívülálló szakember hatékonyabban tud a tinédzser lánnyal beszélni a témáról, és meggyőzni őt a védekezés jelentőségéről, mindenképpen ajánlott még időben gyermeknőgyógyászhoz fordulni.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Kép: courtney guttenberg / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja