SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekeink fejlődése 12 éves kor felett

Családinet [cikkei] - 2014-04-04
A korai tinédzserkor éveit a gyors testi, szociális és érzelmi változások jellemzik. Az élet minden területén a gyermekkorból a felnőttkorba lép, és minden valószínűség szerint a kettő között félúton egy ideig amolyan "senkiföldjén" tartózkodik.
Gyermekeink fejlődése 12 éves kor felett

Ez a szülő számára kihívásokkal és szorongással teli időszak lehet. Nagyon fontos, hogy akármennyire úgy tűnik, gyermekünk nem fogadóképes arra, amit mondunk, sőt, akár egyenesen ellenséges velünk, ugyanúgy, vagy talán még jobban szüksége van ránk, mint valaha. Csupán nehezebb kimutatniuk, hogy szükségük van ránk, és elfogadni tőlünk a segítséget, vagy iránymutatást.

 

FIZIKAI FEJLŐDÉS


Ebben a korban gyermeked gyors és esetenként drámai változásokon megy keresztül testileg. 12-13-14 éves korban a lányoknak megnő a mellük, és zsírpárnák rakódnak le a csípőjükön és combjukon. Menstruálni kezdenek, görcsöktől szenvedhetnek, és a menstruációt kísérő higiéniai hercehurcát tehernek érzik, különösen, ha nagyon korán kezdenek menstruálni. Szeméremszőrzetük nő, és sokuknak gyökeresen megváltoznak az arcvonásai. Ez sokukat büszkeséggel tölti el, míg mások számára ezek a felnőttkor riasztó jelei, amelyre nem érzik magukat felkészültnek.

Ezek a drámai változások a fiúk esetében inkább 14-15, vagy akár 16 éves korukban következnek be, bár az éjszakai magömlés gyakran már 12 éves korban elkezdődik. A fiúknál egy erősebb és gyorsabb növekedési fázis figyelhető meg, amikor úgy tűnik, hogy álmukban is centiket nőnek. Szeméremszőrzetük nő, és később arcszőrzetük is, a hangjuk mélyebbé válik (gyakran zavarbaejtő csúszkálásokkal), és hatalmas tesztoszteron-löketet kapnak.

Mind a fiúk, mind a lányok számára gyakran furcsa és kényelmetlen érzés ebben a szinte idegen testben létezni, és nem meglepő módon sokat foglalkoztatja őket, hogy mellük/péniszük, karjuk/csípőjük nem túl kicsi, vagy nem túl nagy-e. A járásuk és tartásuk megváltozhat, hogy hangsúlyozza vagy elrejtse bizonyos testi fejlődésüket, ami foglalkoztatja őket, bár nagyon kevés dolog van, amit egy tinédzser nem érez zavarónak a testével kapcsolatban.

Ebben az időszakban a tinédzserek hatalmas erőket, energiákat tapasztalhatnak és kiemelkedő eredményeket érhetnek el a sportban. Ha gyermeked sportol, az jótékony hatással lehet kapcsolatára saját testével, illetve a sportban kiélheti agresszivitását és versengését.

 

INTELLEKTUÁLIS FEJLŐDÉS


12-13 éves kora körül gyermeked képessé válik arra, hogy látóköre sokkal szélesebb legyen, fogalmak köré szervezzen nagyobb lélegzetű kérdéseket, és meglássa, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a dolgok – még a bonyolult, absztrakt ideák is. Ez a megváltozott gondolkodás tükröződik abban, hogy másképp tanulnak az iskolában, sokkal nagyobb felelősséggel tartoznak saját tanulásukért, és az általános iskola alsó tagozatára jellemző képek és projektmunka eltűnik.

14-15 éves korára a gyermek képes új perspektívából látni a világ dolgait – például, hogy a szülők olyan egyszerű halandók, akiknek megvannak a maguk problémái és hibái. Az olyan intézmények, mint az iskola, vagy a kormány nem tűnnek többé hibátlannak és megbízhatónak.

A hibák, amelyekkel első alkalommal szembesülnek, nagyobb mértékben esnek a latba, így a tinédzserek bírálata nagyon éles lehet. Ez nem mindig jelenti azt, hogy nem fogadják el a véleményünket, még akkor is nagy hatása van, ha nem ezt mondják. Ezzel azt is mutatják a külvilág felé, hogy felnőnek és egyéniséggé válnak, és ez együtt jár az ellenkezéssel.

 

SZOCIÁLIS FEJLŐDÉS


Minden serdülő valamennyire gyászolja, hogy elmúlik a gyermekkora, és szorong a felnőttkor kihívásai miatt. Mindannyian tudjuk, hogy gyakran sokkal több az aggódás, mint ami indokolt lenne. Ez, valamint, hogy testük idegenné válik számukra, gyakori hangulatváltozásokat okozhat.

Ebben az időszakban a tinédzserek érzelmileg eltávolodnak a családjuktól – néhányuk esetében ez a folyamat fokozatos és szinte észrevétlen, azonban sokuknak viharos és fájdalmas ez az időszak, főképp a lányok számára. A fiúk távolodása csendesebb – 14-15 éves korukban hajlamosabbak elbújni a szobájukban, és félszavakat odamorogni, hogy elérjék a megfelelő távolságot.

A lányok ezzel szemben minden lehetőséget megragadnak, hogy szüleiket bosszantsák, főképp édesanyjukat. Szeretnék kipróbálni a véleménykülönbséget, különösen abban a tekintetben, hogy hányra kell hazajönni, mit viseljenek, vagy milyen zenét hallgassanak.

Ne lepődj meg, ha serdülőkorú gyermeked emlékeztet Téged kétéveskori önmagára, mivel ugyanazok a kérdések jönnek elő újra az identitásukkal kapcsolatban („Ki vagyok én?”). Többé már nem gyermekek, viszont még nem felnőttek, nem szeretik, ha a családtagjaik sorolják be őket, így néhányuk számára a serdülőkor igen magányos lehet.

A kortárs csoporttal való kapcsolat különösen erős és fontos lehet, és a csoporthoz tartozás valamennyire kárpótolhatja a serdülőt a közelség elvesztéséért az életük más területein. Szoros barátságok alakulnak ki, főképp a lányok között, akik egész este beszélgetnek telefonon a barátnőjükkel, akivel az egész napot töltötték az iskolában. Ennek ellenére a tinédzser családja még mindig a leghatékonyabb védelem közöttük és a nagyvilág között, és ez a legfontosabb támogatójuk is.

 

Nyelvezet

A serdülők látszólag elveszítenek szavakat a szókincsükből, illetve felszednek olyanokat, amelyeket inkább nem szeretnénk. A nyelv érzelmi életünk tükre, és a tinédzser vágya, hogy a kortárs csoport elfogadja azt eredményezi, hogy inkább úgy beszél, mint az iskolában a többi gyermek, nem pedig úgy, mint Ti otthon.

Most is, mint bármikor, nagyon fontos, hogy Te járj elő jó példával, és tiszteletteljesen beszélj tinédzserkorú gyermeked előtt. Nagyon fontos, hogy ha azt szeretnéd, hogy udvariasak legyenek Veled, Neked is udvariasan kell beszélni velük.

Hogyan segítheted?

  • Egyezzetek meg méltányos szabályokról a biztonságot, a jó egészséget, és a Te bankszámládat illetően. Ne diktálj, de várd el, hogy tartsák magukat az általuk kötött megállapodáshoz.
  • Ha valóban úgy gondolod, hogy veszélyes valami, akkor ne add be a derekad („De anya, mindenki megy az egész éjszakán át tartó buliba").
  • Ne kritizáld a frizuráját, ruháit, személyes tárgyait, hanem állj elő olyan javaslatokkal, amelyeknek kézzelfogható eredménye van számukra, például „Tudom, hogy szereted az orrpiercinged, de sokkal könnyebben megkapod a munkát, ha kiveszed, mikor interjúra mész.”
  • Akkor is beszélj hozzájuk, ha csupán egyszavas válaszokat kapsz.
  • Csinálj vele együtt dolgokat, és folyton hívd, hogy csináljon Veled valamit. Sétáljatok, vidd meccsre, vásárolni, bárhová.
  • Légy annyira pozitív és támogató, amennyire csak lehet, és legyél őszinte. Örülj az apró sikereknek is.

 

Mire figyelj oda

  • Elhúzódó, visszahúzódó viselkedés.
  • Elhúzódó alvászavarok.
  • Szélsőségesen kis mennyiségű étkezés, vagy fogyókúra, különösen lányoknál.
  • Durva hangulatváltozások.
  • Hosszú ideig tartó, erős düh.
  • A korábbi hobbi iránti érdeklődés elvesztése.

A serdülőkor nehéz időszak lehet gyermeked és a Te számodra is. Veszélyes időszak is lehet, így amennyiben aggaszt tinédzserkorú gyermeked viselkedése, vagy fejlődésének valamelyik aspektusa, kérd ki szakember véleményét.

 

Összefoglalás


Az értelem fejlődése

  • A serdülők már képesek a széles körű fogalomalkotásra.
  • Meglátják az emberek és dolgok „negatív” oldalát, amelyeket gyermekkorukban tökéletesnek hittek.

Testi fejlődés

  • Mind a fiúk, mind a lányok gyökeres testi változásokon mennek keresztül – a fiúk valamivel később, mint a lányok.
  • A változások olyan hormonális változásokat jelentenek, amelyek a hangulatra is hatással lehetnek.
  • Ezek a változások a tinédzsert erősen foglalkoztatják, ami ijesztő lehet.
  • A serdülők ebben az időszakban erősek és testileg ellenállóak, a tinédzserek a sportban kiváló eredményeket érhetnek el.

Szociális/érzelmi fejlődés

  • A serdülők gyakran gyászolják gyermekkoruk elmúlását.
  • Furcsának találhatják, hogy testük ilyen gyorsan változik.
  • Érzelmileg eltávolodnak a családtól.
  • A kortárs csoport a legfontosabb számukra.
  • Még mindig a család a serdülő legerősebb szociális támogatója.

A cikksorozat további részei:
Gyermekeink fejlődése - 2-2,5 éves gyerek
Gyermekeink fejlődése - 3 éves gyerek
Gyermekeink fejlődése - 4-5 éves gyerek
Gyermekeink fejlődése - 6-7 éves gyerek
Gyermekeink fejlődése 12 éves kor felett

Kép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja