SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kreativitás a mozgásban

Ácsné Buzai Erika [cikkei] - 2016-11-17
Kreatív, szabad mozgásos élménynyújtás az óvodai életben.
Kreativitás a mozgásban

Az óvodai nevelés folyamatában a torna és mozgásos játékok léte elengedhetetlen a teljes személyiség fejlődése érdekében. A sportolás fontosságát tudományos vizsgálatok hosszú sora bizonyítja, testünk, lelkünk minden részére kihat jótékony hatása. Egy fejlődő szervezet alapeleme a mozgás. A rendszeres mozgás nemcsak az izomzatot fejleszti, hanem az egészséges csontképződéshez is hozzájárul. A sport nagymértékben javítja a tüdő gázcseréjét, ezáltal a vér oxigénfelvételét, a sejtek oxigénellátottságát. Tehát bátran állíthatjuk, a mozgás az értelmi fejlődés alapja. Kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. 

„A testmozgást jobban kedvelő egyedeknek nagyobb a középagyuk.” Legalábbis az egereknél ez így van - állapították meg a Kaliforniai Egyetemen.  Éppen ezért pedagógusaink célja, a gyermekek életkori sajátosságaiból adódó természetes mozgásigény kielégítése, a gyermekek mozgásának fejlesztése, egészségük megóvása, fizikai erőnlét fejlesztése.

Az előzőekből egyértelműen következik, hogy mozgás közben erőteljes agytornát is végzünk. Miért ne használhatnánk ki ezt a kézenfekvő fejlesztési lehetőséget – a gyerekek életkori sajátosságához igazodva- játékosan, játékos keretek között az értelmi képességek, a kreativitás fejlesztése érdekében? Csoportunkban heti egy alkalommal van „nagy torna”, amit mi inkább „mozgásos napnak”hívunk. Én, mint óvó néni és a gyerekek is, nagyon szeretjük ezt a napot a jól bevált formában. Különösen annak a kisgyermeknek jó, aki időben érkezik. Sajnos még nincs tornaszobánk, de kreativitás szempontjából ez éppen jó így nekünk. Már korán reggel segít nekünk a dadus nénink előkészíteni a terepet, vagyis alkot nekünk egy éppen eléggé tágas tornaszobát. Azután következik a berendezés. Ebben mindig kikérem a gyerekek „segítségét”, ötleteit, vágyaikat, kéréseiket is teljesítem. Azon kívül, amit én arra a napra tervezek, mindig figyelek a gyerekek igényeire és annak megfelelően hozzuk be a tornaszereket. Most aztán kezdődhet a tereprendezés!

Sok mindenre kell figyelnünk, de elsőként arra, hogy véletlenül se legyen balesetveszély és egymást se zavarjuk. Kezdődhet a móka, vagyis a játék, már a reggeli órákban.  Mert mi annak hívjuk. Mindenki játszhat, mozoghat a jó kis mozgásfejlesztő eszközökkel úgy, ahogy szeretne, természetesen bizonyos alapvető szabályok betartása mellett. Közben a tornaszerek állandóan mozgásban vannak, vagyis átalakulnak, átvándorolnak, még az is előfordul, hogy textíliák vagy mesepárnák segítségével átmászható alagutak, kis ideig elbújásra késztető barlangok lesznek. De fel sem tudnám sorolni, hogy mi mindent alkotnak a gyerekek ilyenkor. Akadálypályát biztosan nem készítettek még két egyformát.

A labdajátékok gurítása, dobása szereken, padokon át, alatta, fölötte, stb. Megengedem még azt is, hogy a félretolt asztalok alá is bemászhassanak, néha ott gurigáznak hason vagy éppen egyik másik tornaszerrel „dolgoznak”. Persze szabályok, korlátok kellenek és vannak is. Jól tudják, hogy vigyázni kell saját magukra, társaikra a berendezésre és lehetőség szerint figyeljenek a mindenki által elviselhető frekvenciára örömük kifejezésekor is.  Olyan jó ötleteik vannak, csak figyelni kell, és még én is beépíthetem legközelebb az ez után következő általam irányított mozgástevékenységbe. Közben elvárják a figyelmemet. Szólnak, nézzem meg milyen jó pályát építettek, milyen ügyesek, leleményesek. Elvárják a dicséretet, elismerést, tudják, szeretem a saját ötleteket, az önállóságot az alkotásban.

Mozgás közben gondolkodnak, építenek, kreálnak, fantáziálnak, megismerik a tornaszereket és saját képességeiket is. Arról nem is beszélve, hogy mikor már az én kérésemet közvetítem feléjük, szívesebben teszik, hiszen addigra játszhattak már a tornaszerrel, amivel azután pedig ezt és ezt kell tenniük egy felnőtt irányítása által. Mert a játék után következik még az én általam tervezett játékos testnevelés foglalkozás a csoport életkorának megfelelő időben. Persze ekkor is lehet egy-egy jó ötletük, amit ha van rá lehetőség és idő, rövid ideig belopunk a gyakorlatok közé.  Megjegyzem, kettő edző apukánk is van és a csoportból többen járnak sportolni az óvoda keretein kívül is. De az óvodában van lehetőség ovifocira, úszás és jégkorcsolya oktatásra is. 

Mozgáslehetőséget biztosítunk minden nap a játékos tevékenységekben is. Több tornaszer van benn a csoportban állandóan. Legújabb szerzeményünk egy félkör alakú műbőr szivacs, roppant módon szeretik a gyerekek. Van „belebújós” hintánk, térhágcsónk, görgőink, stb. Ezek állandóan a rendelkezésükre állnak, természetesen a játéktérigénynek megfelelően vesszük elő őket.

Tavaly „Így tedd rá!” referencia intézmény lettünk, külön érdekes feladat a program beépítése mindennapjainkba, mozgástevékenységeinkbe. 
Nincs jobb a szabad levegőn való mozgásnál. Lehetőség szerint sokat kirándulunk, játszunk a szabadban. Szeretünk az udvaron, a játszótéren, az erdőben vidáman, boldogan gyönyörködni az élet szépségében. Hiszen az óvodás kor, az óvodai élet az egyik legszebb korszakunk és a mi felelősségünk is, hogy az is legyen! 
 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja