SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiber KRESZ az online bántalmazás ellen - szülőknek segít az UNICEF Magyarország

Családinet [cikkei] - 2021-10-20
A virtuális világban segít eligazodni a felnőtteknek az UNICEF Magyarország Kiber KRESZ tanfolyama, hogy minél hatékonyabban támogathassák a gyerekeket és fiatalokat az online bántalmazással szemben. Nemzetközi kutatások szerint az elmúlt időszakban mintegy 70%-kal gyakrabban fordult elő cyberbullying, mint korábban, fontos tehát szembesülni ezzel az egyre súlyosbodó problémával. A kampány gyakorlati útmutatót is kínál a szülőknek, a szakértői beszélgetések mellett online kurzus is segít a megelőzésben és az esetek kezelésében. A kampány fő támogatója a Magyar Suzuki Zrt.
Kiber KRESZ az online bántalmazás ellen - szülőknek segít az UNICEF Magyarország

Szakértői webinar-sorozattal és online kurzussal segít az UNICEF Magyarország tudatosabb szülővé válni egy olyan érzékeny témában, mint az interneten történő bántalmazás. A járványhelyzet miatt sok olyan gyerek lett internethasználó, aki még nem rendelkezik kellő online tapasztalattal és konfliktuskezelési ismerettel. A fiatalok neten töltött ideje is jelentősen megnőtt, így a cyberbullying kockázata is fokozódott. Egyes nemzetközi kutatások szerint az online bántalmazás 2020-ban mintegy 70%-kal növekedett.  Az UNICEF Magyarország Együtt a sértő hangok ellen – Kiber KRESZ című kampánya arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy nagyfokú szülői tudatosságra van szükség ezen a területen is, mert a netes bántalmazás káros mentális hatásai akár hosszú távon is kísérhetik gyermekeinket.

„A cyberbullying kifejezetten érzékeny és fájó bántalmazási mód a gyermekek, fiatalok körében, hiszen a virtuális felületeken a zaklatótól nem lehet fizikailag eltávolodni, a bántalmazás nem szűnik meg hétvégén vagy az iskolai szünetben. Ráadásul, ha valakit egy nyilvános online felületen zaklatnak, a fényképet vagy posztot rengetegen láthatják. A bántalmazással járó megalázottság érzése sokkal fájdalmasabb lehet a gyereknek, ha még azt sem tudja, pontosan kikhez jutott el a sértő tartalom” – mondta el Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője.

Unicef Kiber Kresz

„Az online világ olyan, mint a közlekedés. Az utakon KRESZ-táblák hívják fel a figyelmünket a veszélyekre és a szabályokra. Ahogy a közlekedésben vagy a mindennapok során is fontos, hogy a fiatalok felismerjék és kerüljék a kockázatokat, úgy az online térben is tanulható a biztonságos navigáció, a tudatos hozzáállás. Hisszük, hogy a felelős magatartás a legjobb biztonsági öv” – indokolja Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki kommunikációs vezetője, hogy miért állt a vállalat a kezdeményezés mellé.

Az Együtt a sértő hangok ellen elnevezésű kampány a TikTok közösségi felületen indult a nyáron, ahol a Z generáció tagjait vonta be sikerrel egy online bántalmazás elleni, innovatív akcióba. Ezúttal a felnőttek megszólítása, digitális kompetenciájának növelése a cél annak érdekében, hogy az online világban is megfelelően támogathassák a fiatalokat.

Unicef Kiber Kresz

Az UNICEF Magyarország Facebook-oldalán elérhető, 3 részes webinar-sorozatban neves szakértők és a közösségi médiát aktívan használó fiatalok beszélgetnek a téma pszichológiai és jogi vonatkozásairól, valamint az internetes biztonság kérdéseiről.

Az online kurzus, amelyre az UNICEF Magyarország honlapján lehet jelentkezni, bemutatja, hogy a járvány hatására megnövekedett digitális jelenlét és megváltozott online szokások milyen veszélyforrásokat hordoznak az internethasználó gyermekek, fiatalok számára és gyakorlati tanácsokat ad arra nézve, hogyan tudjuk megvédeni őket a virtuális világban. Az UNICEF Magyarország Fiatal Nagyköveteinek rövid videói az online platformok között segítenek eligazodni.

Unicef Kiber Kresz

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni a fiatalokat körülvevő felnőttek, elsősorban a szülők és a tanárok szerepét. Az ő felelősségük, hogy megtegyenek mindent a megelőzés érdekében, illetve felismerjék, ha baj van és beavatkozzanak. A téma szakértőit felvonultató webinar-sorozatunkkal és az UNICEF fiatal nagyköveteinek részvételével készült online kurzusunkkal abban támogatjuk a felnőtteket, hogy cselekedni tudjanak, ha egy gyermek áldozattá, esetleg elkövetővé válik. Legalább ennyire fontos az is, hogy elérjük az online bántalmazások többnyire néma kortárs szemlélőit. Sok esetben ugyanis ők tehetnék a legtöbbet az áldozatok védelmében. Ha minél több család megismeri és megérti ezt a jelenséget, azzal hatékony segítséget tudunk nyújtani a megelőzésben is” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

További információ: https://unicef.hu/kiber-kresz-az-online-bantalmazas-ellen

Az október 21-én induló webinar-sorozat beszélgetései itt érhetők el:

 

  1. https://www.facebook.com/events/393911458990916
  2. https://www.facebook.com/events/399851151520295
  3. https://www.facebook.com/events/834267683946261

A webinar-sorozat résztvevői:

Balatoni József, alias Jocó bácsi, tanár, író, blogger; B. Nagy Réka, énekesnő, influencer; Cseperkáló Csenge, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete; D. Tóth Kriszta, újságíró; Fegyverneki Gergő, digitálispedagógia-szakértő; Fribék Judit rendőrszázados; Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója; Ráskó Eszter, stand up előadó, pszichológus; Szabó Vera, a feat. kreatív ügynökség Client Service Directora; Szlankó Viola pszichológus, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője; Tari Annamária, pszichoanalitikus; Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ügyvezetője.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja