SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, egy bully áldozata lett a gyermekem!

K. Guszti Ágnes [cikkei] - 2021-01-12
Aligha van rosszabb érzés annál, mint amikor azokat bántják, akiket szeretünk - például a gyermekünket.
Mit jelent a bullying, és mit tehetünk ellene?
Segítség, egy bully áldozata lett a gyermekem!

Kiközösítés, csúfolódás, a végletekig túlzásba vitt sértegetés, és a testi bántalmazás – egyik sem számít újdonságnak az iskolai közösségekben. Sajnos.

Mindezek összefoglaló elnevezése a bullying. Nehezen lehet magyar megfelelőt találni erre az angol szóra, talán a bántalmazás tűnik a legjobb fordításnak. Az ELTE Online Hallgatói Magazinja így definiálja a jelenséget:

„Szisztematikus, hosszabb időn át elkövetett, szándékos és tudatos bántalmazó cselekvéssor, melyben a viszonyok kiegyenlítetlenek, a szerepek pedig nem cserélődnek fel. Az áldozat áldozat marad, míg a bántalmazó bántalmazó. Kiegészítő szereplői a jelenségnek a „szemlélők”, akik kulcsfontosságúak.”

Az iskolai bullying egy nagyon komoly és összetett téma, amelyet nem lehet félvállról venni, nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, félreseperni. Komoly károkat okozhat egy kisgyermek vagy egy kamasz lelkivilágában, ha minden egyes nap csúfolódó megjegyzésekkel, szisztematikus kirekesztéssel kell szembesülnie.

Hiszen mi, felnőttek is sokan hordozzuk a lelkünk mélyén az iskolai évek alatt átélt rossz élmények sebeit: a hátunk mögött felhangzó gonosz kacajokat, az odavetett szidalmakat, az unatkozással töltött délutánokat, amikor a többiek nem hívtak játszani, és egyes tanárok lekezelő megjegyzéseit.

Természetes, hogy kétségbe esünk, ha a gyermekünknek is ugyanezeket kell átélnie. Fontos viszont, hogy a felszínre törő érzelmek ellenére is megfontoltan kezeljük a problémát!
 

Mit ne tegyünk?

  • Ne buzdítsuk a gyermekünket agresszív viselkedésre! „Vágd jól szájba, ha csúnyát mond rád! Akkor majd megtanulja, hogy nem kötekedhet!” Persze meg kell tanulnia, hogyan védheti meg magát, de az esetek nagy százalékában a tettlegesség csak olaj a tűzre.
  • Ne hibáztassuk a gyerekünket! „Azért bántanak, mert olyan kis mimóza vagy!” „Azért bánt az osztálytársad, mert olyan kis soványka vagy. Egyél többet!” A gyermek lelkében így is nagy károk keletkezhettek már, ne tetézzük a bajt! A bullyk egyébként sem logikus ok-okozati összefüggések alapján választják ki az áldozataikat. Aki kötekedni akar, annak nem kell különösebb ok arra, hogy ezt megtegye.
  • Ne próbáljuk erőszakosan, sajátkezűleg megoldani a problémát! Ne várjuk meg az iskola előtt gyermekünk zaklatóját azért, hogy aztán jól leszidjuk, kiabálva ráöntsük minden haragunkat! Mire a gyerekek között kialakult ellentét a felszínre kerül, addigra általában már olyan mértékben elmélyült a konfliktus köztük, hogy a feloldásához sokkal komolyabb eszközökre van szükség, mint egy indulatos dorgálás. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször egy ilyen jelenet is csak olaj a tűzre.
  • Sok szülő hajlamos a bántalmazó gyerek szüleit, az iskola pedagógusait hibáztatni a kialakult helyzet miatt. Részben tényleg az ő felelősségük is, hogy megakadályozzák a bántalmazást, viszont mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a bullying legtöbbször „láthatatlan” formában zajlik: az öltözőkben testnevelésóra után, az internet rejtett bugyraiban, a tízperces szünetekben. Az áldozat sokszor egyáltalán nem mutatja jelét annak, hogy bármilyen feszültség lenne közte és az osztálytársai között, még akkor sem, ha kérdezik róla. Éppen ezért óvakodjunk attól, hogy elhamarkodottan felelősöket keressünk!
     

Mit tegyünk?

  • Beszélgessünk a gyermekünkkel minél többet! Hallgassuk őt figyelmesen, legyünk nyitottak! Tudnia és éreznie kell, hogy nekünk bármikor bármit elmondhat. Ez a bántalmazások megelőzésének záloga, hiszen minél hamarabb fény derül a bullyingra, az eset annál könnyebben orvosolható, annál kevesebb fájdalmat okoz.
  • Amilyen gyorsan csak lehet, keressünk fel olyan személyeket, akik a konfliktus feloldásában a segítségünkre lehetnek: az osztályfőnököt, az iskolapszichológust, a bántalmazó gyermek szüleit, az iskola igazgatóját! Bármennyire is nehéz, próbáljunk meg higgadtak és tárgyilagosak maradni a velük folytatott beszélgetések során!
  • Nagyon nehéz a gyermekünket bántó iskolatárs felé megértéssel fordulni, de gondoljuk át a következőket:
  1. Mint tudjuk, a legtöbb bántalmazó maga is bántalmazott. Lehet, hogy esetünkben is erről van szó.
  2. Lehet, hogy ez a gyermek olyan traumákkal, lelki problémákkal küzd, amelyek feldolgozásához komoly pszichológiai segítségre lenne szüksége.
  • Végső esetben, és ha a javítás érdekében tett erőfeszítések ellenére is folytatódik a bullying, akkor érdemes elgondolkodni az iskolaváltáson. Gyermekünk testi és lelki épségének a megőrzése a legfontosabb! Ha ezt együttműködő partnerek hiányában nem tudjuk biztosítani, akkor a környezetváltozás lehet a legjobb megoldás.

Az idézet forrása: https://elteonline.hu/tudomany/2018/10/10/es-te-tudod-mi-az-a-bullying/

Fotó: pixabay a pexels.com-on

Olvasd el ezt a cikkünket is a zaklatástól! 

A hálózat csapdájában, avagy az internetes zaklatás: vedd észre időben a jeleket!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja