SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nemcsak egy mese, hanem szerelmi bocsánatkérés volt - a Kis Herceg valódi története

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-04-29
A világ egyik legolvasottabb könyve egy pilóta és egy kisgyermek találkozásáról szól a sivatagban, távol minden civilizációtól. Hogy a pilóta mit keresett arra, hogy honnan és hová tartott, azt valóságos tájak alapján aligha érthetnénk meg, mint ahogy azt sem, hogy a Kis Herceg hogyan került erre a kietlen tájra, és hogyan őrizte meg gyermeki rácsodálkozását a nélkülözések közepette. Azt viszont irodalomtudósok elemzése alapján tudjuk, hogy a könyv minden eleme saját élményből merített, és valódi indíttatása egy gáláns szerelmi bocsánatkérés volt.
Nemcsak egy mese, hanem szerelmi bocsánatkérés volt - a Kis Herceg valódi története

A történet, ami a Kis Herceg mögött húzódik

Kitől és miért kellett Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupery-nek bocsánatot kérnie?

Ki volt a rózsa, és ki volt a kígyó? Ki lakott valójában az iszákos bolygóján? Ki az igazi Kis Herceg? És ki az igazi Pilóta?

Saint-Exupery élete egy elképesztő kalandokkal és fordulatokkal teli történet, amiben a repülés, az írás és a szerelem játssza a fő szólamokat.

Megpróbáltatásokból, dilemmás döntésekből, menekülésből, visszatérésből, fájdalomból és szeretetből is bőven elég élményt szerzett a szerző, és halálának rejtélyei máig is megoldatlanok. Az égből hullt alá és az égbe is távozott, zsebében néhány rajzzal bárányról, dobozról, nyitott és csukott óriáskígyókról...

Antoine de Saint-Exupery egy vidéki francia nemes család harmadik gyermeke volt. Kisiskolás korában már lemezeket szerelt a biciklijére, abban reménykedve, hogy ha sikerül kellő sebességre szert tennie, a szél egyszer csak magával ragadja és ő felszállhat a felhőkig. Gyerekként próbálkozott a versírással is, viszont a haditengerészeti vizsgáján csúnyán megbukott, így inkább építészetet tanult. Álmait azonban nem adta fel, katonai szolgálata alatt jelentkezett pilótaképzésre, és később áthelyeztette magát a légierőhöz.

Első nagy szerelmével való kapcsolata már regénybe illő fordulatokban volt gazdag. A menyasszonya, Louise és annak családja ugyanis egyáltalán nem örült Antoine repülési ambícióinak, és egy légi baleset után egyszerűen letiltották a férfit a levegőből. A fiatal férfi számára maradt az irodai munka, a szerelem és Párizs. Ezzel nem tudta beérni, 1926-ban meggondolta magát, felbontotta az eljegyzését, és visszament a repülőgéphez.

Exupery az akkori nemzetközi postajáratok egyik úttörője volt. Abban az időben a leveleket szállító pilótáknak szinte műszerek, radar és rádió nélkül kellett repülniük, egyedül vezették a gépet, és személyes képességeiken múlhatott a gép sorsa, ösztöneikre gyakran kellett hagyatkozniuk.

Antoine ingázásai során egy spanyol gyarmati repülőtér irányítója lett a Szaharában, és az argentin államnak is dolgozott. Kalandjai alapján regényeket írt, melyekben a magasságokat fizikai és szellemi értelemben egyaránt elérte. Éjszakai repülés című könyvével Femina díjat nyert.

A férfi 1929-ben Dél-Amerikába költözött, és ezzel kezdetét vette szúrós és illatos szerelme Consueló Suncín Sandoval Zeneca-val, akinek a Rózsa szimbolikát köszönhetjük.

Consueló addigra egyszer elvált, egyszer pedig megözvegyült, lázadó, bohém és érzékeny gyönyörű nő volt, aki egyszerre bizonyult termékenyítő múzsának, és szorongások kiváltójának.

A salvadori író és színésznő örmény ősökkel és viharos érzelmekkel rendelkezett. A meséből is tudjuk, hogy a fiatal nő köhécselt, asztmával küzdött, mint a Kis herceg rózsája is.

Házasságukat mindkét fél családja rosszallta, szeszélyeket és zavaros ügyleteket emlegettek, és kifogásolták a másik fél családját, ám a pár minden hátráltatás ellenére örök hűséget ígért egymásnak, amit azután egyikük sem tartott be.

Szerelmük egy külön bolygó volt, egy pompázatos rózsával, aki hiú volt és kiszámíthatatlan - és egy pilótával, aki a szúrások után magára hagyja a sértődékeny virágot, és messzire menekül előle.

A három vulkán Consueló születési helyének tereptárgya volt, egyértelműen utal arra az élményre, amikor az egyik vulkán kitörését együtt látta szerelmespár. A kígyó szerepe a műben szintén Consueló személyiségére utal, csábítás és segítségnyújtás egyben…

Antoine-nak a férjes Héléne de Vogüé-vel volt viszonya abban az időben, akit leveleiben Nellynek nevezett, és egy titokzatos Madame de B. is felbukkan a társaságában. Mikor már New Yorkban élt, és a Kis herceg-en dolgozott, megismerkedett Silvia Hamilton-nal, aki sokak szerint maga volt a bölcs róka.

A férfi akkor újságíróként kereste a kenyerét, és sok időt töltött kolléganője lakásán, aki a gyomrán keresztül szelídítette meg őt… Antoine neki adta át a Kis herceg eredeti, saját rajzaival díszített kéziratát, majd visszatért Európába, a francia légierőhöz.

Műve fő sorai feleségéhez szóltak: „Szépek vagytok, de üresek.(…) az az igazság, hogy ő egymaga többet ér, mint ti valamennyien, mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire burát tettem. Mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam. (…) mert ő az én rózsám.”

Mi ez, ha ez nem szerelmi vallomás? Mi ez, ha nem bocsánatkérés a megcsalásért, az elhagyásért?

A háború alatt Exupery immár 43 évesen veszélyes terepen, a francia felderítőknél szolgált, és az ország felszabadításáért harcolt a nácik ellen. Elszánt volt arra, hogy veteránként újra szolgálatba álljon, bár a megszállt Franciaországban addigra betiltott „zsidóbarát” íróként tartották számon. Nemsokára a „szabad Franciaországban” is elhallgattatták, mert cikkeiben bírálta De Gaulle tábornokot, aki kollaboránsnak nevezte az írót. Ebben az időben a támadások annyira megviselték, hogy alkoholhasználati problémája támadt, amiből szintén láttatott valamennyit a Kis herceg iszákosának szerepében.


Saint-Exuperynek nemcsak a képzelt pilótája hullott le az égből, hanem a saját gépe is

Addigra már három komoly baleseti sérülésen volt túl, első jegyessége idején összezúzódott a koponyája, és 35 évesen a navigátorával együtt balesetet szenvedett a Szahara-sivatagban, ahol kettesben négy teljes napig vándoroltak némi kávén, kekszen és csokoládén élve, amíg egy beduin férfi megmentette őket. A sivatagi négy nap alatt mindkét férfi szervezete kiszáradt, és a folyadékhiány következtében hallucinálni kezdtek. Ez az élmény ihlette többek között a Kis herceg megírását.

44 éves korában Antoine egy utolsó küldetést vállalt, a Rhone-folyó völgyében állomásozó német csapatok helyzetét kellett felmérnie repülőgépével. Egyedül szállt föl 1944.  július 31-én, ám erről az útjáról soha nem tért vissza. Néhány nappal később találtak egy francia egyenruhás holttestet, akit francia földön temettek el, és akiről ma is azt gondoljuk, hogy Antoine volt.

1988-ban azonban egy francia halász megtalálta Exupery ezüst karláncát az óceánban: rá volt vésve a felesége és a kiadója neve. 2008-ban egy búvár, aki felfedezte az író gépének roncsait, azzal az elmélettel állt elő, hogy egy német vadászpilóta, Horst Rippert lőtte le a repülőgépet, aki ezután sajnálkozását fejezte ki, amikor megtudta, hogy ki ült a gépen. A német légierő feljegyzései azonban nem támasztották alá a vádat, abban a térségben az adott időszakban nem lőttek le repülőgépet.

Amikor kiemelték a repülőgép maradványait, mindenki meglepetésére azzal szembesültek, hogy a burkolaton semmilyen fegyver okozta nyom, egyetlen találat sem volt látható. A baleset oka a mai napig sem tisztázódott, van, aki az alkoholt, a szerelmi bánatot, és a kollaborációval kapcsolatos vádakat is felsorakoztatja ahhoz a lélektani folyamathoz, ami a balesethez vezethetett.

Antoine eltűnése előtt feleségével együtt egy emlékiratot állítottak össze A rózsa története címen. Az írást egy kis ládikóban tartották az otthonukban, és a kéziratot csak Consueló halála után fedezték fel a padlás sarkában.

„A férjem szívében akartam lakni. Ő volt a csillagom, a sorsom, a hitem, a végzetem. (…) A világmindenség összes csillagát összegyűjtöttem a két szememben, hogy a fényében füröszthessem őt” - írta Consueló.

1993-ban egy aszteroidát B-612–es kisbolygónak neveztek el a Kis herceg után, aki valószínűleg maga Antoine volt, a férfi még gyermeki, romlatlan, kíváncsi lénye, gyermekkori énje.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja