SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szerintetek számít a gyerekek fejlődésében, hogy milyen meséket olvasnak nekik?

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-10-14
Hatalmas port kavart az a kisiskolásoknak szóló mesekönyv, amitől a szélsőséges jobboldal könyvdarálással félti a gyerekeket, míg a baloldal értetlenül áll a helyzet előtt. Meseország ugyan mindenkié, de ott is vannak egyenlőbbek. Azok, akiknek olvasnak meséket.
Szerintetek számít a gyerekek fejlődésében, hogy milyen meséket olvasnak nekik?

De tényleg - számít a gyerekek fejlődésében, hogy milyen meséket olvasnak nekik?

Egy-egy mese nem. Különösen, ha az olvasás nem azt jelenti, hogy berakod a YouTube elé, ahol egy ismeretlen "felolvas", hanem reagálsz, válaszolsz is a kérdésekre, beszélsz is vele.

De ha például az a kérdés, hogy a mese a fontosabb, vagy az azt felolvasó szülő, nagyszülő véleménye, hangsúlya, magyarázata - nos akkor nem kérdés hogy ahhoz képest a mese nem számít szinte egyáltalán.

Nyilván minden számít, a nem semmiképp nem jó válasz

A meseolvasás ténye sokkal fontosabb, mint a mese, a megélt, látott világ (a felnőttek példája) sokkal fontosabb, mint az olvasott világ, és egy gyerek fejlődését ezernyi tényező határozza meg (sokkal jobban, mint egy mese).

 

 

A mesélés ténye szerencséssé teszi a gyereket

Eleve onnan induljunk, hogy minden gyerek, akinek mesélnek, pontosítva; akinek olvasott mesét, vagy fejből mondott mesét mesélnek a szülei - jóformán bármilyen is legyen az -, sokkal szerencsésebb és lelkileg sokkal nagyobb muníciót kap, mint az, akinek nem mesélnek egyáltalán, vagy akit csak a tévé elé tesznek.

Ezek a nagyon szerencsés gyermekek a társadalom olvasó embereinek a gyerekei, az összes ember körülbelül 9-10%-át teszik ki.

A többi gyermek a bölcsiben, óvodában találkozik először olvasott mesélvel, sokakat nem is érdekli, mivel nincs hozzá csatolva az az érzelmi élmény, amit a mesélés jelent (Összebújás, intimitás, szeretetteljes légkör, közös nevetés, feloldódás a mese humorában, katarzisában, vagy feszültségoldás a mese csúcspontja után.) Ők eleve a mesék egy kis részét hallgatják meg, nem szeretik, ha olvasnak nekik. Sajnos ők vannak többen.

A maradék esetében azt gondolom, hogy olyan meséket fognak hallani, ami a szerető családjuk körében kedves és elfogadott.

  • Más lesz, aki kizárja Bogyót és Babócát és csak klasszikus meséket enged be,
  • megint más, aki az illusztrátor művészisége alapján választja az olvasmányokat,
  • megint más, aki a népszerű, filmes rajzolt hősök mentén keresi a szórakozást a gyerekének,
  • megint más, aki a népmeséket kedveli, csak a magyar mesékből válogat
  • megint más, aki Anna Peti és Gergő meséit fogja mesélni, stb...

Aki idejében elkezdi a meseolvasást, olvasó embert nevel a gyerekéből, értőn olvasót, az később bízhat benne, hogy a gyerek érdeklődése alapján közösen és önállóan is fog olvasni, és lehet önálló véleménye arról, hogy egy olvasmány érdekes-e a számára, vagy sem.

Azt hiszem, hogy bármit olvasunk a gyereknek, és bárhogy is nézzük a kérdést, az olvasó emberré nevelés szempontjából nagyon is mindegy, hogy melyik az ösvény, amin indulunk. A gyerek önálló lénnyé cseperedik, önálló véleménnyel, önálló könyv és olvasmány választási prefenrenciákkal, és ha ez így van, hát kiváló szülei voltunk.

Tökmindegy, hogy utálom-e a Disney hősöket meg a giccskirálylányokat, és rajongok-e mondjuk Réber László, vagy Szegedi Katalin grafikáiért, kiütéseim vannak-e Bogyótól és Babócától, vagy olvasok-e népmeséket. A lényeg az, hogy az olvasás adta imtim és szeretetteljes érzelmi élményt megalapozzam a kicsiben, hogy mire oda jut, hogy önállóan olvashat, addigra legyen egy olyan világképe, amivel a mi világunkban boldogabban élhet.

Összességében, a sok mese, történet, meg példa amit lát a felnőttektől egyfajta kulturális közeggé, háttérré áll össze, hatással van az értékrendre, a gondolkodásra, a világlátásra. Akinek csak egyféle mesét olvastak vagy nagyon zárt közegben nőtt fel nyilván szegényesebb képpel, kisebb rálátással rendelkezik - bár azt az egy dolgot lehet mélyebben ismeri, míg akinek sokféle meséből állt össze a jelkép- szó-  és élménykincse, sokkal gazdagabban látja majd a világot. 

Indexkép: karin_van_Duke képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja