SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismerd meg a könnyű verstanulás módszerét!

Illés Adrienn [cikkei] - 2020-02-28
Nálunk mostanában minden hétfőre meg kell tanulni egy-egy újabb verset. Ezért arra gondoltam, megosztom veletek a könnyű verstanulás zseniális módszerét, amit édesanyámtól, korábban gyakorló pedagógustól hallottam.
Ismerd meg a könnyű verstanulás módszerét!


A könnyű verstanulás fejleszti a logikát

A gyerekek tanulási képességeinek fejlődésében, a tudásanyag elsajátításában nagyon nagy szerepük van a memoritereknek. A memoriter egy szöveg, tananyag vagy vers fejből, könyv nélkül való elsajátítását, memorizálását jelenti.

A verstanulás erősen fejlesztő hatású mind a gyermek logikájára, mind a gondolkodási képességére nézve. A memorizálás tágítja a memória kapacitását is, ami természetesen összefügg a beszédképességgel, valamint a szókincs nagyságával is.

 
A könnyű verstanulás módszere

A módszer alapja a kézírás, vagyis a megtanulandó vers/szöveg egészének vagy egy részének a kézzel történő leírása. A kézírás ugyanis segít az idegrendszernek a memorizálásban.

Nézzük meg a verstanulás módszerét egy konkrét példán keresztül. Móricz Zsigmond: A török és a tehenek című verse közepes nehézségű, így eldönthetjük, hogy nulladik lépésként először leírja-e az egész verset a gyermek, vagy rögtön az első lépéssel kezd.


1. A könnyű verstanulás első lépése

A vers elolvasása után kérjük meg a gyermekünket, hogy a mű valamennyi versszaka esetében írja le minden sor első szavát. Vagyis a példánkban:

Volt

Sose

Nem

Milyenek

 

Egyszer

Lát

Csudálkozik

Ilyenek

 

Én

Mi

Számlálgatja

Hány

 

Meg

Három

Fehéret

Meg

 

Nem

S

Ez segít neki vizualizálni, illetve memorizálni a verset.

Könnyű verstanulás

 

2. A könnyű verstanulás második lépése

A következő lépésben már csak a felírt szavak első betűit hagyjuk meg, a szó többi részét töröljük:

V

S

N

M

 

E

L

C

I

 

É

M

Sz

H

 

M

H

F

M

 

N

S

Ha már ezzel a segítséggel jól megy a vers, jöhet a harmadik, utolsó lépés.

 

3. A könnyű verstanulás harmadik lépése

Az utolsó lépésben már csak az egyes versszakok első betűjét hagyjuk meg, ezzel segítünk a gyerekeknek abban, hogy tudják, mi következik. Ha esetleg az első betű kevés lenne, akkor segíthetünk nekik úgy is, hogy minden versszak első szavát íratjuk le velük, és utána rövidítjük csak le az első betűre:

V(olt)

 

E(gyszer)

 

É(n)

 

M(eg)

 

N(em)

Ezt követően a gyermekek már segítség nélkül is el tudják majd mondani a verset.

Érdemes kipróbálni és minél előbb napi gyakorlattá tenni a könnyű verstanulás módszerét, hiszen a gyerekeknek tanévről tanévre egyre jelentősebb tudásanyagot, versmennyiséget, szöveget kell könyv nélkül memorizálniuk. Ez a módszer folyamatosan a segítségükre lesz az évek során, hogy megkönnyítse számukra a hosszabb, nehezebb versek megtanulását felső tagozatban, illetve a középiskolás évek során is.

Ha tetszett a könnyű verstanulás módszere, kérlek, oszd meg a cikket azokkal az ismerőseiddel, akiknek szülőként szintén segítséget, könnyebbséget jelenthet!

Forrás: suli360.hu

A www.suli360.hu weboldal azért jött létre, hogy megkönnyítse számodra az iskolakeresést és választást, illetve hogy a szülők is segítséget tudjanak nyújtani egymásnak ezekben a témákban.

Suli360


Kapcsolódó cikkeink:

Kép: PublicDomainPictures / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja