SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így fejleszti gyermeked jellemét, ha cica mellett nő fel

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-08-06
Nem is gondolnánk, mi mindenre jó egy macska a háznál - azon kívül, hogy távol tartja az egereket, a gyermekünket is rengeteg hasznos dologra taníthatja, például a beleegyezés fontosságára. Vajon mit tudhat jobban, mint mi?
Így fejleszti gyermeked jellemét, ha cica mellett nő fel

Hogyan tanítsd meg a gyereked a beleegyezés fontosságára? Szerezz egy cicát!
 

Miért fontos megtanítani a gyermekeket a beleegyezés fontosságára?

Manapság rengeteget hallunk a beleegyezés fontosságáról, amire már egészen kicsi kortól el kell kezdenünk tanítani a gyermekeinket. Rendkívül fontos, hogy tudja, a beleegyezése nélkül senki nem tehet olyat vele, amit nem szeretne: nem fogdoshatják, ölelgethetik, simogathatják.

Ez rá is érvényes: ő sem tehet olyat másokkal, amibe ők nem egyeztek bele. Ilyen módon elkerülhetjük, hogy a gyermek szexuális zaklatás áldozata legyen azért, mert azt hiszi, normális, ha valaki olyan helyen ér hozzá, ami számára kellemetlen. Azt is megelőzhetjük, hogy később ő tegyen ilyesmit, hiszen nagyon korán rögzül benne, hogy engedély nélkül nem érhet hozzá másokhoz.
 

Hogyan segíthet a gyermek jellemének fejlődésében egy macska?

Míg a kutyusok ránk, emberekre Istenként gondolnak, a cicák saját magukat látják annak, éppen ezért úgy gondolják, megtiszteltetésnek tekinthetjük, ha megsimogathatjuk és „szolgálhatjuk” őket. Ez jelentős különbség köztük, ugyanis a legtöbb kutyus örömmel veszi a simogatást és az akár órákon át tartó nyüstölést; a cicák azonban máshogy vannak összerakva. Velük csak akkor tudunk törődni, ha ők is akarják. Ha nincs kedvük a simogatáshoz, akkor semmiféleképpen nem fogják engedni, inkább elvonulnak egy nyugodtabb helyre, vagy valamilyen jelzéssel a tudtunkra adják: most nem kérnek belőlünk, jöjjünk vissza később.

A gyerekekkel sem viselkednek máshogy: a legtürelmesebb cica is meghúzza a határokat, amikor nem szeretné, hogy nyüstöljék, ez pedig nagyon sokat segíthet gyermekünk jellemének fejlődésében. Eleinte talán rosszul esik majd neki, amikor a cica otthagyja, hosszútávon azonban kifejezetten jó hatással lesz rá, hiszen megtanulja, hogy a beleegyezés elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát.

A gyermek szocializációjában is jelentős segítséget nyújthat számára ez a lecke: amikor gyerekek közé kerül, tudni fogja, hogy nem erőszakoskodhat más gyerkőcökkel, ha azok nem akarnak vele játszani, és ő is nagyon hamar meghúzza a határokat azokkal szemben, akik túlságosan rámenősek.


Türelem, gondoskodás, felelősség

A beleegyezés fontossága mellett a türelmet is hamar megtanulja a cicával felnövő gyerkőc, hiszen ki kell várnia azt a pillanatot, ami a cicának is megfelel a játékhoz.

Felelősségre is könnyen taníthatjuk a cicánk segítségével: korától függően adjunk neki feladatokat a cicával kapcsolatosan! A kisgyermekekre rábízhatunk egyszerű teendőket, mint például a cica szőrének kifésülése (amennyiben a cica nem tiltakozik), vagy a vizes tálkájának megtöltése. Fontos, hogy ezeket a feladatokat minden nap meg kell csinálnia, hiszen ha nem csinálja meg, a cica jár pórul. Nagyobb gyerekekre fontosabb feladatokat is rábízhatunk, mint például a macska etetése és a macskaalom tisztán tartása. Kiváló küldetés ez minden gyerek számára, hiszen ilyen módon megtanulja, mit jelent a felelősségvállalás: ha elfelejti megtölteni a tálat, az általa szeretett cica nem tud majd inni.


Milyen korban érdemes cicát beszerezni, és honnan?

Már a gyermek egészen pici korában beszerezhetünk egy cicát, azonban ha totyogónk van, oda kell figyelnünk, nehogy olyat tegyen, ami az állatnak fáj, és csak felügyelettel szabad simogatnia. Fontos észben tartani, hogy egy állat rengeteg felelősséggel jár, ezért ha úgy érzed, túlterhelt vagy és sok lenne számodra még több feladat, halasszátok el a cica-projektet.

Ha úgy gondolod, készen álltok arra, hogy befogadjatok egy új családtagot, érdemes a menhelyeken körülnézni először. Az örökbefogadás számos előnnyel jár: a menhelyen ismerik minden cica személyiségét, így tudni fogjátok, mire számítsatok.

Kicsi gyerek mellé érdemes olyan állatot örökbe fogadni, aki nem túlságosan fiatal, nyugodt és kiszámítható. Egy kiforrott személyiségű macskánál kevesebb meglepetés érhet, mint egy fejlődésben lévő, virgonc kölyöknél. A mentett állatok nagyon hálásak, és garantáltan rengeteg szeretetet fogtok tőlük kapni.

Ha eddig úgy gondoltad, haszontalan lenne egy macska a háznál, gondold át még egyszer: nagyobb segítség lehet a gyermeked nevelésében, mint gondolnád! Egy biztos: a gyerekeknek olyan dolgokat tud megtanítani, amik egész életükben a hasznukra válnak majd.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja