SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kérés, aminek csak rossz szülő enged: - Hadd szülessen kölyök nálunk!

Gáspár Katalin [cikkei] - 2021-04-08
A gyerekeink felelős állattartásra nevelése fontos feladat. Az a szülő, aki a "gyerek kedvéért" engedi a felesleges kisállat szaporulatot, pont az ellenkezőjét műveli, noha könnyen azt hiheti, hogy jót tesz a gyereknek.
A kérés, aminek csak rossz szülő enged: - Hadd szülessen kölyök nálunk!

Régen, még a mai szülők /nagyszülők gyerekkorában természetesnek számított, hogy a cicák a ház körül szabadon bóklásznak, a kutyákon nevettek, ha "szerelmesek voltak" és kínjukban a kanok sírtak a görcstől, vagy nem törődtek vele, ha a szukák a sokadik almot ellették ész nélkül, és a tejláztól kótyagosan keringtek a méteres láncokon, ösztönből keresve a kölyköket. Ha beledöglött, hát hoztak másikat.

A nagypapa, nagymama, vagy a szükő engedi őket szaporodni, akár évente többször is, és a nem kívánt szaporulatot, kedvük szerint vízbe ölik, elássák, agyoncsapkodják. Vagy épp megtartanak egyet, játszódhassék a kisgyermek. Pedig az állat nem játék, a kegyetlenkedés nem természetes, a törvény pedig azóta sokat szigorodott, sőt a túlszaporodott kedvenc állat állomány is hatalmas veszélyt jelent a teremészetre. 

Hatalmas környezeti kárt jelentenek a túlszaporodott kedvencek 

Szinte évente érkezik hír, hogy a vadállományt, vagy a kerteket dézsmáló, falkába szerveződött kóbor ebek károkozása miatt mindegyiküket ki kell lőni. A macskák eddig a pillanatig több, mint 30 honos hazai állatfajt sodortak a kihalás szélére ebben a században. Ezekért pedig az ember a felelős. Az az ember, aki engedi a kutyáit és a macskáit szaporodni, miközben a gazdára váró állatok száma évről évre nő.

A hazai kutyaállomány - melyek regisztrálva vannak - meghaldja a hárommillió példányt, a regisztrálatlan állatok száma óvatos becslések szerint legalább egymillió. Ez azt jelenti, hogy a tízmillió lakosra vetítve MINDEN háztartásban van már legalább egy kutya. Ha statisztikailag nézzük, akkor egyetlen új kutyára sincs már szükség, hiszen bárki, aki csak kutyát szeretne, találhat magának valamelyik erre szakosodott szervezetnél, vagy vásárolhat fajtatiszta ebet, a tenyészetekben.

A cicák száma - mivel nincs statisztikai mérés róluk - vélhetően több. Becsült adatok szerint akár a kutyák duplája is lehet. A cicák többségét - hiába az álletvédelmi törvény, mely kimondja, hogy a gazda köteles a kedvencét birtokon belül tartani - mostoha körülmények közt, szabadon kóborolva, orvosi ellátás, oltások, féreghajtás és egyszerű élősködők elleni védelem nélkül tartják, már ha a rossz minőségű, maradékkal etetés tartásnak számít egyáltalán. A cicák közül a felelősen tartott családi kedvencek száma - szintén becsült adat - nem éri el az egymilliót. A különbség? Nos igen. Ennyi állat van kitéve többé-kevésbé kínzásnak, lassú halálnak, autó alá kerülésnek. 
 

Mit jelent a felelős tartás? 

  1. Első körben azt, hogy az állat birtokon belül van és elengedő mozgástérrel bír. Kutya esetében nem köthető ki rövid láncra vagy túl kicsi helyre sem zárható be, nem szökhet ki a területéről - macska esetében nem hagyható kóborolni. 
  2. Az állat nem ivaros. Mind macska, mind a kutya - nemtől függetlenül - hatalmas veszélyben van, ha ivarosan tartja a gazdája. A bent tartott macskák általában nem is elviselhetők a folyamatos ivarosodással kapcsolatos jelzések miatt. A kutyák számára is jobb, hogyha a betegségek, a fertőzések és a balesetek (szökések) elkerülése érdekében ivartalanítva vannak. Így elkerülhető a nem kívánatos almok születése, és a temérdek kóbor állat számának növelése. 
  3. Rendelkezik oltási könyvvel. Mind kutya, mind a macska esetében az alap immunizáció, valamint az fertőzésekkel szemben védő oltások beadatása alapvető kéne legyen. A kutyákba kötelező chipet rakatni - cicákba is ajánlott. Ez feltételezi, hogy legalább évi egy alkalommal orvos látja az állatot. 
  4. Folyamatosan védelmet kap élősködők és paraziták ellen. Féreghajtást kap negyedévente, és folyamatosan, egész évben a bolhák, kullancsok, szúnyoglárvák és "barátaik" elleni cseppet, tablettát, vagy nyakörvet kap. 
  5. Van saját "vagyona"  - Van saját helye, a kutyának van póráza, nyakörve, a cicának alomtálja, saját táljából ehet, olyan eledelt, ami fajának és életkorának, fizikai állapotának megfelelő. (Nem maradékon, vagy főzött moslékon él.) 
  6. Folyamatosan foglalkoznak vele, játszanak vele, simogatják, fésülik, ha állapota romlana, azt észreveszik, orvosi ellátását biztosítják. Kutya esetében az alapvető képzését is biztosítják.

 

A fentiek értelmében a felelős tartás eleve kizárja még a lehetősőgét is annak, hogy a gyerek kérésére kicsinyek születhessenek. Ha azonban mégis úgy alakulna, hogy az állat ivaros maradt, és megtörtént a párosodás, akkor sem késő még a kedvencet ivartalanításra vinnünk, hiszen kutyák esetében a vemhesség kb feléig, a cica esetében a vemhesség előrehaladott állapotáig a kölyök elhajtható, vagy az ivartalanítás elvégezhető. 

 

"Megélje a születés csodáját"

Sokszor a szülők ilyenekkel indokolják a gondatlanul született almok létezését. Hogy a gyerek megapasztalja milyen a kicsik élete, hogy megélje a születés csodáját, hogy meganulja a természet rendjét, stb.. Ezektől valójában csak a felelőtlen állattartást tanulja meg. A gyerek vajmi kevés részt vállal az egészből, és bár kétségtelen, hogy a kölyök állat mindig cuki, de traumát okozhatunk a kölykök gazdásításakor a gyereknek, aki megszereti a kicsiket. Ugyanakkor ennyi kicsit megtartani sincs mód egy felelős háztartásban. 

A gyerek többnyire nem hülye - a szülő szokott az lenni! 

Ma már a gyerekek nagyon is értik, hogy a Föld a mi kezünkben van és vigyázni kell rá. Értik azt is, ha a nyelvükön elmondjuk, hogy a kedvenceinkből túl sok van, és nem nagyon lehet felelős gazdit találni a számukra. Ha mégis ügyesek vagyunk, és találunk, úgy azok az emberek nem menhelyről fogadnak be, hanem a mi felelőtlenül megszületett kutyáinkból/cicáinkból, így a menhelyen sínylődő állatok száma nem csökken.
Azt is könnyen megértik, hogy bármikor megnézhetünk egy videót a cicák születéséről, vagy elkirándulhatunk egy menhelyre, ahol megnézhetjük a kicsike állatokat. Ehhez nem szükséges, hogy a mi kevenc kutyusunk, vagy cicánk kölyke legyen, hiszen neki sem jó sem a vemhesség, sem az ellés, sem a szoptatás. Ez ugyanúgy rengeteget kivesz egy állatból, ahogy az emberből. Nem véletlen, hogy az ember is folyamatosan kiegészítőket, vitaminokat szed, a kisállatok esetében sincs ez máshogy. 

A pénzügyi terhek sem alacsonyak 

A felelős kölyök alom elindítása komoly pénzbe kerül, ha pedig felelőtlenül csináljuk, éppen hogy nem felelősségre neveljük a gyereket. A kölykök 8 hetes korukig kutyák esetében két, cicák esetében egy oltással kellene gazdához menjenek. A kutyák csak chipelve adhatók gazdihoz. Az ellés is járhat problémával, ami állatorvosi beavatkozás esetén könnyen gömbölyödk egy havi fizetésnyi összeggé. A kiskutyák /kiscicák megfelelő etetése sem filléres mulatság, és a kiegészítők sem ingyen vannak számukra. Ha mindezt kihagyjuk? Nos akkor a betegségek, a kínhalál kockázatával nézünk szembe, ami megint nem felelősségteljes viselkedés. és nem arról volt szó, hogy ezt akarnánk a gyereknek megtanítani? 

A kisállat ivartalanítása, a kölykök halomozásának kényszere nélkül is megismerhet a gyerek kölyök állatokat, és a család együttes beleegyezésével, felkészülten, akár saját állatot is örökbe fogadhat, melynek ellátásában természetesen közösen vesznek részt. 
Legyünk felelős és jó szülők, válasszuk az ivartalanítást, és tanítsuk a gyereket a jó szeretetre! 
 

Emila Yusof fotója a Pexels oldaláról 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja