SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Államosították a teljes meddőségi szektort - az ingyenességnek azonban akadnak hátulütői is

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-07-21
2022. július 1-jétől már nem jelentkezhetnek magánúton kórházakba azok a párok, akiknek valamilyen oknál fogva nem lehet természetes úton gyermekük. A kormány egy tavalyi kormányrendelet értelmében államosította az összes reprodukciós eljárással foglalkozó magánkórházat, azoknak pedig, akik ebben nem akartak részt venni, megszüntette a működését. Milyen előnnyel és milyen hátránnyal jár ez a gyermekre vágyó pároknál?
Államosították a teljes meddőségi szektort - az ingyenességnek azonban akadnak hátulütői is

Hogyan kezdődött mindez?

Sok pár fellélegzett, amikor 2019 karácsonya környékén bejelentették, hogy hat magánklinikát államosítanak, és ezzel a reprodukció eljárások költségét nagymértékben csökkentik. Ebbe beletartoztak a szűrővizsgálatok, a kezelések, illetve a hozzájuk tartozó gyógyszerek, amelyekért a magánklinikák súlyos pénzeket kértek el a gyermekre vágyó pároktól. Ezzel egyidőben megalakult a Humán Reprodukciós Laboratórium, amely több mint 300 ezer gyermek születését segítheti elő az elkövetkezendő években, valamint ahol kutatásokat és klinikai vizsgálatokat végezhetnek a meddőség megértése és csökkentése érdekében.

A kormánynak az államosítással nem titkolt szándéka volt, hogy elősegítsék a gyerekek születését hazánkban, valamint Gulyás Gergely miniszter azt is hozzátette, hogy számtalan visszaélés történt az elmúlt évtizedek során, amelynek szeretnének véget vetni az államosítással és az új laboratórium létrehozásával. Hamarosan azonban kiderült, hogy nem ilyen egyszerű a történet, és számos hátulütővel jár az, hogy megszűnnek a magánellátások, és az ingyenesség nem minden.


Két magánklinika ellenállt

A Reprosys Kft. és a Versis Clynics eleinte nem szeretett volna az államosított kórházak közé tartozni. Amikor világossá vált számukra, hogy nincs más út, mint a kórházak megszűntetése, már késő volt, hiába ajánlották fel, hogy vásárolja meg őket is az állam, már csak elutasító választ kaptak, így 2022. június 30-án átszállításra kerültek az ott tárolt embriók. A Reprosys-nál tárolt embriókat és hímivarsejteket a Dévai Intézetbe, míg a Versis Clynics-en tárolt reprodukciós anyagokat a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumába szállították át. Ez körülbelül 2000 embriót és több ezer hímivarsejtet jelent, azonban pontos adatokról nincsenek információink.

Országszerte jelenleg 12 meddőségi központ működik, ebből 7 Budapesten és öt vidéken. A fővárosban található intézmények közül az előbb említett Szent János Kórházban végzik a legtöbb beültetést, amely évi 1500-at jelent.
 

Milyen előnnyel járt az államosítás?

A legnagyobb előnye a reprodukciós klinikák államosításának egyértelműen az volt, hogy az állam átvállalja a beültetéssel és a kezeléssel járó költségeket. Ezért korábban egy magánklinikán akár 1-2 millió forintot is elkérhettek, most 6 inszeminációs eljárást és 5 lombik beültetést a társadalombiztosító fizet. Ha ezeken felüli beavatkozásra kerül sor, az már természetesen ugyanúgy pénzbe kerül, de jóval olcsóbban megúszhatják a párok, mint korábban. Az azonban nagy hátrány, hogy a konzultációk - mind az orvossal, mind az embriológussal - nem biztos, hogy ugyanazon a színvonalon zajlanak, mint korábban.


Milyen hátránnyal járt az államosítás?

Mint minden átállásnál, itt is felmerültek problémák. Első és legfontosabb pont, amibe az államosított magánkórházak ütköztek, az az ingyenessé tétel volt. Számtalan gyógyszer ára 0-ra, vagy minimális összegűre csökkent, és a kormány azt ígérte, hogy 2020. januárjától ez zökkenőmentesen fog működni, ám sajnos az OEP számok hiánya miatt a klinikák legtöbbje júliusig a megszokott áron és a megszokott módon tudta felírni ezeket. Se a vérvételek, se a receptek nem voltak ingyenesek, több intézményben javasolták, hogy várjanak inkább a beültetéssel és a beavatkozásokkal addig, amíg hivatalosan ingyenessé nem válnak, ez pedig 2020. szeptembere előtt nem nagyon történt meg.

Emellett hirtelen megnövekedtek a várólisták, ugyanis aki addig eddig a pénz miatt halogatta a beültetéseket, az az ingyenesség hírére szinte azonnal lecsapott a lehetőségre. Így féléves várólista alakult ki, ami sok pár esetében rendkívül hosszúnak számít, hiszen van, hogy órák vagy napok is számítanak egy-egy beültetésnél, kezelésnél. Sokan ennek hatására Szlovákiában és Csehországban kerestek fel magánkórházakat, ahol rövidebb várakozási idővel, kb. ugyanazon az áron, mint korábban Magyarországon juthattak magas ellátáshoz és gyors kezeléshez.

Ami szintén felmerült problémaként, hogy számos orvos hagyta el a pályát, miután államosították a kórházakat, ami nem meglepő, hiszen teljesen más fizetésért és más konstrukcióban kell dolgozniuk, mint korábban. Emellett vannak olyan csoportok, akik például az ingyenességtől teljesen elesnek, mint például a 45. feletti nők, vagy azok, akik nem fizetnek Magyarországon TB-t, valamint az említett öt beültetésen már átesettek.

Úgy tűnik, a népességfogyás megállításához nem az ingyenesség a kulcs. A szakszerű ellátások, a bővített szolgáltatások és a megfelelő munkaerő, valamint az innovatív kutatások és a fejlett laborok is nagyban hozzájárulnának ahhoz, hogy többen akarjanak részt venni inszeminációs – vagy lombikprogramban.

Indexkép: Solen Feyissa képe az Unsplash.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja