SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A női meddőség hátterében álló leggyakoribb pszicho-neuro-endokrin problémák 4. rész: Az életmód; a meddőség kezelése

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2019-12-04
Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség problémája drámai méreteket öltött (1. ábra). A párok 25-50 %-ánál már az első gyermek megszületése is nehézségekbe ütközik! "Mi lehet az oka?"- teszik fel joggal a kérdést. A válasz nem egyszerű, mert a meddőségnek orvosi szempontból nagyon sok oka lehet, ugyanis általában több tényezős, ún. multifaktoriális problémáról van szó.
A női meddőség hátterében álló leggyakoribb pszicho-neuro-endokrin problémák 4. rész: Az életmód; a meddőség kezelése


Életmód és meddőség
 

Életmód és meddőség
 

Helyes életmód, táplálkozás, étrend fogantatás elősegítéséhez

  • Fogyasszon tápláló és kiegyensúlyozott ételeket, ne hízzon el!
  • Egyen sok bioételt: gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat
  • Zárja ki az étrendjéből a nem tápláló ételeket, mint a vörös húsok, mesterséges édesítők, egyszerű szénhidrátokat, ill. előre elkészített ételeket
  • A fő tápanyagokat az ételekkel vigye be a szervezetbe, kiegészítve magzatvédő vitaminnal, Omega-3 készítményekkel, C vitaminnal és cinkkel, foláttal (a folsav nem elegendő!), szelénnel
  • Igyon sok vizet a megfelelő hidratáció érdekében, a tápanyagok megfelelő felszívódásához és a méreganyagok kiürüléséhez.
  • Ne dohányozzon, ill. hagyja teljesen abba.
  • Semmilyen alkoholtartalmú italt nem fogyasszon.
  • A koffein, kávébevitel csökkentés maximum 1-2 csésze kávéra
     

A női meddőség kezelésének legfontosabb kiegészítő formái

A meddőség kezelése helyett a legjobb megoldás a természetes úton való teherbe esés lenne. De ha egy pár már több mint 2 éve hiába próbálkozik, a luthealis támogatás, a peteérést serkentő szerek, a refertilizációs műtét, az inszemináció és még számos lehetőség is szóba jöhet a meddőség sikeres kezelésére. Ehhez bizonyos tényezők pontos ismerete szükséges, de nagyon fontos a spontaneitás. Különösen a 20-30-as éveiben járó pároknál fölösleges a kapkodás, az idegeskedés, esetleg a túlzott "kivizsgálás" és terápia. Nyugalom, türelem, semmi stressz és görcsösség. A lelki tényezők, a túlzott "akarás" sokszor gátja lehet a sikernek.

A spontán fogantatáshoz a spermiumok és a petesejt megfelelő időben, megfelelő helyen és környezetben való találkozása szükséges, a fogamzásgátlásnál leírtakat itt éppen ellenkező előjellel használjuk ki. Tudni kell, mikor van a peteérés (ovuláció), ehhez nyújt segítséget többek között a http://www.intima.hu/intim-naptar is. A menstruációs ciklus 28 napját három fázisra osztjuk fel. Az első fázisban a petefészkek petesejtet érlelnek, közben a méh nyálkahártyája vastagodik a beágyazódáshoz szükséges mértékben. A 28 napos ciklus közepén a petefészekben megérett tüszőből megtermékenyülésre váró petesejt szabadul ki. Ha a ciklus hosszabb, akkor ez néhány nappal később következik be (a 32 napos ciklusnál pl. a 18. napon). A megtermékenyülés a várható peteérés körül, 48-72 órán keresztül a legvalószínűbb. Amennyiben bekövetkezik a megtermékenyülés, az elő embrió a petevezetőn keresztül vándorol a méh felé, s kb. 5 nappal később történik meg a beágyazódás a méh üregében.

A méhen kívüli terhesség (extrauterin graviditás) akkor jön létre, ha az elő embrió lassabban vándorol, hosszú kanyargós lefutású, vagy részben beszűkült, gyulladásos, esetleg renyhén mozgó kürt miatt a beágyazódás a kürtben kezdődik meg. Ez életveszélyes állapot - hasűri vérzést okozhat. Leggyakrabban műtéti megoldás javasolt még mielőtt megreped a kürt, hogy csonkolás nélkül tudjunk gyógyítani. A méhen kívüli terhesség diagnosztikájában az un. béta-HCG meghatározás és a hüvelyi ultrahang játszik szerepet. Eközben a petefészekben fejlődésnek indul a sárga test, mely által termelt hormon elengedhetetlen feltétele az egészséges terhességnek, illetve a méhnyálkahártya megfelelő megvastagításának - ezt bizonyos gyógyszerekkel elő lehet segíteni.


Szexuális tanácsadás

Fontos lehet a szexuális élet időpontjának és formájának, gyakoriságának megválasztása a spontán teherbeesés elősegítése céljából. A termékeny periódus a várható menzeszt megelőző 14 nap körül van (ez 28 napos ciklusnál félidőben, azaz a 14. napra esik), a termékeny peridus így a 12-16 nap közzé tehető. Hőmérőzéssel és egyéb módszerekkel, pl. follikulometria (a peteérés ultrahangos követése) segítségével a hatásfok növelhető. Sok népi praktikus gyógymód is alkalmazható, pl. hogy a házasélet után ne keljen fel, maradjon fekve 1-2 óráig, és ne alkalmazzon hüvelyöblítést. Úgynevezett magzatvédő vitaminok és E vitamin alkalmazása, vagy a kis dózisú aspirin is elősegítheti a sikerességet.

Lutealis támogatás

A ciklus második felében - a peteérés után - a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest a kialakuló terhességek hormonális fenntartásában lényeges szereppel bíró progeszteront termel. A progeszteron tehát a méhnyálkahártya szerkezetét az embrió befogadására alkalmassá teszi. Amennyiben a termelt progeszteron mennyisége nem megfelelő, vagyis sárgatest elégtelenség áll fenn, akkor szabálytalan havi ciklus, teherbeesési nehezítettség, illetve fennálló terhesség esetén vetélés következhet be. Ezen hormon pótlása által (luthealis támogatás) orvosolhatjuk a fenti problémákat. Az ezt elősegítő készítmények: Utrogestan, Duphaston.

Peteérést serkentő gyógyszerek - ovuláció indukció

Leggyakoribb a tablettás (ilyen pl. a klomifen-citrat-Clostylbegyt) illetve injekciós hormonális stimuláció. Ultrahang vizsgálattal, follikulometriával a folyamat végigkövethető, így pontosan meghatározható a teherbeesés szempontjából optimális időszak. A várható peteérés idejétől a kezelést kiegészítve sárgatest hormonkezeléssel a ciklus második felében a sikeresség tovább növelhető.

Refertilizációs műtétek

Az átjárhatatlan petevezetők műtéti átjárhatóvá tétele az IVF-ET programokkal háttérbe szorult. Részben a költségek, részben a megterhelés és a komoly szakember és felszerelésigény (operáló mikroszkóp, hosszú altatás) miatt, valamint bizonytalan kimenetel miatt.

Inszemináció

A homológ vagy heterológ művi inszemináció mesterséges ondóbevitel (saját vagy idegen spermiummal), amelyet a petefészek stimuláció-ovuláció indukció után végeznek mester-ségesen dúsított vivő-tápanyaggal ellátott spermiummal. Lényege tehát az, hogy a spermát a méhnyakba vagy a méhűrbe juttatják vékony szonda segítségével a tüszőrepedés idején. A spermiumok származhatnak férjtől vagy ismeretlen donortól.

Mesterséges ondóbevitel a következő esetekben ajánlott:

  • A sperma minősége és/vagy mennyisége nem megfelelő
  • Közösülési képtelenség szervi elváltozás vagy pszichés ok miatt
  • A sperma a méhszájon keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák, spermiumellenes ellenanyag van a nyákban)
  • Immunológiai okok fennállása esetén. Ismeretlen eredetű meddőség (teljes körű kivizsgálás után a meddőség tényleges okát nem sikerült kideríteni). Ilyenkor a stimulációval egybekötött insemináció jelentősen növelheti a teherbeesés esélyét.

IVF-ET (In Vitro Fertilizáció Embrió transzfer)

Amennyiben terhességet a korábban felsorolt módszerekkel sem sikerül elérnünk, a párt a kezelés csúcsának nevezhető IVF-ET (In Vitro Fertilizáció Embrió transzfer), azaz lombikbébi programban ("Lombikban történő megtermékenyítés a megtermékenyített petesejt vissza ültetésével") kezelhetjük. Ennek számos módja van, de az alapfolyamat hasonló: stimulációt követően a petesejteket un. punkcióval leszívják, s azt megfelelő táptalajon saját vagy spermabankból származó spermiummal megtermékenyítik, és a megtermékenyített petesejteket néhány nap múlva visszaültetik.

Az ikerterhesség asszisztált technika esetén gyakoribb a szokásosnál. Sokféle technikával lehet kiegészíteni a kezelést, különösen, Intra-Citoplazmatikus Spermium Injektálás - a spermium a petesejtbe juttatása (ICSI) segítségével. A gyenge minőségű spermakép esetén szükség lehet arra, hogy a spermiumokat bejutassuk a petesejtbe. A mikro manipulációs eljárás során a petesejtet egyik oldalon egy eszközzel rögzítik, és vékony tűvel, direkt bejuttatják a spermiumot a petesejt belsejébe

Az ICSI indikációja:

  • Alacsony spermiumszám
  • A mozgó spermiumok számaránya 20%-nál kevesebb
  • Nagyszámú abnormális spermium (több mint 70% kóros)
  • Gyenge célirányos (progresszív) mozgás esetén
  • Ha az előző IVF ciklusban a petesejtek egyáltalán nem termékenyültek, vagy nagyon alacsony (20%-nál kevesebb) volt a spontán megtermékenyült petesejtek aránya
  • Az un. azoospermia esetén, amikor az ejakulátumban egyáltalán nincs spermium, az ICSI eljárás akkor is végrehajtható a heréből, ill. mellékheréből biopsziával nyert szövet segítségével, amelyből a spermiumok kinyerhetők.

Asszisztált hatching (AHA)

A petesejteket, és megtermékenyülés után az élő embriókat egy védőburok, úgynevezett zóna pellucida veszi körbe, melynek vastagsága fontos szereppel bír a megtermékenyülés folyamatában. Azokban az esetekben, amikor a páciens 35 év feletti, második sikertelen IVF ciklus után van, vagy ha mikroszkóppal vastag zona pellucidát mérnek, egy másik technika segíthet sikeres terhesség létrejöttében: az asszisztált hatching (AHA) technika. Ez egy olyan mikromanipulációs eljárás, amely során az embriót körülvevő zóna pellucidán kis nyílást ejtenek, közvetlenül az embrió visszaültetés előtt. Az embriótranszfert követően ezen a kis nyíláson keresztül az embrió könnyebben szabadul ki a burokból és tapad meg a méhnyálkahártyán. Erre többféle módszer is lehetséges: mechanikus, kémiai és a lézeres hatching.
Ezzel az eljárással az embrió beágyazódása, így az IVF-ET kezelések sikeressége jelentősen növelhető. A sikerességet és az egészséges utódok arányát, valamint a genetikailag beteg embriók kiszűrésének hatásfokát növelhetik a nagy anyagi ráfordítást, magas szintű technikai és személyzeti követelményeket támasztó preimplantációs genetikai diagnosztika vizsgálatok (PGD - a visszaültetés előtti genetikai diagnosztika).


A meddőség lelki háttere

A mindennapi gyakorlatban a lelki folyamatok vizsgálata gyakran nem kap kellő hangsúlyt. Ennek több oka is lehet. Az egyik nem lényegtelen magyarázat, hogy az evidenciákon laboratóriumi adatokon alapuló orvosi szemlélet gyakran kizárja a pszichés okok vizsgálatát, mivel nincs olyan teszt, amely nagy bizonyossággal jelezhetné  ennek a fontos tényezőnek a lehetséges kiváltó szerepét meddőségben. Ennek a témakörnek  könyvtárnyi irodalma van, de terjedelmi okok miatt csak a leglényegesebbeket említem meg:

  1. Várandóssággal kapcsolatos szorongás (pregnancy related anxiety) koncepciójának átfogó elemzésekor az alábbi következtetésekre és definí¬cióra jutottak. A várandóssággal kapcsolatos szorongás önálló szorongásforma. A várandósság¬gal kapcsolatos szorongás a csecsemő és az anya esetleges betegségeivel, az egészségügyi el¬látórendszerrel kapcsolatos negatív tapasztalatokkal, a várandós¬sággal, szü¬léssel és a gyermekneveléssel kapcsolatos szorongást és félelmeket valamint a mindezekhez társuló túlzott aggodalmat és szomatikus tüneteket foglalja magában. A szorongásnak ez a formája összefügg a váran¬dóság észlelt kockázataival és veszélyeivel, az alacsony kontrollérzettel és az ezekkel kapcsolatos túl¬zott aktivitásával. A szorongás specifikus for¬máit illetően elmondható, hogy a szüléssel kapcsolatos félelmek összefüggést mutattak a szülés módok (spontán szülés, császármetszés) választható formáival, valamint a vetélés, a fejlődési rendellenességek vélt lehetőségeivel.
  2. A szexuális egészséggel kapcsolatos aggodalmak a nők körében gyakoriak. Ha egy szexuális probléma komoly szorongást és károsodást okoz, ezt szexuális diszfunkcióként lehet diagnosztizálni. A nők szexuális rendellenességeit alapvető gondozási körülmények között lényegében gyakran nem ismerik fel és értelemszerűen nem kezelik őket.  Azok a klinikusok, akik nem specializálódtak a szexuális gyógyászatban, nem foglalkoznak a nők szexuális egészségügyi problémával. A női szexuális diszfunkcióknak külön osztályozása, meghatározása és diagnosztikai kritériuma van ennek ismertetése meghaladja ennek az írásnak a kereteit. Fontos azonban kiemelni, hogy a szexuális szorongás kulcsfontosságú elem a  női szexuális diszfunkció (FSD) meghatározásában és diagnosztizálásában. Általában a stressz, aggodalom, boldogtalanság, frusztráció, harag vagy reménytelenség jellemzik. Olyan szorongó viselkedésként nyilvánulhat meg, mint például a szexuális aktivitás csökkenése. A személyes szorongás összekapcsolható a nők saját szexuális problémáival, vagy partnerével és kapcsolataival való esetleges hatásaival.
  3. A nők szexuális működését számos bioszociális tényező befolyásolja.  Legismertebb kockázati tényezők a depresszió, a rossz önértékelés, a szorongás, az alacsony iskolai végzettség, a partner szexuális problémái, a szexuális visszaélés, a házassági nehézségek, a stressz, az antidepresszánsok használata, a rossz egészségi állapot, a rák, a vizeletinkontinencia és a krónikus betegségek, például a cukorbetegség,  neurológiai betegségek és fájdalom. A megoldásra  több modellt dolgoztak ki, ezek lényege, hogy a probléma narratív ismertetése hatással van a beteg életére, érzelmi állapotára és kapcsolataira. A cél az, hogy segítsen a betegnek felfedezni és leírni szorongását, funkcionális károsodását és a probléma életére gyakorolt hatását.


A szexuális diszfunkcióhoz hozzájáruló tényezők, betegségek
 

  • Szív-és érrendszeri betegségek
  • Cukorbetegség
  • Pajzsmirigy betegség
  • Elhízás
  • Krónikus fájdalom
  • Vizelettartási nehézség
  • Gerincvelő sérülés
  • Sclerosis multiplex
  • Neuromusculáris rendellenességek
  • Prolaktinoma
  • Nőgyógyászati rendellenességek: endometriosis, PCOS

Gyógyszerek szedése

  • Antikonvulzánsok: karbamazepin, fenitoin, primidon
  • Szív- és érrendszeri gyógyszerek: amiodaron, β-blokkolók, kalciumcsatorna-blokkolók, klonidin, digoxin, hidroklorotiazid, sztatinok, metildopa
  • Hormonális szerek: antiandrogének (flutamid, spironolakton), gonadotropint felszabadító hormon agonisták, kombinált hormonális fogamzásgátlók, tamoxifen
  • Fájdalomcsillapító gyógyszerek: nem szteroid gyulladáscsökkentők, opioidok
  • Pszichotropikus gyógyszerek: antipszichotikumok, benzodiazepinek, lítium, szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátlók, szerotonin- és norepinefrin-újrafelvétel-gátlók, triciklusos antidepresszánsok

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a meddőségben szenvedőknek  pszichés támogatásra, kezelésre lehet szüksége.

A pszichológiai konzultáció általában a következőket tartalmazza és egyértelmű előnyökkel jár:

  • Segít a pároknak olyan stratégiák elsajátításában, amelyek a gyermektelenséggel való megküzdést segítik.
  • Segít feltárni a funkcionális meddőség hátterében rejlő lelki okokat.
  • Segítséget nyújt a helyzet kezelésével kapcsolatban, illetve a lehetséges megoldási lehetőségekkel kapcsolatos döntéshozatali folyamatokban.
  • Segít a párkapcsolati konfliktusok elkerülésében vagy kezelésében.
  • Segít a partnerek egymásközti, az orvosokkal és másokkal való kommunikációjának javításában.
  • Segít az orvosi kezelés sikertelenségének elfogadásában és a kudarcok feldolgozásában.
  • Segít a stressz kezelésében és csökkentésében.

Összegezve: egyértelmű, hogy a meddőség komplex problémáját holisztikus megközelítéssel, a pszicho-szomatikus  állapot feltárásával és orvoslásával  team munkában oldhatjuk meg.

Ikrek

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Maxx-Studio / shutterstock

 

 

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
A szerkesztő ajánlja