SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Meddő a barátnőm. Hogyan segítek jól?

Tóth Éva [cikkei] - 2020-10-29
A babavállalás kérdése még a korábban jól működő barátságokat is próbára teheti. Hogyan beszélgethetnénk egy jót, ha körülöttünk szaladgálnak a gyerekeim, a barátnőm pedig épp a második vetéléséből próbál testileg-lelkileg felépülni?
Meddő a barátnőm. Hogyan segítek jól?

A gyász folyamata

Ma hazánkban a párok kb. 15-20%-a küzd meddőséggel, vagyis ennyien próbálkoznak hiába több mint egy éve, vagy a pozitív tesztet követően spontán vetélés következik be. A vetélés feldolgozása egy gyászfolyamat, melynek különböző állomásai vannak. Ha segíteni szeretnénk valakinek, fontos ezeket ismernünk, így nagyobb megértéssel tudunk felé fordulni.

Sokk és tagadás – A boldogság érzését egyik pillanatról a másikra a döbbenet váltja fel. Egyszerűen képtelen elhinni, ami történt.

Harag – Ez nem igazságos! Miért velem történik ez? Felszínre törnek az érzelmek, hibáztatja az orvost, a párját, de legfőképpen magát.

Bűntudat – A szomorúság mellett megjelenik a bűntudat, a mit csinálhattam volna másképp érzése. Aprólékosan átértékeli az eltelt időszak minden mozzanatát. Ennek nyomán például sokan még egészségesebb életmódra váltanak, új étkezési szokásokat, napirendet alakítanak ki.

Megadás – a számtalan feltett mi lett volna, és miért kérdés megválaszolatlan marad, tudatosul a veszteség, eljön a beletörődés időszaka. Ha az elszigetelődés, a szomorúság, reményvesztettség és depresszió hosszabb időn át tart, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni!

Elfogadás – a veszteséggel való megbékélés fájdalmas, de fontos lépés. Innen van lehetőség továbblépni.

A gyászfolyamatban a legrosszabb az első egy-két hónap, de akár egy évig is tarthat. Eközben a mindennapok folytatódnak, munka, társasági élet, ahol a környezet reakciójával is meg kell birkózni.

Biztos lesz majd másik!

Ugye, milyen abszurd mondat? Talán a felvidítás a célja, de nem biztos, hogy egy vetélésen átesett nőnek erre van szüksége.

Sajnálom, ami veled történt!

Aki átérzi a másik fájdalmát, leginkább csak zsibbadtan és némán ül, tehetetlennek érzi magát. Akármennyire esetlennek is tűnik ez a helyzet, gyakorlatilag ennél többet nem tehetünk. Ha ismerjük a gyász folyamatát, könnyebben megértjük, hogy a barátnőnk mit él át, min megy keresztül. Ennek feldolgozásában akkor segítünk jól, ha jelen vagyunk. Biztosítjuk számára a támogató közeget és figyelmet.

Legyünk elérhetőek, de tartsuk az ő igényeit szem előtt. Hallgassuk meg, ha valamit mondani szeretne, vegyük le a válláról a mindennapok gondjait, feladatait – segítsünk például a ház körül – hogy legyen ideje és tere megélni és feldolgozni a gyászt.

 

Indexkép: Pexels képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Álorvosok Szombathelyen: halálos betegségeket diagnosztizáltak idős embereken, majd drága gyógyszereket adtak el nekik a csalók

Álorvosok Szombathelyen: halálos betegségeket diagnosztizáltak idős embereken, majd drága gyógyszereket adtak el nekik a csalók

Magukat orvosnak kiadó és idős, beteg embereket megtévesztő csalókat ítélt el szerdán a Szombathelyi Törvényszék; a csoport tagjai súlyos, nem egyszer halálos betegségeket "diagnosztizálva" vették rá áldozataikat gyógyulást hozónak mondott termékeik megvásárlására - közölte a bíróság az MTI-vel.
A szerkesztő ajánlja