A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Méh nélkül született nő hozta világra gyermekét Amerikában

Kercsó Dorottya - 2020-01-13
Az asszonyba a várandósság idejére idegen méhet ültettek, amelyet a szülés után eltávolítottak.
Méh nélkül született nő hozta világra gyermekét Amerikában

Transzplantált méhben sikerült kihordania gyermekét egy nőnek – adta hírül a New York Times. Az orvosi bravúr a Pennsyvaniai Egyetemi Kórházban történt.

Jennifer Gobrecht egy rendkívül ritka betegséggel, Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser szindrómával született, ami azt jelenti, hogy a petefészkei rendben működnek, méhe azonban nincs. 17 éves korában azt mondták neki az orvosok, ne is számítson rá, hogy valaha gyermeket hozhat világra. Ennek ellenére a nő 2019 novemberében, 33 éves korában kisfiúnak adhatott életet.

Minderre azért volt lehetősége, mert kiválasztották egy kísérlethez, amely során a hozzá hasonlóan valamilyen okból – akár születésükől fogva, akár valamilyen betegség folytán – méh nélkül élő nők transzplantált szerv segítségével történő terhességének lehetőségeit vizsgálták.

Jennifer és férje 2017 óta keresték a módját annak, hogy saját biológiai gyermeküket egy béranya hordhassa ki. Így akadt rájuk a pennsylvaniai orvoscsoport, akik felvetették a méhátültetés lehetőségét. A kísérlet eredményesnek bizonyult, novemberben császármetszéssel látta meg a napvilágot kisfiuk, aki a Benjamin nevet kapta.

Világviszonylatban a meddőségi esetek 5 százalékára igaz, hogy az illetőnek nincs méhe. Ezek a nők eddig nem is álmodhattak arról, hogy egyszer maguk szülhessék meg a gyermeküket. Jelenleg nagy fejlődésnek lehetünk tanúi a területen: többen felajánlották már a méhüket Amerikában, hogy így adjanak esélyt szeretteiknek a szülővé válásra. Jennifer esete annyiban különbözött ezektől, hogy ő halott donortól kapott szervet, amelyet így nagyobb szabadsággal használhattak fel az orvosok.

Az átültetett méhet a szülést követően eltávolították az asszony testéből.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: BlurryMe / shutterstock

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja