SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Meddőség: mit tegyünk, ha nem jön a baba?

Családinet [cikkei] - 2018-09-26
A meddőségi definíció évek óta változásban van, ma már egyre ritkábban mondják ki az orvosok, hogy egy párnak nem lehet gyereke.
Meddőség: mit tegyünk, ha nem jön a baba?

Fontos azonban, hogy mielőbb szembenézzünk a problémával, már 6-8 hónapnyi sikertelen próbálkozás után keressünk orvosi segítséget.

Hogy mi zajlik az első konzultáción, milyen vizsgálatokra van szükség, és milyen szakorvost javasolt felkeresni a nőgyógyász mellett, arról Dr. Tóth Alexandra, a Belvárosi Orvosi Centrum szülész-nőgyógyásza mesél.
 

Mikor mondjuk, hogy valaki meddő?

Korábban akkor mondták egy párra, hogy meddő, mikor egy éven keresztül sikertelenül próbálkoztak, és a nőnek nem sikerült teherbe esni. Mára árnyaltabb a definíció, és nem csak időtartamhoz, hanem az életkorhoz is kötik a meddőség definícióját – nem mindegy, hogy 35 év feletti vagy 35 év alatti nőről van szó.

"A mai, korszerű technikák mellett olyan kijelentést, hogy valakinek nem lehet gyermeke, már nem teszünk, minden esetben igyekszünk segíteni. Ha rendszeres házasélet mellett, 6-8 hónap próbálkozás után nem alakul ki a terhesség, akkor érdemes felkeresni egy szülész- nőgyógyászt, hogy az általános kivizsgálást megkezdjük" – mondja Dr. Tóth Alexandra.
 

Több formája lehet a meddőségnek

A legelső találkozás alkalmával a nőgyógyász részletes anamnézist vesz fel, melynek célja a beteg kórtörténetének, valamint jelen panaszainak megismerése és rögzítése.

"A beszélgetés során az általános egészségi állapotra kitérő kérdések kerülnek elő, mint a gyógyszerszedés, a családban előforduló betegségek, valamint a páciens szülészeti anamnézisre fókuszálunk, vagyis, hogy volt-e már terhes valaha, illetve szült-e már. A meddőségnek ugyanis több formája van: az elsődleges, amikor az illető még terhes sem volt, és a másodlagos, amikor már volt terhesség, esetleg szülés is, de nem sikerül a gyermekáldás. Ezeket mind mérlegelnünk kell abból a szempontból is, hogy hogyan kezdjük meg a kivizsgálást" - hangsúlyozza.
 

Beszélgessünk a nőgyógyászunkkal

A konzultáció során a szakember ismerteti a kivizsgálások menetét, különös tekintettel a nőgyógyászati szűrővizsgálatokra, mint rákszűrés és az általános nőgyógyászati ultrahang. 

"Nőgyógyászati általános ultrahang alatt a kismedencei ultrahangot értjük, amivel fel tudjuk térképezni az esetleges problémákat. Nagyon fontos továbbá a petevezeték-átjárhatósági vizsgálat, ami egy speciális nőgyógyászati ultrahang vizsgálat, ezt HyCoSy vizsgálatnak hívják. Kontrasztanyagot fecskendezünk a méh üregébe, amelyet ultrahanggal követünk, és ezáltal olyan elváltozásokat is tudunk azonosítani, melyeket hagyományos nőgyógyászati UH-val esetleg nem, vagy csak nehezebben vettünk volna észre" - mondja a Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyásza.
 

Sokszor apróság áll a háttérben

Ha a méhüregben van probléma, rendszerint egy rövid, altatásos nőgyógyászati kisműtét jelenthet megoldást.

"Nagyon sokszor előfordul, hogy apróság áll a háttérben, ami könnyen kezelhető. A nőgyógyászati kivizsgálás mellett a szexuális úton terjedő kórokozók szűrésére is különös hangsúlyt kell fektetni, mert előfordulhat, hogy tünetek nélkül, de kórokozók okoznak problémát. Ezzel párhuzamosan zajlanak a női, nemi hormonokra fókuszáló vérvételek, melyek a ciklus adott napjaihoz köthetők, és külön figyelmet kap a pajzsmirigy hormon, a prolaktin szint és a D-vitamin szint."

Ha bármi eltérés igazolódik, más szakterületről is javasolják szakorvos bevonását, például endokrinológiával foglalkozó belgyógyász szakorvost vagy immunológust.

"Fontos, hogy ezek a szakorvosok, akik segítik a szülész-, nőgyógyászok munkáját, jártasak legyenek a meddőség kezelésében. Más egy általános belgyógyász szakorvos és az a belgyógyász, aki endokrinológiára, esetleg meddőséget okozó, nőgyógyászati kórképekre - mint a policisztás ovárium szindróma – szakosodott" - teszi hozzá.
 

A férfi partnert is ki kell vizsgálni

Kiemelten fontos, hogy a párnak ne csak a női tagja, hanem a férfi is vegyen részt a számára javasolt vizsgálatokon, hisz a friss felmérések szerint a meddőség hátterében 40%-ban női eredetű, 40%-ban férfi eredetű problémák állnak, a maradék 20% pedig közös.

"Érdemes az elejétől a férfi partnerre is koncentrálni, az ő kivizsgálásuk viszonylag könnyebb, kevesebb invazív beavatkozást igényel. A férfi meddőség kivizsgálását andrológus szakorvos végzi, és ő határozza meg a további lépéseket."

Indexkép: it's me neosiam / Pexels
Forrás: purecom.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
A szerkesztő ajánlja