SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Nem tudsz teherbe esni? Még a lombik program sem volt sikeres?

Családinet [cikkei] - 2018-10-10
Egyre több pár küzd a meddőség problémakörével, és kénytelen orvosi segítséget kérni a baba érkezéséhez.
Nem tudsz teherbe esni? Még a lombik program sem volt sikeres?

A meddőség okainak feltárása gyakran csak nőgyógyászati szervi kivizsgálásra és a partner andrológiai vizsgálatára terjed ki. Még a lombik program megkezdése előtt is gyakran elmaradnak a véralvadás, a trombózis-készség vagy autoimmun betegség feltárására irányuló vizsgálatok, pedig gyakori, hogy ilyen eltérések késleltetik a baba érkezését. Dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát arról is megkérdeztük, miért fontos odafigyelni babavárás előtt a fokozott trombózishajlamra.

A meddőség – amely közel 150 ezer párt érint – hátterében számos probléma állhat, a nő és a férfi részéről egyaránt.

Amennyiben mesterséges megtermékenyítési eljárásra kerül sor, azt mindig alapos kivizsgálásnak kell megelőznie: a nőgyógyászati célzott kivizsgálások mellett endokrinológiai vizsgálatokra, valamint genetikai felmérésekre is sor kerülhet. Vetélés esetén, ha az többször előfordult már, illetve korai vetéléskor mindig gondolni kell véralvadási zavarra, nevezetesen a fokozott trombózis-készségre is! A komplex kivizsgálásához ezért szorosan hozzátartozik a véralvadási paraméterek, bizonyos véralvadásban részt vevő faktorok szintjének meghatározása, a trombózis-készség laboratóriumi értékelése is, még ha nem is általános protokollról van szó – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa, aki hangsúlyozza: bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat meg kell csináltatni, mert a vizsgálati eredmények birtokában az orvos több oldalról is tudja kezelésével támogatni a terhesség létrejöttét, a baba kihordását és megszületését.
 

Miért okoz problémát a véralvadási zavar?

A megtermékenyített petesejt amikor leérkezik a méh üregébe, ott be kell ágyazódnia. A méhnyálkahártya sejtjeinek feloldódását, felépülését hormonok, véralvadási faktorok, immun-mechanizmusok irányítják. Majd kifejlődik a méhlepény, ami a vérerek kialakulásával kapcsolja be az anya keringésébe a magzatot. A vér szállítja az oxigént és a táplálékot a magzat számára, hogy fejlődni tudjon. Így érthető, ha a lepény keringésében akadály alakul ki (például trombózis), a magzat fejlődése lelassul, esetleg elhal, és a kismama elvetél. Nagyobb terhesség esetén koraszülés jöhet létre.
 

Nem elegendő a Leiden mutációt nézni!

A trombofília, azaz a fokozott trombózis-készség vizsgálata vérvétellel történik, és azt nézik, kinél van öröklött trombózishajlam fokozódás. Nem elegendő csupán a Leiden mutációra koncentrálni, bár ez a leggyakoribb, különösen, ha a családban előfordult mélyvénás trombózis. Több faktort is meg kell nézni (pl. Protrombin gén – F.II 20210, MTHFR mutáció, Protein S/C, AT III homocisztein szint). A kivizsgálás része kell, hogy legyen az autoimmun betegség kizárása. A kezelést természetesen megelőzi a laboratóriumi vizsgálatokon kívül a részletes családi és egyéni kórtörténet átbeszélése – hangsúlyozza a Trombózisközpont főorvosa.
 

Időben kell elkezdeni a terápiát!

Amennyiben trombofília, azaz genetikailag fokozott trombózis-készség okozza a sorozatos problémákat, megoldást jelent a reménykedő párnak, hogy a kismama a véralvadásgátló kezelést kap és a spontán fogant magzat biztonságban fejlődhet, majd egészségesen, időre megszülethet. Az In Vitro Fertilizáció (IVF) is sikeres lehet, ha a lombik program indulásakor, a hormonkezelésekkel egy időben elkezdik az alvadásgátló injekció kis dózisának adagolását.

Minden ember más és minden öröklött vagy életünk folyamán kialakult változások, állapotok variálódnak, más kórképek színezhetik az adott problémát, így egyénre szabott kezelést kell alkalmazni, nagy odafigyeléssel, rendszeres szakorvosi ellenőrzéssel - hangsúlyozza a főorvos.

Forrás: Trombózisközpont
Indexkép: pxhere

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Ha indokolttá válik a mandulák eltávolítása, akkor fontos, hogy megnyugtassuk gyermekünket, és biztosítsuk őt arról, hogy végig mellette leszünk. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni a mandulaműtéttel kapcsolatban, mit szabad és nem szabad tenni a beavatkozás után, milyen szövődményekkel járhat, illetve mennyi a gyógyulási idő. Varga Károly gyermekorvossal beszélgettünk a témáról.
A szerkesztő ajánlja