SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új lehetőség a meddőség genetikai diagnosztikájában

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2011-03-04
Robert Edwards professzor, 2010-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott a szervezeten kívüli megtermékenyítés "lombikbébi" módszerének fejlesztéséért. Ezt akár úgy is lehet értékelni, hogy mára vált teljes mértékben elfogadottá a lombik-kérdés világszerte. Valamint nemrég az is napvilágra került, hogy Németországban, Olaszországban - valamint tavaly Angliában is - megszülettek az első olyan lombikbébik, akik még a beültetés előtt teljes kromoszóma vizsgálaton estek át.
Új lehetőség a meddőség genetikai diagnosztikájában

E két hírből kiindulva kérdeztük szakértőinket, Dr. Vereczkey Attila főorvost, meddőségi és endoszkópos specialistát, és Dr. Tölgyesi Gergely molekuláris biológust a hazánkban újonnan megnyíló Reprogenex - világszínvonalú chip technológiával működő - géndiagnosztikai laboratóriumról.

A mikroszkóp már nem elég

A kromoszómák számbeli és szerkezeti hibáinak felderítésére rutinszerűen használt, a sejtek kromoszóma állományát különböző mikroszkópos eljárással vizsgáló módszerek legfőbb hátránya, hogy a kromoszómák mikroszkóppal nem látható, kisméretű hibáinak detektálására nem, vagy csak korlátozott mértékben alkalmasak. Így előfordulhat, hogy számos kisméretű hiba felderítetlen marad.  Nagyon sok súlyos, összetett genetikai rendellenesség (súlyos szellemi visszamaradottság, fejlődési rendellenességek) hátterében áll ilyen jellegű kromoszómális hiba, ahol a tünetek komplex volta miatt a szakorvosoknak amúgy is rendkívül nehéz a pontos diagnózis felállítása.

Zöld és piros

Az elmúlt években egyre szélesebb körben alkalmazott új technológiával (DNS chip lemezen történő összehasonlító/komparatív genomiális hibridizáció) lehetőség nyílt a sejtek kromoszómáinak gyors, nagyon finom szintű vizsgálatára is. A DNS chipre, vagy másik nevén microarray lemezre mikroszkopikus méretben, kis pöttyökben DNS szakaszok vannak felkötve úgy, hogy megtalálható legyen a lemezen a kromoszómákat alkotó összes DNS szakasz. A vizsgálat során a mintában lévő DNS szakaszok ezekhez a kis szakaszokhoz tudnak kapcsolódni (hibridizálni), ha tökéletesen egyformák a lemezen lévővel. Ahhoz, hogy a kapcsolódás látható legyen, a vizsgált mintákat jelölik. A „normális” vagy referencia DNS-t zölden világító, a vizsgálni kívánt páciens DNS-ét pirosan világító festékkel jelölik, és megnézik, hogy a jelölt DNS-ek milyen arányban kötődnek ki a chipen lévő kis DNS szakaszokhoz. Ha az adott pöttyben a piros fényintenzitás erős, akkor az extra DNS jelenlétét (amplifikáció) bizonyítja a vizsgált páciens DNS állományában. Amennyiben a pöttyben a zöld fényintenzitás erős, akkor az a DNS részlet hiányát (deléció) jelenti a vizsgált páciens DNS állományában. Természetesen ezen értékek precíz meghatározása specifikus kiértékelő szoftverek segítségével történik.

meddoseg

Hiányzó fejezetek, oldalak, bekezdések

Mivel a fentiek kicsit bonyolultan hangozhatnak, a legjobb példa az újonnan megjelenő array CGH eljárás megértésére, ha elképzelünk egy könyvet, amelyben van 24 fejezet, hiszen 24-féle kromoszómánk létezik (22 féle testi, és kétféle nemi kromoszóma). Az eddig alkalmazott módszerekkel azt tudjuk vizsgálni, hogy a könyvből hiányoznak-e a fejezetek, például a 18., a 21. és a 22. fejezet, illetve néhány alfejezet. Az array CGH eljárás segítségével azonban a „szöveget” komplexen tudjuk vizsgálni. Nemcsak a fejezetek számát tudjuk ellenőrizni, hanem azt is, hogy a fejezethez tartozó oldalak, az oldalakhoz tartozó alfejezetek, illetve az alfejezetekhez tartozó bekezdések megvannak-e.

Feltárható genetikai betegségek

Az array CGH eljárásnak sokféle alkalmazási területe létezik, melyek lényegében csak a vizsgálat finomságában különböznek egymástól. Az összetett, súlyos genetikai rendellenességekben szenvedő páciensek esetében fontos, hogy az alkalmazott array CGH módszer a kromoszómák minél finomabb szintű vizsgálatát tegye lehetővé. Itt ugyanis a technika alkalmazásával jelentősen megnőhet a diagnózis felállításának az esélye a hagyományos mikroszkópos kromoszóma vizsgálatokkal szemben, így jelentős áttörések érhetők el a nehezen feltárható összetett genetikai betegségek precízebb megismerésében.

A kromoszómaállomány vizsgálata beültetés előtt

A DNS chip módszer talán egyik legérdekesebb alkalmazási területe lombikbébi programhoz kötődő preimplantációs genetikai diagnosztika (PGD), mely a beágyazódás előtti preembrió genetikai vizsgálatát jelenti.  A világon évente több ezer ilyen vizsgálatot végeznek el. A vizsgálathoz a szervezeten kívüli megtermékenyítés során (in vitro fertilizáció/IVF) a petesejtből, mikromanipulátor segítségével az egyik, vagy mindkét sarkitestet, vagy a fejlődő preembrióból a későbbi osztódás során néhány sejtet eltávolítanak úgy, hogy eközben a petesejt vagy a preembrió életképessége nem károsodik. Az eltávolított sarkitestekből vagy embrionális sejtekből genetikai vizsgálattal megállapítható, hogy mely preembriók érintettek egy adott genetikai betegségben, illetve hogy a preembriók kromoszóma állománya normális-e. A legújabb klinikai eredmények ugyanis rámutattak arra, hogy a spontán, illetve IVF módszerrel fogant preembriók jelentős hányada kromoszóma számbeli eltéréseket, úgynevezett aneuploidiát mutat, így sajnos az is előfordulhat, hogy egy 40 év körüli vagy e kor feletti nő akár összes petesejtjeinek 70-90 százaléka is hordozhat aneuploidiákat. Ezek a tényezők húzódhatnak meg amögött, ha a megtermékenyülő, vagy osztódni kezdő embrió a beültetés után egyszerűen elhal, vagy nem tapad meg, így nem fejlődik ki belőle egészséges utód, melynek általában sikertelen IVF-ciklus a következménye. Ezen preembriók beültetése a kezelések során a beágyazódás elmaradásához, illetve spontán vetéléshez vezethet, továbbá kromoszóma rendellenességekre visszavezethető betegségek előfordulását növeli.

A megfelelő preembriók kiválasztása

Az eddig általánosan erre a célra alkalmazott kromoszómaszűrő módszer legfőbb hátránya, hogy segítségével rutinszerűen a preembrió kromoszómaállománynak csak egy kis része elemezhető (5 illetve 8 féle kromoszóma) szemben az ember 24 féle kromoszómájával. Így könnyen előfordulhat, hogy a kóros számban lévő kromoszóma nem is kerül a vizsgálat során tesztelésre. Ma már rendelkezésre állnak olyan, speciálisan tervezett array CGH megoldások, melyeket direkt a preimplantációs genetikai eljárás keretében elvégezendő egysejtes vizsgálatokra fejlesztettek. Ennek a technikának az alkalmazásával az összes emberi kromoszóma számbeli és nagyobb szerkezeti eltérése egyidejűleg, akár 12 órán belül vizsgálható. Az eljárás gyorsasága lehetővé teszi, hogy egy rutin IVF ciklus keretében a preembriók visszahelyezése előtt kiválaszhatóak legyenek azok a preembriók, akiknek megfelelő kromoszóma-szerkezeti állapotuk van, illetőleg megfelelő számban tartalmazzák a kromoszómákat, így elkerülhető a preembriók fagyasztása. Ebben az esetben nem a kromoszómák részletes szerkezetelemzése a cél, hanem a számbeli és nagyobb szerkezeti eltérése rendkívül gyors detektálása.

Kiknek ajánlják?

A Reprogenex Géndiagnosztikai Laboratórium ezen a területen világszerte is újdonságnak számító array CGH technológiát vezet be Magyarországon. Kiemelt fontosságú a technológia preimplantációs genetikai alkalmazása, hiszen így lehetővé válik a preembriók gyors, teljeskörű kromoszóma állományának tesztelése még az IVF cikluson belül, még az embriók méhen belüli felhelyezése előtt. Ezt a technológiát leginkább az alábbi speciális esetekben ajánlható:

  • Előrehaladott anyai életkor esetében (35-40 év felett)
  • Habituális vetélések esetében (akinek több alkalommal, ismeretlen okból terhessége vetéléssel végződött)
  • Többszöri sikertelen IVF beavatkozást követően
  • Ha a megelőző IVF kezelések során felmerült a gyanú arra, hogy az embriók nagy része genetikailag rendellenes lehet
  • Akinek a családjában valamilyen genetikai eredetű betegség megtalálható
  • Akinek fejlődési rendellenességgel született gyermeke van
  • Súlyos férfi eredetű meddőség esetén

Forrás: imix.hu
Fotó: Daniel Faßbender: Lucca mit Mamma  
Markus Rießbeck: Babyparty

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja